HC Energie Karlovy Vary
Extraliga staršího dorostu, II. 14, čt 19.2.2015
Kometa Brno
Karlovy Vary
2:3
1:2, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 2. Kratochvíl (Furch), 54. Havránek (Kratochvíl, Havlát) – 11. Pastyřík (Salnikov, Havlík), 19. Kurfürst (Pastyřík, Havlík), 35. Hauzr (Davídek, Horký). Rozhodčí: Czubaj - Skopal, Otáhal. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 96. Střely na branku: 28:22. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
Kometa Brno: Slavíček – Petrla, Trnka, Jirůšek, Furch, Sedláček, Zukal, Kratochvíl, Gotthard – Mlynář, Havlát, Heinrich, Hasoň, Škvrně, Čejka, Knap, Ferda, Havránek, Nečas
Karlovy Vary: Kuchař – Vodička, Vápeník, Hrůša, Beer, Pajk, Havlík, Prachař – Nguyen, Trapl, Svoboda, Čejka, Pastyřík, Salnikov, Horký, Hauzr, Davídek, Kurfürst

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili starší dorostenci Komety výtečně poté, co se ani ne dvě minuty po vhazování ve středovém kruhu z prvního útočného výpadu prosadil po nahrávce Michala Furcha modrobílý Petr Kratochvíl. Energetici pak mohli jít ještě víc do kolen, když svému soupeři nabídli dvojnásobnou přesilovku. V té si ovšem svěřenci Marka Moskala nevypracovali výraznější příležitost. A tak to byli hosté, kteří v čase 10:28 udeřili. O vyrovnání se postaral Marek Pastyřík, jenž se po střele od modré nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou a překonal domácího Slavíčka. O osm minut později, těsně před úvodní sirénou, vystřelil hostujícímu výběru vedení Matěj Kurfürst. Do kabin se tedy šlo za nepříznivého stavu pro brněnský celek.

Ve druhém dějství mohli domácí několikrát vyrovnat. Když se však v šestadvacáté minutě brněnští útočníci neprosadili z hranice brankoviště a Martin Nečas o čtyři minuty později neproměnil trestné střílení, byli to hosté, kteří zásluhou Filipa Hauzra opět zaúřadovali. Karlovarský útočník se prosadil po vyhraném buly v pásmu Komety a střele od modré z dorážky. Přestože následně domácí hokejisté nabídli svému soupeři přesilovou hru pět na tři, byli to Brněnští, kteří zahrozili. Po dobré práci ve vlastním pásmu se v osmatřicáté minutě do samostatného úniku dostal Jan Hasoň. Forhendovým blafákem si však na hostujícího gólmana nepřišel.

Poslední třetinu modrobílí soupeře ze západu Čech přehrávali. Karlovarský brankář Ondřej Kuchař ovšem mezi třemi tyčemi čaroval a svůj tým opakovaně podržel. Taktika Komety vrhnout všechny síly do útoku se vyplatila v čase 53:40. Kontaktní branku brněnskému týmu zajistil Tomáš Havránek, jenž si zkušeně počíhal v závaru na brankovišti a s přehledem dopravil kotouč do karlovarské sítě. Přestože hrstka domácích fanoušku hnala své hokejisty dopředu, závěrečný tlak při power-play ve vyrovnávací gól nevyústil. A tak si z brněnského ledu tři body odvezli energetici.

Ohlasy trenérů

Marek Moskal (HC Kometa Brno): Do utkání jsme vstoupili dobře, když jsme rychle vstřelili branku. Jinak soupeř po celý zápas dobře bránil a blokoval střely. My jsme všechny tři branky inkasovali po prohraném buly, což nás mrzí stejně jako množství nevyužitých přesilových her. Ve třetí třetině jsme soupeře přehráli. Kluky jsme pochválili za bojovný a dobrý výkon. Vydrželi bruslit šedesát minut, což se nám líbilo. Jenom škoda těch bodů.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě je třeba říct, že si dnešní výhry nad silným soupeřem velmi cením stejně jako úsilí, které byli naši hráči do dnešního utkání ochotni investovat. V první polovině zápasu jsme hráli tak, jak jsme si řekli. Vše se otočilo paradoxně při naší první přesilové hře, kdy jsme začali panikařit a dali soupeři několik šancí. Třetí třetina patřila domácím, kteří nás dostali pod tlak, přesto jsme si dokázali vytvořit několik šancí, ty jsme ale bohužel neproměnili. I díky štěstí a snaze všech hráčů jsme nakonec vybojovali tři body.