HC Energie Karlovy Vary

Vojtěch Polák rozstřílel Ústí nad Labem

K a r l o v y  V a r y - Ve své galapředstavení přeměnil důležité utkání juniorské extraligy proti Slovanu Ústí nad Labem Vojtěch Polák. Osmnáctiletý talentovaný útočník a reprezentant vstřelil pět branek, čímž rozhodl o osudu utkání. Domácí přitom nevstoupili do zápasu ideálním výkonem, ale dokázali vstřelit první branku a nakonec rozhodnout pěti brankami již v první třetině. Junioři Energie porazili Slovan Ústí nad Labem 7:3.
Extraliga juniorů, 39., čt 22.1.2004
Karlovy Vary
Ústí n. L.
7:3
5:1; 2:2; 0:0
Branky: 7. Tvrdek (Pech, Nový), 11. Polák V. (Pech), 12. Kocek (Pražák, Pech), 14. Polák V. (Pražák), 17. Polák V. (Pech, Bauer), 29. Polák V. (Kocek, Pech), 35. Polák V. (Tvrdek, Kocek) - 10. Košecký (Volráb), 23. Volráb (Liba, Bučič), 26. Růžek (Svoboda Dalibor, Svoboda Jiří) Rozhodčí: - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 5:8. Využití: 4:1. Diváci: 80.
Karlovy Vary: Jakubal (od 26.min Jirkův) - Tašner, Gellner, Bauer, Bušta, Hamerle, Nový, Prštický Tomáš, Charousek, Kocek, Tomáška, Sedláček, Hlubuček, Chyba, Karpíšek, Prštický Ondřej, Loučka, Pech, Polák Vojtěch, Pražák "C", Tvrdek.
Ústí n. L.: Mišut - Hillmich, Wágner, Bašta, Janus, Kolbaba, Svoboda Dalibor, Neudorfský, Sádovský "C", Kříž, Vyždura, Bučič, Kupec, Ferlež, Liba, Svoboda Jiří, Košecký, Gottfrieb, Volráb, Růžek.

Komentář k utkání

Ačkoliv utkání skončilo jasnou výhrou domácího celku, úvod tomu vůbec nenasvědčoval. Do utkání vstoupili lépe hráči ústeckého Slovanu. Ti několikrát uzamkli Energii v pásmu. Nejprve se hosté střelecky prosadit nemohli, poté však přeci jen vytěžili šance Vyždury, dorážejícího Wágnera a tutovku Jiřího Svobody, který po souhře netrefil odkrytou branku. Karlovým Varům se první vážné šance dostalo až na začátku sedmé minuty a hned byla gólová. Za brankou získal puk Kamil Tvrdek, rozhlédl se a když nebylo komu přihrát, zvolil samostatnou akci. Překvapivé vyjetí až do mezikruží s následnou přesnou bekhendovou střelou slavilo úspěch – 1:0.

Místo nabuzení domácího celku, přišlo nabuzení hostů a hra se tak vrátila zpět před brankáře Pavla Jakubala. Ten poprvé kapituloval v desáté minutě. Jiří Košecký vtrhl do pásma Energie a v situaci dva na jednoho zvolil střelu – 1:1. Velká radost hostů z vyrovnání trvala jen malou chvíli. Po přihrávce Lukáše Pecha vypálil z levého kruhu Vojtěch Polák a po vlažném začátku odstartoval svou exhibici – 2:1. Pouze několik vteřin ukrojila časomíra a domácí opět zdvihali ruce nad hlavu. V přesilové hře přesně přihrál od mantinelu kapitán Roman Pražák na modrou čáru Martinu Kockovi, který golfem bez přípravy propálil ústeckého Lubomíra Mišuta potřetí – 3:1.

Ještě nestihla utichnout radost osmi desítek diváků z gólu a přišla další. Roman Pražák geniálně z rohu našel před brankou osamoceného Vojtěcha Poláka. Ten zachoval rozvahu, pohrál si s brankářem a když jej kočkování omrzelo, bekhendem jej z bezprostřední blízkosti propálil – 4:1. Hattrik dovršil osmnáctiletý talent v polovině 17.minuty. V protiútoku zavezl puk do pásma Bauer, předal na střílejícího Pecha a brankářem vyražený puk uklidil Vojtěch Polák žabkou do sítě – 5:1.

Vedením uchlácholení domácí začali druhou třetinu velmi laxně. Po minutě hry vystřelil z pravého kruhu Wágner a po obětí branky se pokusil zasunout Volráb. Na konci druhé minuty unikl obraně Wágner a po střele napadl gólmana. Nápravu sjednal Petr Tašner, jenomže pouze za cenu krosčeku s následným vyloučením. V přesilové hře vystřelil od modré Martin Liba a těsně před brankou střelu milimetrově tečoval Daniel Volráb5:2. Na rozdíl dvou branek snížil ve 26.minutě z mezikruží střílející Jindřich Růžek5:3. Domácí gólman se nechal střídat Ondřejem Jirkůvem. Rozjetí hosté začali čím dál více hrozit a drama nebylo daleko, nebýt vyloučení Januse.

Výhodu muže v poli navíc sehrály Karlovy Vary fantasticky. Za celé dvě minuty nepustily hosty z pásma a 14 sekund před vypršení trestu přišla zasloužená odměna. Vyraženou střelu se štěstím dorazil Vojtěch Polák6:3. Galapředstavení juniorů skončilo bohužel již na konci 35.minuty sedmým gólem. Kamil Tvrdek famózně prokličkoval celé střední pásmo, zavezl puk před brankáře, ale k velkému překvapení nevystřelil, nýbrž fantastickou zadovkou přihrál na najíždějícího Vojtěcha Poláka. Ten si vychutnal brankáře Mišuta popáté – 7:3. Do konce třetiny ještě zvedl přihlížejícím adrenalin Vladimír Kolbaba. Ústecký hráč si před střídačkami vyšlápl na Tomáše Gellnera a poslal jej hlavou na mantinel.

V poslední třetině již domácí utkání spíše jen dohráli. Hlídajíc si čtyřbrankové vedené pohrdli zcela reálnou možností dvouciferného skóre. Vyrovnaný hokej, ve kterém se obě strany střídali v krátkodobých náporech, již branku nepřinesl. Zaujmout mohla snad jen šance Romana Pražáka. Ve 45.minutě si s důrazem sobě vlastním počínal před brankářem Mišutem a vyklepl kotouč z pod jeho betonů. Štěstí však tentokrát stálo u hostů, kotouč zamířil pouze do tyče.

Karlovy Vary zcela jasně přehrály své vrstevníky z Ústí nad Labem a připsaly si tak důležité dva body.