HC Energie Karlovy Vary

Naděje stále žije, Enegie zdolala mistra

K a r l o v y  V a r y - Šance Karlových Varů na premiérové play-off ještě nezhasla. Energie díky nezměrné bojovnosti porazila poprvé v sezóně pražskou Slavii a zůstala ve hře o osmou příčku. Zápas sice začal převahou Slavie, která se dostala do vedení. Ve druhé třetině však důrazná Skuhravého řada zařídila obrat v utkání. Zadařilo se především Petru Kumstátovi, který vyrovnávací branku vstřelil ve vlastním oslabení a na další dvě trefy spoluhráčů z útoku přihrál. Vítězný gól zaznamenal Václav Skuhravý. Karlovy Vary porazily Slavii 3:1 po třetinách 0:1, 3:0 a 0:0.
Tipsport Extraliga, 47. kolo, ne 15.2.2004
Karlovy Vary
Slavia
3:1
0:1, 3:0, 0:0
Branky: 28. Kumstát (Skuhravý), 34. Skuhravý (Kumstát, Bednařík), 39. Kraus (Kumstát) - 3. Kuntoš (Graňák). Rozhodčí: Homola - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 7:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4050.
Karlovy Vary: Barta - Kudrna, Ptáček, Galvas, Vantroba, Bauer, Rodin - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Netík, Lipianský, Bednařík - Jantovský, Alinč, Němčický - Jaroš, Polák, Košťál.
Slavia: Hronek - Kolařík, Novák, Graňák, Kuntoš, Kučera, Kadlec - Hruška, Beránek, Krátoška - Vondrka, Martinec, Antoš - Klepiš, Dlouhý, Tomica - Kopecký, Ivan, Červenka.

Komentář k utkání

Bez nejlepšího střelce dosavadního průběhu extraligových bojů- Michala Supa nastoupila stále ještě mistrovská Slavia Praha na karlovarský led. Kompletní domácí měli proti pražanům dokázat svým divákům, že stále bojují o účast v play-off a že porážka ze Zlína jimi neotřásla. Uteklo 17 sekund a rozhodčí Homola poslal za katr za vzájemný unfair souboj Jantovského a Krátošku. Hra 4 na 4 vyhovovala více hostům, kteří se usadili v útočném pásmu a zasypali Bartu sprškou tvrdých a nebezpečných střel. Kadlecova bomba z úhlu, která skončila na hrudi brankáře domácích naštěstí dělostřeleckou přípravu ukončila. Když se zdálo, že se i domácí konečně podívají před Hronka, přejel Kuntoš přes červenou čáru, napřáhl a vystřelil. Určitě chtěl pouze nahodit puk, ale trefil bránu. Překvapen byl nejen on, ale především gólman domácích, neboť puk našel ve své brance u levé tyče. Viditelně otřesení domácí nemohli na skvělou hru hostí ve středním pásmu nic vymyslet a tak Hronek ve slávistické brance čekal na svůj první zákrok až do konce páté minuty. Paradoxně to bylo při přesilovce hostí, když na trestné lavici odpočíval z donucení Rodin. Střely Alinče a Vantroby ale ani jeden neměl to správné střelecké štěstí. Mnohem více se Hronek musel předvést hned po neúspěšné přesilovce, po přihrávce do jízdy se do sóla dostal Lipianský, ale levý Hronkův beton byl jednoznačně proti. Ani domácí nevyužili svou přesilovou hru, nehráli ji zle, ale ani výtečně stav tak zůstal nezměněně nepříznivý. Ve 12. minutě se nejprve vyznamenal Barta, který zlikvidoval Hruškovu šanci a pak stálo z pekla štěstí u slávistické branky. Obrovský závar, kdy domácí útočníci marně bušili na vrata svatyně hostí ukončil ukázkovou minelou prázdné zívající branky Skuhravý. Domácí fanoušci křičeli gól snad třikrát během 15 sekund, ale přání bylo pouze otcem myšlenky. Přes obrovskou snahu a bojovnost se domácím nepodařilo stav srovnat do poslední sekundy 1. třetiny.

