HC Energie Karlovy Vary

Energie konečně uspěla venku, otočila utkání se Slavií

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Energetici odehráli šestačtyřicáté kolo v pražské O2 Areně. Slavia se už v deváté minutě dostala do vedení, ale Západočeši se dokázali nabudit a ve druhé třetině vyrovnali. Dlouho se zdálo, že se bude muset prodlužovat, ale o vítězství nakonec rozhodla rána Michala Vachovce sedm sekund před závěrečnou sirénou. Energie konečně po šesti prohraných duelech zvítězila a v tabulce těsně unikla z barážových pozic.
Tipsport extraliga, 46. kolo, pá 13.2.2015
Slavia
Karlovy Vary
1:2
1:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 9. Vlasák (Doležal, Bednář) – 39. Duda (Balán, Bartek), 60. Vachovec (Harant). Rozhodčí: Pěšina, Šindler – Charvát, Frodl. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 2430. Střely na branku: 20:40. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Slavia: Furch – Šenkeřík, Šulc, Štich, Valach, Beňovič, Růžička – Pletka, Bednář, Vlasák – Tomica, Vas, Kolář – Poletín, J. Doležal, Stránský – Veselý, Vrdlovec, Andres
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Deyl, Redlihs, Harant, Šmach, Dvořák, J. Tomeček – Duda, Balán, Bartek – Vachovec, R. Hruška, D. Hruška – Micka, Skuhravý, Bahenský – Pšurný, Zadražil, V. Tomeček

Komentář k utkání

Hned v úvodních sekundách zatrnulo domácímu celku, protože první karlovarský útok chtěl Slavii rychle překvapit. Do rozhozené slávistické obrany lehce vjel Duda, sešívané ale podržel Furch. Jeho týmoví kolegové následně hru vyrovnali, nadále ale hrozili spíše hosté. S ubíhajícími minutami ale Slavia přidala na pohybu v útočném pásmu, z čehož pramenila i první přesilovka domácích.

S první početní výhodou si sešívaní poradili náramně. Hned po buly vypálil od modré čáry Bednář, jeho odraženou střelu sklepl Doležal na úplně volného Tomáše Vlasáka, který u levé tyčky zametal puk do prázdné branky.

Domácí následně začali hráče v zelenobílém přehrávat a po dalším faulu na Stranského měli znovu výhodu jednoho muže navíc. Karlovy Vary se ale tentokrát ubránily a odhodlaly se se znovu zaměstnat Furcha. Harant poslal před branku hezkou zadovku na Skuhravého, tomu ale včas zmenšil úhel slávistický gólman.

Do druhé části vstoupili hosté velice aktivně a po faulu Poletína také měli k dispozici svou první přesilovku. Velkou šanci měl David Hruška, který měl před sebou poloodkrytou klec, Furch se ale stačil vrátit a jeho šanci zhatit. Slávisté si ale nepřestali zahrávat a hubený náskok bránili i s vydatnou dávkou štěstí.

Ve 38. minutě už se hosté radovali, gól Šmacha ale nemohl být uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. O minutu později skončil ve Furchově síti další puk, znovu se ale jednalo o spornou situaci, protože Duda puk tečoval poměrně vysoko nad ledem. Rozhodčí ale po poradě s videokolegou branku tentokrát uznal, a tak karlovarský kapitán Radek Duda srovnal stav utkání.

Počátek třetí dvacetiminutovky provázely velké nepřesnosti a hokejová antiatraktivita. Vary opět ale dokázaly nebezpečně zahrozit, konkrétně jejich první útok vedený kapitánem Dudou. Po další nepřehledné situaci se znovu kontrolovalo video, naštěstí pro Slavii rozhodčí hostům další branku nepřičetli.

Další minuty si v hledišti užili pouze asi vyznavači radikálně ofenzivního hokeje, protože do konce základní hrací doby soutěžily oba celky spíše v počtu zakázaných uvolnění. Zdálo se, že diváci si užijí i následné prodloužení, když se sedm sekund před koncem dostal k puku Michal Vachovec, který neomylně propálil Furcha.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek (HC Slavia Praha): Chtěli jsme dnes samozřejmě vyhrát, ale kdo to viděl, ten to viděl. Strašně těžko se mi ten zápas hodnotí... nevím moc, co k tomu říct.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Odehráli jsme první třetinu docela aktivně, bylo to spíše takové vyčkávání na gól. Dala ho Slavia v přesilovce. Chtěli jsme hrát bez faulů, protože jsem věděli, že domácí jsou v přesilovkách nebezpeční. To se nám nepodařilo. Od druhé třetiny jsem byli aktivnější, chtěli jsme body více než domácí, o čemž také svědčil poměr střel. Přiklonilo se k nám štěstí a sedm sekund před koncem to tam padlo.

Související články