HC Energie Karlovy Vary

Úmorný boj s Jihlavou rozhodli junioři v nájezdech

JUN: HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 4:5sn (1:2, 1:2, 2:0 - 0:0)
Karlovarští svěřenci trenéra Arnošta sehráli velmi dramatické utkání na ledě Jihlavy. Ještě ve druhé třetině energetici vedli rozdílem tří branek, to se však do konce základní hrací doby změnilo a domácí s nimi urovnali krok. Nerozhodný stav rozhodla až sedmá série samostatných nájezdů, při níž vítězný gól vstřelil Milan Davídek (na snímku).
DHL extraliga juniorů, 17. kolo, pá 17.11.2017
Jihlava
Karlovy Vary
4:5sn
1:2, 1:2, 2:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 18. Mareš (Čermák), 37. Heinrich (Čermák, Mejzlík), 44. Čermák (Mareš, Adam), 50. Čermák (Pospíchal) – 18. Davídek (Janata, Hotěk), 19. Petrov (Bečka), 26. Pastyřík, 34. Bečka (Vodička, Tlačil), rozh. náj. Davídek. Rozhodčí: Pokorný – Reich, Roupec. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 49:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1,1:4, 4:4 - 4:5sn.
Jihlava: Šťastný – Mareš, Pospíchal, Krtek, Srnský, Rašín, Vála, Havelka – Mejzlík (A), Heinrich (A), Čermák – Peschout, Adam, Jindra – Donda, Kadleček, Strnad – Hrbatý
Karlovy Vary: Grančarov – Vodička (A), Hrůša, Pajk, Brabec, Vápeník, Přibyl, Kala – Hotěk, Janata (C), Tlačil – Pastyřík, Procházka, Horký – Petrov, Bečka, Davídek – Šála, Halberštát, Prošek

Komentář k utkání

Utkání obou týmů začalo ve velkém tempu a rychlosti. Od první minuty byla Dukla velmi aktivní. Ve 2. minutě si vytvořila Jihlava první šanci, Čermák se dostal před Grančarova, jenže nezakončil ideálně. 4. minuta přinesla další šanci na dukelském ledě. Osamocený Peschout ale nedokázal překonat Grančarova. První vyloučení na straně Energie ale mohlo paradoxně poslat do vedení hosty. Přečíslení Halberštáta a Šály skončilo na Šťastném. Hra pokračovala ve velmi rychlém tempu, v 10. minutě spálil Karlovarští další šanci, jeden z hostí obral o puk Krtka, nadvakrát však Šťastného nepřekonal. I Jihlava měla své šance, na začátku 16. minuty se opět Čermák dostal do úniku, Grančarov ho však skvěle vychytal, stejně jako dorážku Heinricha. Trest za zahozenou šanci přišel poměrně záhy na karlovarské straně. Po přihrávce od Janaty se z otočky prosadil Milan Davídek. Trvalo však jenom 17 sekund přesně, než Dukla vyrovnala. Po vyhraném buly přihrál křižným pasem Čermák na Mareše a ten z první srovnal. Gólově to však nebylo vše. Po chybě domácích ve středním pásmu předložil Bečka kotouč Daniilu Petrovovi, který střelou mezi betony vrátil Energii vedení.

Druhá část byla opatrnější než ta první, první velká šance přišla až v 27. minutě. Ještě před ní si Pastyříkovo nahození do branky srazil domácí Krtek, a Marek Pastyřík se stal střelcem třetího gólu. V 28. minutě ale mohla zase Jihlava rychle srovnat, a gól dala, jenže sudí Pokorný odmítl uznat trefu kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Hra pokračovala spíše opatrným tempem, ale další šance, což bylo vyhození puku v 34. minutě, které zachytil Tlačil a ve spolupráci s Vodičkou nahrál na Jana Bečku, skončila gólem. Jihlava si pak v jedné minutě vytvořila dvě šance, nejprve obtočení Peschouta okolo brány a poté krásná souhra první lajny, kterou zakončil po Mejzlíkově nahrávce víceméně do prázdné Aleš Heinrich, Jihlava tak snížila na 2:4.

Do třetí třetiny šla Jihlava s cílem stáhnout dvoubrankové manko. Svůj cíl ukázala v 42. minutě, kdy po úniku Peschouta vyvolala neskutečný závar před hostující brankou, hostující obrana však vše dokázala ubránit. Dukla dostala záhy přesilovku 5 na 3, která trvala minutu a tři sekundy a dokázala ji proměnit. Střela Mareše od modré sice nebyla ta nejlepší, na správném místě stál David Čermák, který překonal bezmocného Grančarova. Bylo to již tak jenom o jedinou trefu. V polovině třetí třetiny dokázala i Jihlava srovnat, tato situace vyvolala zlobu na hostující střídačce. V rohu totiž zůstal ležet hostující Vápeník, hra ale pokračovala pasem na Pospíchala, který našel Davida Čermáka, domácí útočník zaznamenal pak druhý gól pro sebe. Tři minuty před koncem mohli domácí dovršit obrat, Heinrich dostal v kombinaci krásný pas od Mejzlíka, na Heinricha zívala prázdná brána, Heinrich ale absolutně tuto střelu zazdil.

Prodloužení sehrála rozhodně lépe Energie, dvakrát byl v úniku Procházka, ani jeden ale nedal, osm sekund před koncem pak mohl utkání rozseknout Janata, sám před Šťastným selhal. Šlo se tak na nájezdy, kde v první sérii proměnil jak Mareš, tak Tlačil, druhá série patřila Bečkovi a jeho Forsbergu. Další trefu přidal Heinrich až v 5. sérii a utkání se tak prodloužilo o dvě série, v té sedmé rozhodl Milan Davídek, Jihlava tak svůj obrat do konce nedotáhla.