HC Energie Karlovy Vary

St. dorost přehrál Spartu, v play-off narazí na Piráty

SD: HC Energie - HC Sparta Praha 4:3 pr. (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)
Starší dorostenci se v sobotu odpoledne střetli v šestnáctém kole nadstavby-A s týmem favorizované Sparty Praha. Energetici sehráli vyrovnané utkání, které po třetí třetině bylo stále nerozhodné a nakonec muselo rozhodnout až prodloužení, v němž se už po třiceti sekundách prosadil Petr Vodička. Energetici tak narazí v osmifinále play-off na Piráty z Chomutova.
Extraliga staršího dorostu, II. 16, so 28.2.2015, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
4:3p
0:1, 2:1, 1:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 24. Trapl (Bečka), 34. Hauzr (Trapl, Janata), 49. Svoboda (Janata, Vodička), 61. Vodička – 6. Komárek (Chlouba), 39. Pšenička (Jandus M.), 42. Safin (Procházka, Bureš). Rozhodčí: Kostourek – Havelec, Fiala. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 3:2, 3:4.
Karlovy Vary: Kuchař – Vodička, Vápeník, Pajk, Havlík, Prachař, Beer, Pátek, Hrůša – Svoboda, Janata, Trapl – Horký, Davídek, Nguyen – Kurfürst, Pastyřík, Hauzr – Bečka, Chodounský.
Sparta: Chour – Jandus M., Horský, Sedliský, Janda, Bureš, Hanuš – Chlouba, Pšenička, Jandus T. – Safin, Procházka, Komárek – Kulda, Michnáč, Dubský – Šišolák, Wojnar.

Komentář k utkání

Hned od prvních minut se domácí velice dravě tlačili do brány a hosty rozhodně zaskočili. Spartě se nedařilo udržet kotouč a musela se zaměřovat spíše na defenzivu. Nakonec ale byli přece jen Pražané ti, kteří otevřeli skóre utkání. Byla to jejich prakticky první šance. Po nahození Chlouby si pro puk vyjel za branku Kuchař, avšak puk se špatně od jeho hokejky odrazil před odkrytou klec, do které neměl problém puk zasunout překvapený Vojtěch Komárek. Nasazení domácích jakoby opadlo a do hry se začala dostávat Sparta. Karlovarští však dobře strážili střední pásmo a navzdory tomu, že Sparta určovala tempo hry, měli stále více šancí z brejků. V závěru třetiny se tempo zápasu výrazně zvýšilo a hrálo se z jedné strany na druhou a diváci viděli několik pokusů. Hosté mohli v závěru třetiny ještě náskok zvýšit, ale proti dorážce do prázdné branky Kuldy zasáhl skvěle na poslední chvíli ležící Ondřej Kuchař.

Domácí dokázali opět do druhé třetiny naskočit aktivně a po chvíli se dočkali i kýžené branky. Trapl v přečíslení uvolnil Bečku, který se snažil přihrávat spoluhráči ještě do výhodnější pozice, ale puk se odrazil zpět k Martinu Traplovi, který bez problému zakončil do odkryté sítě. Poté se deset minut až na některé nevýrazné pokusy nic nedělo. Poté se dokázali do vedení dostat lepší energetici. Sudí během jejich přesilové hry avizoval zdvihnutou paží další faul Sparťana. Karlovarští se snažili puk odevzdat, ale ten se po několika zajímavých odrazech dostal až k Filipu Hauzrovi, který stál osamocen před bránou a kličkou do bekhendu brankáře překonal. Domácí měli i nadále převahu, ale Sparta byla nebezpečná z brejkových situací. Tomáš Jandus jednou dokonce nastřelil tyč. Nakonec se však zadařilo v závěru třetiny i Spartě. Do samostatného úniku se, opět z protiútoku, dostal Tomáš Pšenička, který naznačil Kuchařovi kličku do forhendu a poté puk zasunul mezi jeho betony. Před závěrečnou periodou tak zůstal stav vyrovnaný.

Ve třetí třetině se hosté díky početní výhodě dostali rychle do vedení. Procházka pálil od modré a Ondřej Kuchař vyrazil puk před sebe, odkud na dvakrát do brankové sítě dorážel Ostap Safin. Domácí se z inkasované branky chvíli otřepávali a Sparta je zadržovala převážně v oblasti před Kuchařem. Nakonec se však vyrovnávací branky energetici dočkali. Vodička vyslal od modré nebezpečnou střelu, která brankáři vypadla. Janata se rychle zorientoval, udělal brankáři kličku a dostal kotouč za jeho záda, ne však za brankovou čáru. Až tam musel puk dostat až připravený Kamil Svoboda. Poté se však o slovo hlásila opět Sparta, například Pšenička nastřelil tyč. Domácí ještě mohli rozhodnout dvě sekundy před závěrečnou sirénou, ale Nguyen nedokázal puk přizvednout nad Chourův beton.

Naopak v prodloužení stačilo domácím málo. Už po třiceti sekundách se téměř z první ofenzivní akce prosadil prudkou střelou obránce Petr Vodička. Dva body tak zůstaly v KV Areně a pouze jeden si uloupila Sparta. Domácí hokejisté tak v prvním kole play-off narazí na chomutovské Piráty.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): My jsme dnes narazili na soupeře, který na tom byl velice dobře, co se týče intenzity hry. Myslím, že utkání bylo místy vyrovnané, místy měli převahu hosté. Cením si toho, že jsem se po třetí brance vrátili do hry. Ale celkově s výkonem jsme byli spokojenější včera. Především tedy v úvodních třiceti minutách. Kdybychom hráli tak, jako včera, tak máme naději na postup v osmifinále play-off, když budeme hrát jako dnes, budeme mít problémy. Doufám, že se přiblížíme spíše tomu včerejšímu utkání s Libercem.

Související články