HC Energie Karlovy Vary

Energie v Boleslavi neskórovala

BK Mladá Boleslav - HC Energie 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Zápas Energie v Mladé Boleslavi potvrdil aktuální rozpoložení obou celků. Mladoboleslavští jsou na vítězné vlně především díky brankáři Maxwellovi, na druhé straně Karlovarští se trápí problémy v koncovce a přesilových hrách. Ve Škoenergo aréně byla Energie vyrovnaným soupeřem, bez vstřelené branky však uspět nemohla.
Tipsport extraliga, 47. kolo, pá 17.2.2017
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
1:0
0:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 45. Lenc (Hyka, Musil). Rozhodčí: Lacina, Hejduk – Lhotský, Špůr. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 3298. Střely na branku: . Průběh utkání: .
Ml.Boleslav: Maxwell – Kučný, Stříteský, Hanzlík (C), Kurka, Holub, Hrdinka, Štich – Lenc, Musil, Hyka – Žejdl, Klepiš, Orsava – Látal, Urban, Pacovský – Pospíšil, Vampola (A), Pabiška (A)
Karlovy Vary: Závorka – Sičák (A), M. Rohan, Harant, Baránek, Tomáš Dvořák, Dujsík, Baldajev – T. Rachůnek, Davídek, Mikulík – Vachovec (A), Skuhravý (C), Gorčík – Mullane, Gríger, V. Tomeček – O. Beránek, Kindl, Flek

Komentář k utkání

V pátečním duelu byla od prvních minut znát důležitost duelu a body, které jsou ve hře. Ani jeden z týmů nedaroval kus ledu zadarmo. Do první výraznější šance se dostali domácí, konkrétně Látal, který zkoušel Závorku prověřit bekhendovou ranou a o pár vteřin po něm se z podobné pozice zkoušel prosadit i Pacovský. Vary se prvních deset minut držely více zpátky a Maxwell mnoho práce neměl. V polovině první dvacetiminutovky se provinil hostující Kindl a domácí tak měli početní výhodu. Hned z kraje se mohl prosadit Hyka, ale jeho teč jen těsně minula horní tyčku Závorkovy brány. I poté se Boleslav držela v pásmu, ale gól z toho nepadl a přesilovka tak vyzněla naprázdno.

Poté se zdál, že už se Vary dostávají do varu a v parádní šanci se před Maxwellem ocitl Jakub Flek, který chytře zastavil rozehrávku domácích a uháněl sám na bránu. Jeho pokus ale parádně vychytal domácí gólman. Nedlouho po něm pálil i Gorčík, ale jeho střela už nebyla tolik nebezpečná, jako ta Flekova. Poté byl v šanci Hanzlík, ale jeho střelu od modré Závorka zlikvidoval betonem. V závěru třetiny bylo k vidění mnohem více nepřesností a také nespočet zakázaných uvolnění.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté. Hned na úvod se v šanci se ocitl exboleslavský Mikulík, který zadovkou uvolnil Rachůnka, ten ale Maxwella nepropálil. Z protiútoku se však mohl prosadit Urban a následně i Hanzlík, ze své tradiční pozice od modré čáry. Ani jeden z hráčů ale Závorku nepropálil. Poté měl černou chvilku Lenc, který nezachytil kotouč a Vary tak šly do přečíslení tři na jednoho. Rachůnek přenechal nejprve Mikulíkovi a ten poté přihrál před bránu Skuhravému, ale ten nevyužil svou tělesnou hmotnost na brankovišti a kotouč za Maxwella neprotlačil. Rachůnek dokázal ukličkovat boleslavské beky, ale jeho střela z bezprostřední blízkosti šla těsně nad horní tyč Maxwellovy brány.

Boleslav měla následně i druhou přesilovou hru v tomto utkání, ale i přes trvalejší tlak a držení útočného pásma si žádnou vyloženou gólovku nevytvořila. Paradoxně větší šanci si vytvořili domácí až po návratu Mikulíka na led. Žejdl si sjel před bránu a viděl najíždějícího Pavla Musila, kterému nabídl kotouč, ale ten na kotouč o píď nedosáhl. Boleslav zrychlila pohyb a donutila Vary opět faulovat. Během následující přesilovky už to před Závorkou skutečně hořelo. Ale ten i přes obrovský tlak vychytal Lencovu teč a proti Žejdlovu pokusu mu pomohla i tyč. I přes aktivnější závěr však Boleslavští Závorku kapitulovat nedonutili a i druhé dějství tak skončilo bez branek.

Hosté měli i lepší vstup do poslední dvacetiminutovky. Kindl dostal pěknou přihrávku a hned z otočky pálil, a prakticky ihned všem v hale zatrnulo, protože Maxwell na hraně brankoviště zabránil skokem prakticky jistému gólu po Dvořákově ráně. Jenže poté byli hosté opět vyloučeni, a ačkoli se napoprvé Vary uvolnily, počtvrté už to vyšlo. Pavel Musil přihrál na Hyku, který našel Radana Lence, výborně postaveného mezi kruhy a ten poslal Závorkovi kotouč rovnou mezi nohy. Hráči Energie museli po inkasované brance otevřít hru, a více se tlačili dopředu. Možná i díky tomu se za obranu dokázal dostat Orsava, kterého ale na poslední chvíli stihl dobruslit Dvořák, který zabránil nejhoršímu.

Přesilovou hru v utkání si vyzkoušeli i hosté, ale Tomečkova jedovatá střela jen těsně minula bránu. Ale to byla také jediná větší příležitost hostí. Po návratu Holuba z trestné se do útoku hnal Musil, který těsně před bránou přenechal kotouč Lencovi, ale ten v rozhodující moment nedosáhl na kotouč. V závěru třetiny už jedna šance střídala druhou a Vary navíc měly i druhou přesilovku, kterou tentokrát zvládly lépe. Proti Tomečkově střele domácí od vyrovnání zachránila horní tyč Maxwellovy brány. Vary v posledních minutách tlačily a Maxwell musel likvidovat pokusy Kindla i Mikulíka. Hosté si minutu a 48 vteřin před koncem vyžádali oddychový čas a nechali Závorku na střídačce. Ani to jim ale ke skórování nestačilo.

Ohlasy trenérů

Boris Žabka (BK Mladá Boleslav): Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože jsme sledovali Vary, které poslední dobou hrají kvalitní hokej a dokážou porazit silné soupeře, především venku. Snažili jsme se na to připravit. Také jsme věděli, že jsme v posledních duelech udělali nějaké body a chtěli jsme na to navázat, protože nás to přibližuje dál k nějakému částečnému cíli. Možná jsme tím byli ze začátku trochu svázaní a v první třetině jsme nepodali výkon, který jsme chtěli podat. Řekli jsme si, že výsledku podrobíme všechno určitou taktikou. Musím pochválit celý tým, že to do poslední minuty plnili, bránili jsme střední pásmo a to všechno bylo podpořené výborným výkonem gólmana a obětavostí v oslabení.

Jan Tlačil (HC Energie Karlovy Vary): Připravovali jsme tým na velice těžký zápas. Chtěli jsme prolomit smůlu v posledních zápasech, kdy tým odehrál perfektně první třetinu. Protože poté jsme většinou zkolabovali, a i když byl zápas dobře rozehraný, tak jsme ho nezvládali. Věděli jsme, že proti Boleslavi ten tým reaguje velice pozitivně, odehráli ten zápas velice dobře. Pohořeli jsme na tom, že jsme neproměnili ty šance, které jsme připravili.

Související články

Preview k zápasu | čt 16.2.2017

Doveze Energie další body z Boleslavi?