HC Energie Karlovy Vary

Energie vyrvala z tygřích spárů pouze bod

K a r l o v y  V a r y - Ani prodloužení neurčilo vítěze posledního domácího střetnutí HC Energie před reprezentační přestávkou. Oba týmy vstoupily do uktání s defenzivní taktikou a této strategie se držely až do posledních minut. Více příležitostí si sice vypracovali energetici, ale efektivněji hrající Bílí Tygři si jeden bod určitě zasloužili. Za domácí ve druhé části vyrovnával Michal Tvrdík, v úvodu třetí třetiny dostal Karlovy Vary na krátký okamžik do vedení Tomáš Němčický. Po třetinách 0:0, 1:1 a 1:1 - 0:0 remizovala HC Energie s Bílými Tygry Liberec 2:2.
Tipsport Extraliga, 19. kolo, pá 31.10.2003
Karlovy Vary
Liberec
2:2p
0:0, 1:1, 1:1 - 0:0
Branky: 37. Tvrdík (Bauer), 44. Němčický (L. Svoboda, Bauer) - 31. M. Hájek, 44. Korhoň (J. Nedvěd, Jech). Rozhodčí: Venglář - Pouzar, Rozlílek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 3730.
Karlovy Vary: Franěk - Ptáček, Krajíček, Vantroba, Galvas, Bauer, Rodin - Tvrdík, Alinč, Bednařík - Netík, Lipianský, Petr Kumstát - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - V. Polák, Bacul, Kraus.
Liberec: Falta - Čakajík, Holub, Jiruš, L. Šmíd, Krstev, J. Nedvěd - Verčík, Kašpařík, V. Novák - S. Procházka, M. Hájek, Rozsíval - Jech, Musil, Korhoň.

Komentář k utkání

Bílí Tygři vlétli do souboje jako pravé šelmy. Již ve třetí minutě se proháčkoval mladíček Šmíd až před karlovarskou branku. Stejně jako o chvíli později z bezprostřední blízkosti Kašpařík, ztroskotal na hbitém rozkleku brankáře Fraňka.

Domácí se k Faltovi podívali při přesilové hře v 5. minutě. Vtipnou Svobodovu teč Galvasovy dělovky od modré vytěsnil liberecký gólman jen okrajem své vyrážečky.

Při další domácí početní početní výhodě již měla velká část obecenstva ruce nad hlavou. Lahůdková přihrávka Jana Alinče našla hůl ideálně najetého Poláka. Mladý útočník sice rozvlnil síťku soupeřovy svatyně, pouze však z její boční strany.

Oba týmy vystavily na svých obranných modrých čarách neprostupné hradby, přes které se útočníkům podařilo přejít jen výjimečně. A když už se některý celek dokázal na chvíli usadit v útočné třetině, nedůraz či nepovedená přihrávka ukončila nadějné snahy hned v zárodku.

Diváky ze sedadel nezvedl ani projektil Františka Ptáčka ze závěrečných okamžiků úvodního dějství.

Mírné zlepšení přinesla druhá část. Největší dosavadní šanci hostí spálil ranou přímo do připraveného Fraňka Kašpařík. Čerstvý reprezentant v karlovarské brance předvedl skvělou práci lapačkou proti Korhoňově akci, úspěšně zneškodnil i Kašpaříkův křížný pokus, Novákova dorážka branku trestuhodně minula.

Přesnost scházela v zakončení i Alinčovi, Rodin pálil z vrcholu kruhů jen do Faltových betonů.

Nedůraznou hru Energie potrestal ve 31. minutě liberecký Hájek. Na útočné modré čáře nezachytil zpětný pas Ptáček, ujíždějícího soupeře nezastavil ani odvážný Krajíčkův skok. Petr Franěk byl proti přesné střele bezmocný a po 188 minutách domácí neprůstřelnosti musel poprvé kapitulovat.

Zaražení a mnohokrát i pískající fanoušci nedokázali ocenit fantastický zákrok varské brankářské jedničky z následující minuty. Po neskutečném zaváhání celé obrany již začal Novák oslavovat druhý přesný zásah, dokonce i červené světlo zablikalo, jenže puk zůstal pod pevným betonem kousíček před brankovou čarou.

Z deprese zpět do bojovné nálady vrátila celý stadion až 37. minuta a vyrovnávací gól. Ze samostatného nájezdu Skuhravý na Faltu ještě nevyzrál, vzniklých zmatků však využil k přesnému úderu z prostoru mezi kruhy Michal Tvrdík.

Liberečtí byli sice po celou třetinu lepším týmem, ale zásah pardubického hosta v domácích barvách je srazil do kolen.

Povzbuzení energetici opařili soupeře podruhé hned po třech minutách závěrečného dějství. Svobodovu ránu Falta svými chrániči pouze ztlumil, dorážející Němčický byl rychlejší než zmatený brankář a pohodlně zasunul puk do opustěné klece.

Liberecká odpověď přišla nečekaně brzy. Nekoncentrovaná Energie ponechala po pravém křídle ujet Korhoně, jenž ze samostatné akce překonal Fraňka podruhé.

K velkému sólu se ve 48. minutě odhodlal Rodin. Útočnou snahu ukončila až Novákova hokejka v obličeji estonského hokejisty. A právě v přesilové hře mohl vrátit vedení na domácí hole Tomáš Netík. Oku lahodícím blafákem vytáhl Faltu mimo branku, obětaví obránci se mezitím naskládali v brankovišti a střelu mladého forvarda srazili mimo tři tyče.

Rozhodnout ještě v normální hrací době mohl Michal Tvrdík. Odvážně se vrhnul mezi dva obránce, ale zasáhnout se mu podařilo jen boční brankovou konstrukci. A když se neprosadil ani vleže střílející Skuhravý, přišlo na řadu prodloužení.

Již v jeho úvodních vteřinách málem vybojoval pro svůj tým bonusový bod Kašpařík. Osamocený únik bývalého karlovarského útočníka zabrzdil Franěk s vypětím všech sil v posledním možném okamžiku. I přes zjevnou snahu v obou táborech, prodloužení vítěze neurčilo a tak si Karlovy Vary i hosté z Liberce připsali do extraligové tabulky po jednom bodu.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): "Bylo to úporné utkání. Obě mužstva si bod zasloužila. Naše hráče bych chtěl pochválit za obětavost a nasazení, i když divákům se zápas asi moc nelíbil."

Josef Paleček (Liberec): "Vsadili jsme na obranu, protože Karlovy Vary mají velmi nebezpečný protiútok a zahustili jsme střední pásmo. Skoro celý zápas se nám to dařilo, až na ty dvě chyby, po kterých jsme inkasovali. Výsledek je spravedlivý, jsem spokojen."

Související články