Druhé dějství začalo očividně svižněji než to předchozí. Z domácích konečně spadl zbytečný ostych a respekt z mistra a mnohem energičtěji se tlačili do útočného pásma. Úporná obrana a Hronkův pytel štěstí likvidovaly jednu gólovou příležitost za druhou. Protože ani tato aktivita nepřinesla kýžené ovoce ve formě červeného světla za Hronkem, na domácí hole se nalepila nervozita. Přechod středního pásma znovu připomínal spíše prvovýstup na  Čo- oju severní cestou bez kyslíku. Tak těžce se domácí probíjeli krouživou těsnou obranou Slavie. Zlom v zápase začal v 27. minutě. To byl, ne zcela po zásluze, vyloučen Galvas a stal se společníkem před minutou vyloučeného spoluhráče.  Oslabení tří proti pěti vyburcovalo nejen domácí publikum, ale především hráče. Hned po návratu čtvrtého hráče na led, si skvěle dojel Kumstát obloučkem vyhozený puk, neohroženě se natlačil před branku hostí a dal gól. Jak jednoduché a zároveň geniální. Tento gól a zejména výtečně odehrané oslabení nastartovalo celý tým ke skvělému výkonu, ve kterém si sólo vzala první útočná trojice. Ve 34. minutě se domácí radovali podruhé. Skuhravý trefil břevno, puk poskakoval po horní tyčce a pak se záhadně překulil přes Hronkova záda do branky. Hosté vycítili, že osud zápasu už není v jejich rukou a tak se začali snažit o poznání více. Na Bartu létala jedna rána za druhou. Za všechny jmenujme Kadlecovu bombu od modré a další samostatný nájezd aktivního Hrušky. Barta si však vysloužil ovace publika. Ve 39. minutě se krásnou individuální akcí předvedl dnes výtečný Kumstát. S přehledem mazáka si v útočné pásmu povodil zkušeného Kučeru, nahrál mezi kruhy volnému Krausovi a ten mohl slavit třetí gól výstavním kotrmelcem.

S dvougólovým vedením a vědomím šance získat vytoužené tři body nastoupili domácí do poslední třetiny sebevědomě, jistě a disciplinovaně. Počáteční tlak slávistů otupili domácí hráči během tří minut a od 44. minuty se hrál pohledný hokej od branky k brance. Tak jak dominovala obrana hostí v první třetině tak stejnou mincí oplácela ve třetí třetině obranná hra Energie. Aktivní přistupování, obětavé zákroky ve vlastním obranném pásmu a nebezpečné protiútoky byly největšími zbraněmi domácích. Nad všemi pak čněl bezchybný Barta, který skvěle hlídal svou klec a přidával k tomu i bezchybnou hru holí. Čas utíkal pro domácí pomalu, zvlášť v 53. minutě kdy si snaživý Skuhravý nepohlídal v útočné třetině svou hůl a pykal za to dvěma minutami. Slávisté s ubíhajícím časem již neměli tolik štěstí ani klidu, aby se stavem něco udělali. Postupně ztráceli nervy a vyvolávali drobné i větší šarvátky, zřejmě s cílem vyčistit led před případnou power-play. Tato taktika jim žádnou radost nepřinesla a ukázněně a takticky hrající domácí si již tři vytoužené a bezesporu zasloužené body nenechali vzít. Vítězství nad loňským mistrem nechává tým Energie stále v boji o osmou postupovou příčku a snad přiláká na tribuny nadšené fanoušky i při televizním utkání s rivalem z Plzně.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Karlovy Vary): "Podali jsme jeden z nejlepších výkonů za dobu, co jsem v Karlových Varech. Hráli jsme s velkou chutí a nasazením. Utkání prakticky rozhodla první řada, přitom Petr Kumstát si stěžoval, že na tom není fyzicky dobře. A ve skutečnosti byl tahounem a zařídil všechny tři góly mužstva. Klobouk dolů před ním. Bude těžké dostat se na osmé místo, ale naděje umírá poslední."

Jiří Kalous (Slavia): "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžký soupeř, Vary pořád bojují o osmičku. Ale i my chceme urvat co nejlepší umístění pro play off. Do vedení 1:0 jsme se dostali šťastným gólem, ale pak jsme byli až do konce druhé třetiny pasivní, zatímco domácí hráli aktivně. Probudili jsme se až ve třetí třetině, ale spoléhat na to, že se nám podaří dvougólové manko vymazat v závěru každého utkání, nelze."

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 15.2.2004

Útok titánů zajistil vítězství

Preview k zápasu | so 14.2.2004

Potvrdí Energie domácí formu i proti mistrovi?