HC Energie Karlovy Vary

Karlovy Vary těsně podlehly Znojmu

K a r l o v y  V a r y - Nejtěsnějším rozdílem podlehla karlovarská Energie znojemským Orlům. Skóre přitom otevřel domácí celek, když Kumstát na konci první třetiny trestal faul na Bednaříka. Jenomže vyrovnáno bylo ještě do konce prvního dějství. Pouhých 15 sekund před první sirénou vyrovnal Havíř a v polovině zápasu dokončil obrat po hrubé chybě domácí obrany Hradecký. Přes závěrečný tlak i odvolání brankáře se již vyrovnat nepodařilo a Energie tak podlehla Znojmu 1:2, po třetinách 1:1; 0:1; 0:0.
Tipsport Extraliga, 37. kolo, út 6.1.2004
Karlovy Vary
Znojmo
1:2
1:1, 0:1, 0:0
Branky: 17. Kumstát (Skuhravý), - 20. Havíř (Pucher,Uram), 32. Hradecký (Mojžíš, Haman). Rozhodčí: Husička - Guth, Rittich. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2500.
Karlovy Vary: Franěk (od 56.min Pejchar) - Hájek, Ptáček, Krajíček, Bauer, Galvas, Vantroba, Rodin - Košťál, Alinč, Svoboda - Tvrdík, Lipianský, Bednařík - Kraus, Skuhravý, Kumstát - Domin, Netík, Jantovský - Němčický
Znojmo: Duba - Havíř, Soudek, Snopek, Toman, Křetínský, Mojžíš, Benák, Němeček - Pucher, Uram, Pardavý - Erat, Rataj, Barus - Plášek, Haman, Hradecký - Beroun, Mikulík, Chytka

Komentář k utkání

Prořídlé a pořádně prokřehlé ochozy mírně rozehřála už úvodní minuta, v níž odvážný průnik Alinče zakončoval ranou z mezikruží Košťál.

Hosté pohrozili ve 4. minutě. Ze skrumáže se kotouč odrazil na modrou čáru k Hamanovi. Jeho ránu do odkryté branky zastavila obětavým pádem dvojice karlovarských obránců.

Po faulu Richarda Bauera se Znojmu dostalo první početní výhody. Byli to však energetici, kdo zaútočil. Dělovku Ptáčka i pozdější pohotové zakončení Alinče zneškodnil hrdina úvodních minut Tomáš Duba. Domácí aktivita Orly zaskočila, Skuhravý kroužil útočným pásmem, křižný bekhend pouze rozprášil hromádku sněhu u Dubovy levé tyče.

Mírně nad bod mrazu vyšplhala teplota na stadionu v 17. minutě. Ratajovo vyloučení potrestal po několika vteřinách exportní střelou do horního růžku Petr Kumstát.

Hluboko pod nulu vrátila náladu zbytečná chyba patnáct vteřin před sirénou. Uram vystihl Alinčovu nepřesnou rozehrávku, puk se dostal přes Puchera až mezi kruhy k obránci Havířovi, pro nějž nebyl problém najít místo u Fraňkovy tyče.

Druhá část začala bleskovým náporem Energie. Svoboda nedokázal přehodit roztaženého Dubu, Galvas od modré mířil jen do připraveného gólmana hostí. Další minuty byly v režii Moravanů. Ukázková přesilovková kombinace elitního znojemského útoku ztroskotala na neméně působivém skoku po puku směřujícího do zcela odkryté branky v podání Lukáše Galvase.

Těsně před polovinou střetnutí získal Skuhravý kotouč pro Kumstáta, spolupráce obrovitého křídla s Jakubem Krausem byla nakonec zbržděna hbitými obránci.

Orli se mohli z vedení, a jak se později ukázalo i vítězného gólu, radovat ve 32. minutě. Domácí zadáci zapomněli na obranné modré čáře najetého Hradeckého. Proti jeho střele do horního rohu neměl Franěk sebemenší naději. Ihned po buly mohl pojistit vedení golfovým úderem Rataj. Domácí gólman svou svatyni tentokrát uhlídal efektním zákrokem betonem.

Až poté se hra začala stěhovat do útočného pásma Energie. Důrazní Kumstát a Skuhravý vybojovali početní výhodu. V ní mířil nebezpečně k tyči Hájek, z vrcholu kruhů si na Dubu nepřišel ani Bednařík.

Velmi aktivní Ratajova formace ztropila hned na úvod třetího dějství před Fraňkovým brankovištěm obrovský závar. Barus ani Erat kotouč do zcela nekryté domácí svatyně nedopravili.

S přibývajícím časem začalo Znojmo zjednodušovat hru, přestalo se hnát do útoku, spolehlivě bránilo a vyčkávalo na brejkové situace. Přesto měli energetici příležitostí k vyrovnání dostatek. Skuhravý s Kumstátem touš za Dubu neprotlačili, rostoucí tlak Karlovarských vyústil pět minutě před koncem ve vyloučení Hradeckého. Při signalizované výhodě odjel Franěk na střídačku, zpět do brankoviště se však vrátil Rudolf Pejchar. Dle slov kouče domácích Richarda Fardy si domácí jednička pravděpodobně obnovila zranění třísel.

Ani Pejchar v brance dlouho nepobyl. Poslední minutu totiž sledoval ze střídačky marnou snahu šestice spoluhráčů. Zajímavě pálil z mezikruží Kumstát, byli to však hosté, kdo mohl v závěru definitivně rozhodnout. Pardavý však prázdnou branku přestřelil. O tři body ale Znojemské Orly nemohlo již nic připravit.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Karlovy Vary): "Dáme jeden gól, ale pak soupeři dva vlastně darujeme. Ten vyrovnávací 15 vteřin před koncem první třetiny by poznamenal každé mužstvo. Na jeden gól se dá vyhrát jednou za čas, tak jako se nám to podařilo minule, ale rozhodně ne pokaždé. Naši hráči dali do utkání všechno, co v nich je, nemůžu jim dohromady nic vytknout, ale je to o neschopnosti proměnit šance. Brankář Franěk opustil branku v 55. minutě proto, že si patrně opět poranil tříslo."

Pavel Pazourek (Znojmo): "Velmi bojovné utkání, ve kterém dominovali obránci. Jsme rádi, že jsme vyhráli, stalo se tak po kolektivním výkonu. Všechny tři naše formace zahrály velmi dobře."

Související články