HC Energie Karlovy Vary

Vlčí smečka v přestřelce porazila Doněck

MHL: HC Energie - Mladá Garda Doněck 7:4 (3:1, 3:0, 1:3)
Vlčí smečka odehrála první utkání proti Mladé Gardě Doněck a i díky dvěma brankám Tomáše Harkabuse si odnáší 3 body. Vyhrála i přesto, že ve třetí části inkasovala tři branky. V neděli od 17:00 čeká juniory v KV Areně odveta.
MHL, 47. kolo, so 15.2.2014
Karlovy Vary
Doněck
7:4
3:1, 3:0, 1:3
Branky a nahrávky: 8. Gríger, 10. Horváth (Gorčík), 19. Flek (Vrána), 34. Zadražil (Kohout, Harkabus), 34. Gríger (Škvor, Táborský), 38. Harkabus (Fronk), 50. Harkabus (Kohout) – 4. Morozov, 49. Ščegolkov (Ivanov, Morozov), 53. Ivanov (Morozov), 60. Morozov (Ivanov). Rozhodčí: Bělov – Belko, Maloušek. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1. Diváci: 150. Střely na branku: - . Průběh utkání: 0:1, 6:1, 6:2, 7:2, 7:4.
Karlovy Vary: Fečo – Kečkeš, Kvapil, Dvořák, Horváth, Škvor, Šimek – Flek, Beránek, Gríger, Táborský, Harkabus, Vachutka, Kohout, Vrána, Gorčík, Zadražil, Fronk, Rubeš
Doněck: Djatlov (34.Ševčuk) – Pautov, Skripec, Děkalo, Mnacjan, Ignatěnko, Abaškin – Ljalkov, Martyško, Korenčuk, Ščegolkov, Ivanov, Kalnoj, Romaščenko, Nikiforov, Petrangovskij, Čerdak, Morozov, Bondarenko

Komentář k utkání

Do utkání vstoupila aktivněji Vlčí Smečka, což potvrdili svými šancemi například Gorčík se Zadražilem, jejichž střely pokaždé byly Djatlovem vyraženy. Přesto to byl ale ukrajinský Doněck, který se jako první prosadil. Jegor Morozov dokázal uniknout obraně domácích a po bekhendové kličce i skórovat a sice již ve 4. minutě utkání. Domácí se ale nevzdávali a ihned po inkasovaném gólu se snažili navázat na předešlý tlak a také se radovali. V 7. minutě po střele na Djatlova, který kotouč vyrazil, se kotouč ocitl osamocen v brankovišti, kde si ho všiml Dávid Gríger a následně ho poslat za záda ukrajinského gólmana. O pár minut později se dostali domácí do vedení. Přesně v 9. minutě utkání si sjel před branku Peter Horváth pro nahrávku od Gorčíka a zužitkoval ji nejlíp, jak mohl. Bekhendovým blafákem zmátl Djatlova a otočil na 2:1. Domácí byli první třetinu jasně lepší a převahu potvrdili i na konci prvního dějství. Jakub Flek se v 19. minutě zkusil prosadit přes obránce a nakonec z nenápadného pokus byla tvrdá střela, na kterou brankář hostí neměl šanci zareagovat.

Do druhé třetiny vstoupily oba celky v oslabení. V samotném závěru té první se totiž do sebe zapletli v pěstním souboji Ivanov s Kvapilem, což znamenalo pro oba dvě minuty za hrubost. Více prostoru na ledě ale branku nepřineslo. V 25. minutě padla branka, která ale byla záhy Doněcku upřena a sice z důvodu posunuté brankové konstrukce. Vachutku to ale stálo dvě minuty na trestné lavici za hrubost. Ukrajinský celek si s početní výhodou neporadil ideálně a naopak mohl po úniku Vrány s Flekem inkasovat. Vrána ale trefil pouze betony brankáře. V průběhu druhé třetiny se hrál hokej spíše před brankou Djatlova, který to měl proti dobře hrající Vlčí smečce těžké. A góy přišly záhy. Čtyřiatřicátá minuta byla pro hosty opravdu smrtící. Nejdříve se prosadil Martin Zadražil, který stál na konci úspěšné kombinace. Další rychlou branku pak přidal již podruhé skórující Dávid Gríger a to po pouhých 42 vteřinách. A nebylo to vše. V samotném závěru druhého dějství navýšil vedení Energie ještě Tomáš Harkabus, který se prosadil výstavní střelou pod horní tyč. To znamenalo i první inkasovaný gól pro brankáře Ševčuka, jenž vystřídal po pěti inkasovaných gólech Djatleva.

Tempo třetí třetiny bylo v porovnání s prvními dvěma o něco nižší. S vysokým náskokem hráli svěřenci Tomáše Marišky o dost uvolněněji a užívali si kombinací v útočném pásmu. Na konci jedné z nich stál Jakub Flek, který se dostal až před Ševčuka a z otočky bekhendem jen těsně minul horní růžek. Na druhé straně hrozil ale i Doněck. Třeba ve 48. minutě měl Fečo plné ruce práce s dorážkami vycházejícími ze skrumáže v prostoru jeho brankoviště. O minutu později, ve 49. minutě už ale na zakončení Jevgenije Nikiforova domácí gólman nestačil. Ukrajinský útočník se prosadil parádní trefou, kdy doslova orazítkoval všechny vnitřní strany tyčí brankové konstrukce. Pomyšlení na drama hostům záhy další brankou utnul Tomáš Harkabus, který o minutu později opět zvýšil na pětibrankový náskok. Doněck přesto nevzdal snahu o zvrat a odměnou mu bylo snižení Ilji Ivanova, který se prosadil po dorážce. Čtyřicet vteřin před koncem se pak podařilo snížit ještě Jegoru Morozovovi na konečných 7:4.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jsme velice rádi, že se nám podařilo získat tři body. Hráli jsme proti nepříjemnému soupeři, utkání nebylo vůbec jednoduché. Musíme si ještě v kabině říct pár věcí ke hře, ale vstřelit sedm branek, s tím rozhodně nemůžeme být nespokojeni. Co je naopak negativní je to, že jsme dostali tři branky ve třetí třetině. Je to tím, že jsme více otevřeli hru. Chtěli jsme jít do poslední třetiny s tím, že nedostaneme branku. Stejně jsme ale rádi.

Fotogalerie