HC Energie Karlovy Vary

Energetici hladce přejeli Tygry a dotáhli se na jedenáctou příčku

HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 4:1 (2:1, 2:0, 0:0)
Předposlední letošní utkání A-týmu v KV Areně se neslo v duchu souboje omlazených výběrů Energie a Liberce. Ačkoli oba soupeři už jsou mimo barážové riziko, nechyběl zápasu spád a pohledné kombinace. Západočeši měli skvělé vstupy do třetin, kterými soupeře vždy zaskočili a mohli určovat tempo zápasu a soupeře nakonec hladce porazit.
Tipsport extraliga, OUT4, ne 15.3.2015, KV Arena
Karlovy Vary
Liberec
4:1
2:1, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 1. Bartek (Zadražil), 9. Šmach (Tomeček), 22. Tomeček (Šafář, Harant), 34. Bartek (Duda, Dvořák) – 16. Krenželok (Šimek, Jonák). Rozhodčí: Pavlovič, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. Diváci: 2748. Střely na branku: 22:19. Zblokované střely: 4:6. Hity: 6:3. Vhazování: 28:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Karlovy Vary: Habal – Dvořák, Deyl, Šafář, Harant, Šmach, Parýzek, Osmík – Bartek, Zadražil, Duda "C" – V. Tomeček, Skuhravý, Micka – Koblasa, R. Hruška, Vachovec – Kohout, Gorčík, Pšurný
Liberec: Fučík – Šimek, Výtisk "C", Plutnár, Derner, Kolmann, Ulrych, Voráček – Krenželok, Jelínek, Vlach – Urban, Filippi, Bakoš – Jonák, Mikyska, Dlouhý – Miškovský, Kalfiřt, Psota – Hrníčko

Komentář k utkání

Omlazený kádr Energie vkročil do utkání pravou nohou, Liberečtí vyhráli úvodní vhazování, ale chybovali hned při své první rozehrávce. Tu naprosto přesně vystihl Matěj Zadražil, který se hravě dostal za libereckou defenzivu a těsném závěsu ho doplňovalo pravé křídlo první karlovarské formace. A právě bývalého libereckého hráče, Martia Barteka, dostal Zadražil svou přihrávkou do ještě výhodnější pozice. Slovenský ostrostřelec se poté ze snadné pozice z kruhu nemýlil a Fučíka prostřelil první střelou utkání. Hra se poté na pár minut uklidnila, ale menší převahu měli stále domácí. A zhruba po osmi minutách rozjásali své fanoušky energetici podruhé. To když defenziva Tygrů v nepříliš složité situaci opět výrazně pochybila. Puku se v mezikruží zmocnil Vojtěch Tomeček, který na sebe natáhl oba obránce a zadovkou uvolnil Ondřeje Šmacha, jehož perfektní svižný úder vyslal puk přesně do růžku soupeřovy klece.

Domácí poté mírně polevili a Liberečtí se začali dostávat více do hry. Miškovský si to už brzy po druhé inkasované brance šinul sám směrem k Habalovi, ten však jeho forhendový blafák přečetl a nedovolil mu podél tyčky zakončit. Nakonec ale Severočeši dokázali snížit v přesilové hry za faul karlovarského kapitána Dudy. Vít Jonák se prosmýkl podél hrazení a rychlou kolmicí našel před brankou Lukáše Krenželoka, který i s pomocí odrazu od Habala, dostal prudkou přihrávku do karlovarské sítě. V závěru třetiny ještě pokusem z mezikruží orazítkoval brankovou konstrukci Vít Jonák, ale na jednobrankovém vedení Energie po prvním dějství se už nic nezměnilo.

Energetici načali druhou dvacetiminutovku podobně atraktivně, jako tu předchozí. Už po devětadevadesáti vteřinách se totiž mohli radovat potřetí. Šafář dostal puk k Vojtěchu Tomečkovi, a ten se postaral o zbytek. Elegantní kličkou překvapil jednoho ze soupeřů a tím se definitivně dostal za libereckou obranu. Následně už jen v rychlosti v předbrankovém prostoru zamířil a jen přizvedl puk nad Fučíkova ramena. Hosté mohli brzy snížit. Skuhravý sekal při samostatném úniku Urbana, a ten se postavil k trestnému střílení. Zvolil však nerazantní střelu z mezikruží, a ta navíc mířila přesně do Habalova betonu. Velkou šanci měli také Koblasa s Mickou, kteří svým spoluhráčům společně unikli. Několikrát si vyměnili kotouč, ale když už se zdálo, že má Koblasa Fučíka na lopatě, gólman celou situaci svým zákrokem zachránil.

O pár chvil později už však na karlovarské forvardy Fučík nestačil. Obránce Dvořák vyslal kupředu kapitána Dudu, kterého v tandemu doplnil Bartek. Radek Duda udělal brankáři kličku do bekhendu, ale puk chytře nechal za sebou. Fučík však reagoval na Dudův pohyb a Martin Bartek mohl zakončovat do odkryté klece. Ve druhé polovině utkání už ale obě družstva mírně polevila. Avšak pohled na omlazené kádry obou celků sliboval, že chuť mladých a dravých hráčů ve třetí třetině ještě zaručí atraktivní podívanou.

Třetina začala opět v režii domácích. Hosté navíc brzy faulovali, a tak měla Energie dvouminutovou početí výhodu. Karlovy Vary sázely především na dělovky od modré, ale ani jeden z těchto projektylů Fučíka nepřekonal. Poté však po faulech Pšurného a Šafáře, měli dvojnásobnou přesilovou hru hosté. Ale ani oni nijak výrazněji Habala neohrozili. Největší šanci měl ve třetí třetině Radim Hruška, kterého vyslal do úniku Michal Vachovec. Hruška ale mířil ve finální fázi vysoko nad. A tak se ve třetí periodě stav už neměnil.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Utkání samotné nebudu hodnotit. Jsem rád, že ačkoli o nic nešlo, dorazila solidní návštěva. Divákům bych chtěl poděkovat. Také mě těší, že hráči k zápasu přistoupili zodpovědně a že jsme vyhráli.

Vladimír Čermák (Bílí Tygři Liberec): Dnešní utkání se mi nehodnotí dobře. Přestože hrajeme s mladými hráči, nepodali jsme dobrý výkon. Soupeř měl větší hlad po vítězství a my jsme mu to indiviuálními chybami umožnili.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 14.3.2015

KV Arena uvidí souboj zachráněných týmů