HC Energie Karlovy Vary

Doma poprvé v bílém a hned za tři body


HC Energie Karlovy Vary - HC Frýdek-Místek 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Utkání 27. kola WSM ligy proti sobě svedlo celky z téměř nejvzdálenějších koutů republiky, do západočeské lázeňské metropole přijeli hokejisté ze slezského Frýdku-Místku, za které nastoupili i Energií zapůjčení Tomáš Harkabus a Martin Osmík. Karlovarští se poprvé v sezóně představili před domácími fanoušky v bílých dresech a tato změna jim přinesla plný počet bodů po výhře 4:1.
WSM Liga, 27. kolo, st 29.11.2017
Karlovy Vary
Frýdek-Místek
4:1
1:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 17. Flek, 26. Sičák (Flek, Balán), 31. Stloukal (Kverka, Krejčí), 41. Balán (Flek, T. Rachůnek) – 57. Harkabus (Osmík). Rozhodčí: Luczków, Valenta – Toman, Malý. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1900. Střely na branku: 37:15. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
Karlovy Vary: F. Novotný (Kuchař) – Sičák (A), Krejčí, Podlipnik, M. Rohan, J. Tomeček, Kovačevič – T. Rachůnek, Balán (A), Gorčík – Stloukal, Kverka, Kohout – Rezek, Skuhravý (C), Flek – T. Rohan, M. Zadražil, Davídek
Frýdek-Místek: Strmeň (L. Daneček) – Haman, Ovčačík (A), Zahradníček (A), Matyáš, Piegl, Bartko – Bajtek, Pechanec, Kvasnica – Harkabus, Peterek, Osmík – Raška, Klimša (C), Kofroň – Kafka, Przybyla, D. Stránský

Komentář k utkání

Úvodní momenty zápasu se nesly ve více vyrovnaném duchu, než tomu bylo zvykem u jiných domácích utkání Energie, s kotoučem operovali převážně hosté. Ti si postupně začali budovat nebezpečné šance a několikrát prověřili pozornost Filipa Novotného, zatímco útoky domácích mnohdy končily nepřesnými rozehrávkami do ofsajdu. Nepříjemný pohled se divákům naskytl v 5. minutě při střetu Jana Tomečka s Davidem Klimšou, po němž hráč Frýdku-Místku zůstal téměř nehybně ležet na ledě a s velice bolestivou grimasou se posléze odbelhal na střídačku. Do utkání se však dokázal ještě v průběhu první periody vrátit. Tento moment jakoby předznamenal nadcházející trápení hostujícího mužstva. Energetici se dostali do svého obvyklého tempa a Jana Strmeně v brance zasypávali střelami, hrozili i při vlastním oslabení, nicméně gólman rysů odmítal pustit puk za svá záda. Neutuchajícímu tlaku Energie však nakonec podlehl. Při jedné z početních nevýhod domácích se z rychlého protiútoku prosadil přesně mířenou střelou z mezikruží Jakub Flek. Ačkoliv Karlovarští dohrávali prakticky celý zbytek třetiny pouze ve čtyřech bruslařích, dokázali udržet soupeře od své branky, a do šaten tedy šli s jednogólovým náskokem.

Aktivitu energetiků v úvodu druhé dvacetiminutovky zhatilo brzké vyloučení, při němž rysi poprvé v utkání zamkli domácí na delší dobu v jejich obranném pásmu, gólové radosti se však nedočkali. Vzápětí se potvrdilo omílané nedáš-dostaneš, nevyužitou příležitost hostů Karlovarští potrestali pro změnu ve vlastní početní převaze. Po sérii přihrávek se k puku dostal naprosto zapomenutý Vladimír Sičák a z blízkosti uklidil kotouč do prázdné branky. Nedisciplinovanost sužovala rysy i nadále, energetikům poskytli dokonce výhodu dvou mužů v poli a taková příležitost se neodmítá. Pouhou sekundu po uplynutí posledního z dvojice trestů Frýdecko-místeckých se bombou od mantinelu na listinu střelců zapsal Petr Stloukal a daroval Karlovarským pohodlné vedení. I přes tuto skutečnost domácí nepolevili v náporu na soupeřovu klec a nepouštěli Slezany ke kotouči. Díky výborným zákrokům hostujícího gólmana se však ztráta Frýdku-Místku nadále neprohlubovala. Energetici zcela anulovali možnost soupeře na odpor a zbytek druhé části dohráli v pohodovém tempu.

Do třetí třetiny Karlovarští doslova vlétli, neuplynula ani jedna minuta hry a Jan Strmeň musel již počtvrté lovit puk zpoza svých zad. Pokračující vyloučení z konce druhé periody využili domácí další zdařilou kombinací, na konci které se Stanislav Balán pohodlně trefil do odkryté branky. Tento gól již definitivně rozhodl o výsledku utkání, energetici mohli zvolnit tempo a vyčkávat na chyby soupeře, kterých rozhodně nebylo poskrovnu. Zatímco Frýdecko-místečtí bojovali o každý centimetr a snažili se ze sebe vydat poslední zbytky sil, Karlovarští hru naopak uklidňovali. I takto snížené tempo domácím stačilo k udržení převahy a rysi museli nadále odvracet mnoho gólových příležitostí Energie. Sporadické šance hostů o navrácení do hry hatily nepřesnosti v kombinacích, nakonec se však přece jenom dokázali Frýdecko-místečtí prosadit. Při přesilovce se k puku dostal z Energie zapůjčený Tomáš Harkabus a bravurně vykoupal dosud stoprocentního Filipa Novotného. Na víc se už ale ani jeden tým nezmohl a energetici si tedy připisují další skalp, tentokrát až z dalekého Slezska.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Odehráli jsme dobré utkání, ale na začátku nás přibrzdila zbytečná vyloučení. To jsme pustili soupeře do hry. Od druhé třetiny jsme byli lepším celkem a tím tlakem a dobrým pohybem jsme si řekli o přesilové hry. Jsem moc rád, že se nám konečně podařilo v přesilovkách vstřelit branky. Dali jsme jeden gól v oslabení, takže jsme tyto standardní situace tentokrát zvládli velmi dobře. Jsem rád za to, jaký jsme podali výkon a samozřejmě ze zisku tří bodů.

Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek): Utkání rozhodly přesilovkové situace. První branku jsme inkasovali v naší početní výhodě, další pak při početní výhodě domácích. Domácí sehráli přesilovky výborně a musím říci, že rozdíl byl znatelný. Ambice obou celků jsou rozdílné a to bylo znát.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 30.11.2017

Gól v oslabení byl klíčový, říká Rezek

Preview k zápasu | út 28.11.2017

Listopad uzavře souboj s Frýdkem-Místkem