HC Energie Karlovy Vary

Italové kousali, nakonec odjíždí s porážkou

HC Energie Karlovy Vary – Sterzing Broncos 6:3 (1:2, 1:1, 4:0)
Energie v sedmém utkání přípravy na sezonu vyhrála nad alpským týmem o tři branky. Tým složený z mladých hráčů Energie a partnerského Baníku Sokolov si od začátku zvykal na souhru a dobrou hru hostí. Poprvé se také v dresu Energie představil Radek Dlouhý, který odehrál dobrý zápas. Čtyřmi kanadskými body se blýskl Lukáš Vrána, který si připsal dvě branky a dvě asistence. Energetici odjíždějí o víkendu do Ufy, kde je už v pondělí čeká první zápas turnaje. Ten načnou utkáním s pořadatelským týmem.
Příprava na sezonu, přát., čt 22.8.2013
Karlovy Vary
Sterzing
6:3
1:2, 1:1, 4:0
Branky a nahrávky: 9. Dobřemysl (Boušek), 36. Vrána (Švec), 46. Tomeček J. (Vrána, Kubica), 49. Švec (Dobřemysl, Kuncl), 51. Vrána (Kubica, Tomeček J.), 60. Harkabus (Vrána) – 16. Caig (Ludvík, Šterbák), 17. Sottas, 21. Caig. Rozhodčí: Koustourek, Zubzanda – Belko, Maloušek. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:2. V oslabení: 1:1. Diváci: 1979. Střely na branku: 42:31. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 6:3.
Karlovy Vary: Hruška – Štrach, Ruprecht, Schusser, Kuncl, Tomeček J., Šik, Parýzek, Rohan M. – Kverka, Dlouhý, Vaněk – Dlouhý, Kverka, Vaněk, Harkabus, Vrána, Kubica, Boušek, Dobřemysl (C), Švec, Bečka, Sýkora, Kašpar
Sterzing: Corsi – Baur, Eastman, Pircher (C), Šterbák, Hackhoffer, Maffia, Messner, Seeber – Braito, Mair, Stofner, Caig, Catenacci, Kofler, Deluca, Sottsas, Klouda, Erlacher, Ludvík

Komentář k utkání

Proti soupeři, který postoupil do nejvyšší italské ligy, dostali příležitost převážně hráči z farmy Energie, tedy ze Sokolova. Speciálně složený tým dirigoval sokolovský trenér Radim Rulík.

Úvod zápasu byl ze strany domácích mdlý. Nefungovala především souhra, čemuž se nemohli přítomní diváci, vzhledem k sestavě, vůbec divit. Naopak hostující celek ukazoval, že i v Itálii lze produkovat kvalitní hokej. Přesto šli do vedení hráči Energie. Autorem branky byl kapitán Václav Dobřemysl, jenž si dobruslil svou pohotovou střelu z úhlu. Následující okamžiky patřily hostujícím hráčům, kteří lépe bruslili. Domácí naopak byli pod tlakem a bránili se často pouze za cenu faulů. Nedovolený zákrok Sýkory, který hrál vysokou holí, a doplnil na trestné lavici spoluhráče Dlouhého, dokázali hráči z Apeninského poloostrova potrestat a využili přesilovku pět na tři. Trevor Jon Caig vyškrábal kotouč z Hruškovy výstroje a vyrovnal. Následně fauloval domácí bek Rohan a svěřenci trenéra Rulíka šli opět do tří. Ani tentokrát se nepodařilo oslabení ubránit. Christian Sottas stál na konci parádní kombinace a i s přispěním teče domácího brankáře poslal svůj celek do vedení. Domácí hráči byli opaření a do konce úvodního dějství si již nedokázali vytvořit vážnější šanci.

Druhé dějství načali domácí přesilovou hrou, kterou si přenesli z konce první třetiny. Kombinace se jim ale vůbec nedařila. Naopak, ve vlastním oslabení ujel Trevor Jon Caig a v samostatném úniku dokázal překonat bezmocného Hrušku. Mladý gólman Energie byl nejvytíženějším hráčem domácích. O chvilku později vytáhl parádní zákrok proti Sotasově střele. Domácí hráči byli pod velkým tlakem a nedokázali se dostat do tempa. Nedařily se ani jindy klíčové a pohledně sehrávané přesilové hry. Namlsaní karlovarští diváci pískali a někteří dokonce začali demonstrativně opouštět KV Arenu. Zajímavou akcí se pak prezentovalo útočné duo domácích. Sýkora našel před bránou velezkušeného Bouška, který chtěl puk usměrnit mezi brankářovy betony. Corsi byl však připravený a vytáhl perfektní zákrok. Domácí poté dokázali zatlačit svého soupeře a odměnou jim bylo snížení stavu. Lukáš Vrána dokázal, po dobré práci napadajícího Švece, ujet italským obráncům a svůj samostatný únik proměnil. Závěr prostředního dějství se již dohrál ve středním pásmu. Hosté ztratili dvoubrankové vedení a herně polevili, naopak domácí přidali a bylo jasné, že v posledním dějství bude ještě o co hrát.

Domácí vtrhli do závěrečné třetiny jako uragán. První akci ještě zastavili rozhodčí pro ofsajd. Vzápětí sev tváří tvář Corsimu zjevil Kubica. Na muže s maskou však nedokázal vyzrát. Tlak domácích byl očividný a hosté se dostávali do nesnází. Posléze hákoval Pircher a Energii se naskytla velká možnost k vyrovnání. To nenastalo po klasické přesilovkové kombinaci, ale každý gól se počítá. Po několika odrazech se touš dostal k obránci Janu Tomečkovi, který povedeným bekhendem vyrovnal. Vzápětí následovalo další vyloučení hostujícího hráče. Energetici předvedli, jak může být cesta ke gólu jednoduchá. Kapitán Dobřemysl nahodil kotouč na branku a tečující Marek Švec otočil skóre ve prospěch svého týmu. V těchto okamžicích byl k vidění pouze jeden tým. Hosté přestali být aktivní a poslední zbytky sil po náročném programu soustředili především na obranu. Defenzivní taktika se však úplně nevyplatila. Lukáš Vrána přijal parádní nahrávku od Kubici a tvrdou ranou pod horní tyčku nedal Corsimu šanci. Trenér Rulík pravděpodobně zvýšil v šatně o přestávce hlas. Výkon jeho svěřenců šel totiž ve třetí třetině několikanásobně nahoru. Italský celek se vše pokoušel dohnat tvrdostí. Domácí si však v utkání s Mnichovem zvykli, a osobní souboje jim proto nedělaly žádné vrásky. Vzruch nastal až po najetí útočníka hostí do brankáře Hrušky. Vše ale vyřešila strkanice a slovní domluva domácích beků. Italský celek si nedokázal vytvořit takový tlak, aby mohl odvolat brankáře. Naopak, parádní výkon korunoval domácí Vrána. Nahodil kotouč na branku, Corsi nepřikryl kotouč a dojíždějící Tomáš Harkabus vsítil šestou branku. Energie, složena především z hráčů partnerského Sokolova, dokázala uspět i v dalším přípravném utkání a stále se může pyšnit stoprocentní úspěšností.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 23.8.2013

Lukáš Vrána: Na hattrick jsem pomýšlel