HC Energie Karlovy Vary

Neoblíbený soupeř nepovolil Energii ani gól

Mountfield HK - HC Energie 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Po skalpu Liberce nedokázali energetici zaskočit dalšího favorita a z Hradce Králové se vrací bez bodu. Defenzivní partii na východě Čech rozhodla jediná branka z prostřední třetiny. Karlovarským se tento náskok soupeře nepodařilo smazat a navíc inkasovali při závěrečné power-play a v posledních sekundách. S Mountfieldem tak Energie prohrála už osm zápasů v řadě.
Tipsport extraliga, 29. kolo, ne 11.12.2016
Mountfield HK
Karlovy Vary
3:0
0:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 25. T. Knotek (Kukumberg, Newton), 59. Jarůšek (Picard, Kukumberg), 60. Köhler (Dietz, Bednář). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič – Kotlík, Zíka. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 4321. Střely na branku: 32:18. Průběh utkání: 3:0.
Mountfield HK: Rybár – Vydarený, Pláněk, Dietz, Čáp, Newton, Štajnoch, Gregorc – Šimánek, Džerinš, Červený – Köhler, Kukumberg, Bednář (C) – Picard, Dragoun, Jarůšek – J. Dvořák, T. Knotek, P. Beránek
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, J. Tomeček, Sičák, Tomáš Dvořák, Benák, Weinhold – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý (C), Gorčík – Kindl, Stloukal, V. Tomeček – Harkabus, Gríger, Flek – Davídek.

Komentář k utkání

Úvodní část utkání začala v o poznání vlažnějším tempu, než tomu bylo v předešlých zápasech a ve stejném duchu dospěla až do svého konce. Příležitost ke vstřelení gólu dostali Hradečtí hned v první minutě při přesilové hře, ale i přes početní nevýhodu mohla být karlovarská Energie prvním týmem, který dosáhl branky. Osamocený Mikulík však na bdělého Rybára nevyzrál.

Hra byla díky nepřesnostem obou týmů rozkouskovaná a nenabídla tak příliš mnoho šancí. V jedné z nich se ocitl na konci dvanácté minuty Kukumberg, ale puk skončil místo v poloodkryté kleci pouze na boční síti. To byl na delší dobu jediný vážnější moment, který mohl zvýšit divácké vzrušení v ochozech FORTUNA arény.

Poslední příležitosti k otevření skóre první třetiny měli opět domácí hráči. Konkrétně nejprve Jaroslav Bednář, který se svou ukrytou střelou neuspěl. Stejně tak dopadl i pokus kanadského bojovníka Picarda, ten byl ale příliš blízko karlovarského brankáře a zakončit nedokázal. Po nepříliš atraktivní třetině tak zůstalo skóre zápasu nezměněné.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupil Mountfield o poznání aktivněji a soupeřově obraně dělal velké potíže. Se zlepšenou hrou přišla i další možnost početní výhody. Hradečtí uzamkli Západočechy před vlastní brankou, ale když se po střele Džerinše ani nepovedeném zakončení Newtona síť nerozvlnila, mohl se karlovarský provinilec Stloukal s oddychem vrátit z trestné lavice zpět na střídačku.

Tlak domácích však neustával a zasloužená první branka na sebe nenechala dlouho čekat. Roman Kukumberg zatáhl puk podél mantinelu a namířil si to přímo na Závorku. Místo zakončení ale chytře zvolil přihrávku na najíždějícího Tomáše Knotka, který si puk s klidem zpracoval a vypálil přesně mezi Závorkův beton a lapačku – 1:0.

Po gólu nápor Východočechů neustával a domácí ještě usilovali o navýšení skóre. Ve vlastním oslabení mohl přidat druhý gól Dragoun, když se ocitl na okamžik osamocený před hostující brankou, svou střelou ale na Závorku nevyzrál. Poslední slovo měl stejně jako na konci třetiny předešlé agilní Picard, který znovu dorážel na brankovišti. Protože ale jeho snaha gólem neskončila, týmy odešly do kabin za jednobrankového vedení hradeckého týmu.

Krátce po začátku třetího dějství mohlo být srovnáno. To když se v oslabení řítil Tuominen s Mikulíkem na jediného hradeckého obránce, ale svou šanci překombinovali a Rybár nakonec zasahovat nemusel. Do podobné situace pak ujeli i domácí Bednář s Kukumbergem, druhý jmenovaný však se střelou zaváhal a skončil s pukem až v rohu kluziště.

Závěrečná třetina nabídla opravdu mnoho útočných akcí na obou stranách, další přesné trefy se ale FORTUNA aréna dočkala až těsně před koncem samotného utkání. Hosté zkusili štěstí se šesti bruslaři na ledě, čehož záhy využila dvojice Jarůšek – Picard. Kanadský forvard na sebe navázal jediného protihráče a posunul puk Richardu Jarůškovi, který bez problému přidal druhý gól Mountfieldu – 2:0.

Domácí ochozy se nakonec radovaly i potřetí. V poslední minutě našel Bednář svou přesnou nahrávkou najíždějícího Dietze, který ještě zahlédl lépe postaveného Bedřicha Köhlera. Ten sice se štěstím, ale přeci jen dopravil puk do sítě – 3:0. Tím Hradečtí definitivně potvrdili svou výhru a natáhli sérii vítězství proti Karlovým Varům už na osm zápasů.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Mountfield HK): Věděli jsme, že nás rozhodně nečeká jednoduché utkání. Vary v posledních zápasech bodovaly a mají pracovité, bruslivé mužstvo. Upozorňovali jsme hráče, že se s tím budeme muset vypořádat, ale první třetinu jsme to vůbec neplnili. Začali jsme vlažně, neměli jsme dobrý pohyb a nevytvořili jsme si ani moc šancí. Od druhé třetiny se to zlepšilo, zvedli jsme pohyb i agresivitu a začali jsme víc vyhrávat souboje. Taky přibylo šancí, ale bohužel jsme za stavu 1:0 nebyli schopni přidat další gól. Proto byl zápas úplně otevřený až do samotného závěru. Potřebovali jsme příliš mnoho šancí na to, abychom góly dali, mohli jsme dohrávat klidněji.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Utkání bylo bojovné. Bylo to o tom, kdo dá první gól, což se podařilo domácím. Udělali jsme chybu při dobruslování a oni ji využili. Potom jsme se snažili se zápasem něco udělat a srovnat, měli jsme situaci dva na jednoho, kterou jsme trochu podjeli. Jinak soupeř výborně bránil a moc nás do toho nebezpečného prostoru před brankou nepouštěl. Moc střel jsme neměli a gólman jim chytal výborně. Myslím, že Hradec vyhrál zaslouženě.