HC Energie Karlovy Vary

O vítězství energetiků opět rozhodla třetí třetina

SD: HC Energie - HC Litvínov 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
V rámci 23. kola NOEN Extraligy staršího dorostu na karlovarský led dorazil soupeř z Litvínova. Zápas pro domácí energetiky probíhal velmi podobně, jako ten předchozí úterní se soupeřem z Českých Budějovic, při kterém se o vítězi rozhodlo také až ve třetí třetině. V úvodu se zdálo, že hru mají pod kontrolou právě hosté, tak jako to bylo v úterním utkání, avšak Karlovarští stav utkání dokázali zvrátit a po vyrovnání přidali další dvě branky navrch.
Extraliga staršího dorostu, 23. kolo, čt 26.11.2015, KV Aréna
Karlovy Vary
Litvínov
4:2
1:2, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 20. Kurfürst (Hrůša), 38. Bečka (Prošek, Kurfürst), 43. Šála (Pastyřík), 56. Bečka (Slabý, Prošek) – 15. Myšák (Kučera, Schmidmayer), 19. Helt (Vébr). Rozhodčí: Filip Malota – Tomáš Brejcha, Libor Suchánek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Střely na branku: 29:28. Průběh utkání: 1:2, 2:2, 4:2
Karlovy Vary: Grančarov (19. Beran) – Kunc, Klejna, Bernáth, Štaif, Vápeník (A), Hrůša, Pátek – Petrov, Hotěk, Kurfürst, Horký (A), Slabý, Bečka, Prošek, Šála, Pastyřík (C), Chodounský, Kaňkovský, Halberštát, Tlačil
Litvínov: Havlík Š. (Kovařík) – Urbánek (C), Havlík M., Kučera, Macháč, Havlík D., Cikánek, Hipius – Bečvář (A), Helt, Vébr, Drašar (A), Myšák, Schmidmayer, Vopat, Kumov, Vaněk, Pavlíček, Nídl, Ineman

Komentář k utkání

Do utkání vstoupily oba týmy velmi aktivně. Karlovarští energetici se dostávali do mnoha šancí, ale Havlík a hostující obrana předváděli skvělé výkony. V osmé minutě se domácím naskytla přesilová hra, při níž se jim podařilo při velké skrumáži před litvínovskou brankou kotouč dostat až za Havlíka. Bohužel pro domácí se jim to podařilo až po odpískání rozhodčím. Během zbytku přesilové hry za sebe Havlík nepustil jedinou střelu. V patnácté minutě zaznamenal první gól utkání Josef Myšák, který se ke kotouči dostal při pěkné kombinaci v útočném pásmu a svou střelou z levého kruhu poslal kotouč pod betony Grančarova. Jednobrankový náskok Litvínov navýšil o pár minut později při hře pět na čtyři. Hosté poslali na Grančarova při přesilové hře několik střel, avšak uspěl až Filip Helt. Domácí se po této inkasované brance rozhodli vyměnit brankáře a za Grančarova nastoupil Beran. Energetiky zřejmě druhá inkasovaná branka velmi nabudila a ve dvacáté minutě se podařilo při samostatném úniku litvínovskou obranou dostat kotouč za Havlíkova záda Matěji Kurfürstovi. Karlovarští tak, jako v předchozím domácím utkání po první třetině do kabiny odešli se dvěma inkasovanými brankami a jednou vstřelenou.

Ve druhém dějství bylo na obou týmech velmi znatelné, že chtějí vyhrát, avšak střelecky se dokázala prosadit pouze Energie. Oběma týmům dělalo problém udržet si útočné pásmo.Ve 25. minutě při vlastní přesilové hře domácí ohrozila střela ujíždějícího Drašara, který nakonec svou střelou na tyč pouze rozezvučel prostory KV Areny. V této minutě došlo i k dalšímu vyloučení Litvínova, a domácí tak měli možnost zahrát si hru pět na tři, jež nezužitkovali. Karlovarští vyslali na Havlíka spoustu střel, ale ten žádnou nepropustil. Ve 32. minutě se na chvíli v obranném pásmu karlovarských dorostenců usadili hosté, ale střílet se jim nedařilo. O dvě minuty později došlo k vyloučení jednoho z domácích, a hostujícímu Litvínovu se tak nabídla přesilová hra. Využít ji se nepodařilo. Pár minut před koncem druhé třetiny se o vyrovnání stavu utkání zasloužil karlovarský kanonýr Jan Bečka, který dorážel na Proškovu střelu. V závěru druhé třetiny po vyloučení útočníka litvínovských chemiků se během přesilové hry energetiků dostali do šance hosté, když ujížděli dva na jednoho k Beranovi, ale domácí obránce Klejna situaci včas zachránil.

Poslední třetina již patřila domácím energetikům, kterým se hned dvakrát podařilo Havlíka překonat. Ve 43. minutě poslal svůj tým do vedení Dominik Šála, kterému se hosté nejprve snažili puk vypíchnout, to jim však nevyšlo a Šála dostal puk z pravého kruhu do litvínovské branky. Minutu na to se ve velké šanci ocitl Martin Slabý, jenž dorážel na střelu Proška a zmatený litvínovský gólman si kotouč málem nechal projít za záda. Hostům se dlouho nedařilo dostat ze spárů domácí Energie, Havlík měl plné ruce práce a situace na ledě se začala velmi vyhrocovat. Až v 50. minutě hosté získali útočné pásmo a na Berana pálili jednu střelu za druhou, ten však všem útokům úspěšně odolal. Pět minut před koncem třetiny si domácí pojistili své vítězství dalším gólem opět v podání Jana Bečky, který svou střelou rozvlnil síť litvínovské branky. V 56. minutě si hosté zahráli další přesilovou hru, ale při té se jim se stavem utkání už nepodařilo nic udělat. Jedenáct vteřin před koncem byl v šanci na prázdnou branku ujíždějící Pastyřík, jehož střela mířila těsně vedle, a tak Karlovarští opět zvítězili s dvoubrankovým náskokem. Energetikům tedy po zaslouženém vítězství doma zůstaly cenné tři body a Litvínov domů odjel s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Karlovy Vary): Nám se nepovedl vstup do utkání, kdy jsme rychle za sebou inkasovali dvě branky. Na mužstvu bylo cítit, že se o výsledek chce stále poprat. Zbývalo nám stále spoustu času, a přestože jsme neproměnili velké množství šancí, mužstvo dále dřelo a investovalo do utkání velké úsilí. Myslím si, že jsme utkání mohli naklonit na naší stranu dřív, ale dnes to byl po dlouhé době charakterní výkon a přiklonilo se k nám i štěstí v podobě toho, že jsme tam nakonec čtyři branky dotlačili. Jsme samozřejmě neskutečně rádi, že jsme vyhráli druhé utkání po sobě.

Radek Mrázek (HC Litvínov): Domácí pro vítězství udělali víc. Byli důraznější v osobních soubojích i v koncové hře. My se na každý gól nadřeme a laciné góly stále dostáváme.