HC Energie Karlovy Vary

Junioři porazili i Třinec a v neděli budou bojovat o prvenství

HC Oceláři Třinec - HC Energie 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Karlovarští junioři mají za sebou druhý zápas na domácím Karel Holoubek Cupu a i ten zvládli na výbornou. Třinec porazili 5:2, ale utkání bylo ve skutečnosti daleko napínavější a vyrovnanější, než může výsledek naznačovat. O všem ale nakonec rozhodla první útočná karlovarská formace, která se postarala o všech pět branek a dovedla Energii k vítězství. O celkové vítězství na turnaji se ale budou muset Západočeši ještě porvat v zítřejším utkání s Vítkovicemi, které začíná už ve 14:30.
Příprava juniorů na sezonu, Turnaj, so 8.8.2015
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
2:5
0:1, 1:2, 1:2
Branky a nahrávky: 26. Trčka, 46. Trčka - 15. Beránek (Osmík, Vrána), 23. Vodička (Vrána, Beránek), 28. Vrána (Osmík), 49. Vrána (Osmík, Beránek), 58. Beránek (Osmík, Vrána). Rozhodčí: Kostourek – Červenka, Belko. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5.
Oceláři Třinec: Dudáček – Stránský, Roman, Zahradníček, Bartko, Hejda, Janiczek, Haman, Imrich, Petrák – Pala, Kofroň, Kaukič – Murín, Flok, Polák – Lorek, Švaňa, Sztwiertna – Trčka, Cisarik
Karlovy Vary: Kuchař – Rulík, Weinhold, Dudek, Vodička, Prachař, Sedlák, Beer – Beránek, Osmík, Vrána – Čejka, Janata, Zikmund – Hendrych, Babka, Davídek – Hauzr

Komentář k utkání

V první třetině se dlouho nic nedělo. Hosté (dle rozpisu turnaje jimi byli energetici) byli mírně aktivnější, ale obě mužstva se spíše rozkoukávala a oťukávala. Po uplynulé polovině třetiny se ale hra výrazně zrychlila a zatraktivnila. Dějství se přelévalo ze strany na stranu a plné nohy a ruce práce měli oba gólmani. Energetici několikrát soupeře zatlačili a byli velmi nebezpeční, ale Oceláři se statečně bránili a párkrát se jim v ofenzivě dařilo také, možná i proto, že energetici byli v první periodě v defenzivě velmi nedisciplinovaní. O první branku utkání se ale nakonec stejně postarali hosté, když jejich první útočná formace předvedla parádní kombinaci. K puku se v mezikruží dostal Vrána, jehož pozice už byla více, než dobrá. Rozhodl se ale ještě posunout puk na Osmíka, kterého měl kousek po levé ruce. Všichni obránci se sjeli k němu a před brankou uvolnili místo Ondřeji Beránkovi, kterému Osmík přihrál a on šikovně zavěsil nad Hlaváčovo rameno. I poté ještě nabídli hráči obou celků plno zajímavých šancí, když například na obou stranách byl k vidění samostatný únik jednoho z hráčů, ale brankou už žádná neskončila.

Ve druhém dějství byli hosté ale daleko výraznější a nebezpečnější, což také nakonec potvrdili brzkým zásahem. Vrána nebezpečně dorážel v brankovišti a byl u toho krosčekován. Sudí si všiml a ponechal hostům výhodu. Kuchař ihned opustil bránu a do hry naskočil šestý domácí hráč. Energetici hru uklidnili a od modré vyslal do chumlu nenápadné nahození, které prošlo až za Dudáčkova záda, Petr Vodička. Poté ale měli štěstí hosté, když jeden z domácích obránců vytvořil velmi hrubou chybu. Zbytečně přišel o puk před vlastní brankou, kde s ním osamocen zůstal Jan Trčka, který blafákem do forhendu Kuchaře hravě překonal. Na to ale domácí také rychle odpověděli. Perfektní práci nejprve odvedl obránce Prachař, který se prokličkoval středním pásmem a poté mu puk soupeři vyrazili k Martinu Osmíkovi. Ten nabral na rychlosti a vydal se k Dudáčkovi, kde před brankou ještě našel křižnou přihrávkou Jakuba Vránu, který zakončoval mezi brankářovy betony. I poté bylo, zejména na straně domácích plno šancí, i díky velkému množství početních výhod, ale branky už se ve druhé třetině nedočkali. Vedení 3:1 ale bylo před třetí třetinou velmi slibné.

Ve třetí třetině byli z kraje nebezpečnější opět hosté, ale poté se do útoku pustil bezhlavě Třinec a brzy ze svého tlaku vytěžil snížení náskoku na rozdíl jedné branky. Třinec vyhrál buly a puk dostal do mezikruží, kde se následně vytvořil chumel hráčů, ve kterém se puk odrážel z jedné strany na druhou, až se dostal k volnému Janu Trčkovi, který snížil střelou k tyči na rozdíl jedné branky. Hosté ale neponechali nic náhodě a pustili se opět do útoku. A po chvíli dostalo trio Vrána-Osmík-Beránek opět Energii po pohledné akci do dvoubrankového vedení. Osmík měl v levém kruhu perfektní příležitost ke střele, ale našel na druhé straně ještě lépe postaveného Jakub Vrána a ten neměl problém odkrytou síť rozvlnit. Čím více se blížil konec, tím nebezpečnější domácí byli, ale stále se nemohli prosadit. V poslední dvouminutovce nakonec odvolal domácí kouč brankáře a vpustil na led šestého hráče. Toho ale využili hosté. Energetici se zmocnili ve středním pásmu kotouče a Ondřej Beránek zavěsil puk poté do prázdné brány. To už bylo vše. Hosté se už na nic nezmohli i přes závěrečnou přesilovkou a zápas za stavu 2:5 už skončil.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Wojnar (HC Oceláři Třinec): Z mého pohledu jsme nezvládli druhou třetinu. To byl v našem podání velký propadák, úplně jsme v ní vyhořeli. Te třetí, byl celkem podle našich představ, ale bylo jasně vidět, že ta první karlovarská pětka byla úplně někde jinde, tím, že hrála MHL. Takže nás jasně přehrávali a rozhodli celé utkání. Pro nás je to ale nová zkušenost s takovou tou agresivnější hrou, kterou Energie praktikovala. Co k tomu ještě dodat? Asi to, že z naší strany padlo hodně vyloučení, díky nedisciplinovanosti, což budeme muset do příštích utkání eliminovat.

Jiří Žůrek (HC Energie Karlovy Vary): Třinec hrál dnes velmi dobře. Sice jsme vyhráli 5:2, ale utkání to bylo velmi vyrovnané. Až do konce byl soupeř velmi nebezpečný. Hráli velmi aktivně, dobře bruslili. My jsme byli produktivní. Naše první pětka mohla dát ještě mnoho dalších gólů, byla velmi důrazná. Kuchař zase podržel v důležitých situacích. Bylo to dlouho vyrovnané a tahalo se to. Pak jsme trochu utekli ve druhé třetině. Kluci zkrátka bojovali od začátku až do konce, utkání oddřeli, a proto jsme spokojeni.

Fotogalerie