HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Konec domácí série přišel až v samém závěru

K a r l o v y  V a r y - Dorostenci HC Energie ztratili na domácím kluzišti body naposledy začátkem listopadu loňského roku. Fantastická série vítězství skončila až dnes. Přesto nebylo k plnému bodovému zisku daleko. Mladíci drželi těsné vedení i díky výbornému výkonu brankáře Závorky do poslední minuty. Padesát pět vteřin před závěrečnou sirénou však druhý celek extraligové tabuky HC Rabat Kladno dokázal vyrovnat a ukořistit tak pro sebe alespoň jeden bod. Karlovy Vary po třetinách 1:0, 1:1 a 0:1 remizovaly s Kladnem 2:2.
Extraliga dorostu, 42., čt 29.1.2004
Karlovy Vary
Kladno
2:2
1:0, 1:1, 0:1
Branky: 12. Zmeškal (Jan Bauer, Kuběna), 27. Jan Bauer (Kuběna) - 33. Ibl (Valský), 60. Stieler (Rudovský). Rozhodčí: Florian. Vyloučení: 2:6, bez využití V oslabení: 1:0. Diváci: 80.
Karlovy Vary: Závorka - Boguský, Chotaš, Mašek, Schmidt, Štryncl, Zmeškal, Jan Bauer, Hájek, Hartman, Kuběna, Petružálek, Račanský, Sláma, Slovák, Smolík, Kalousek
Kladno: Pavelec - Merfait, Babický, Jirouch, Sedláček, Švantner, Čermák, Mizera, Hudíček, Dlouhý, Rudovský, Ibl, Kubát, Stieler, Voráček, Valský, Hlusička, Bláha, Látal, Piskáček, Knotek

Komentář k utkání

Skvělou jízdou druhou částí extraligy povzbuzení karlovarští dorostenci mohou stále pomýšlet na boj o elitní čtyřku zajišťující postup do play-off. Los čtvrtečního 42. kola byl ovšem nemilosrdný a postavil Energii do cesty soupeře z nejkvalitnějších. Kladenští buldoci totiž ztrácejí na vedoucí Slavii pouhé dva body. V úvodu střetnutí však výrazný tabulkový rozdíl patrný nebyl. Naopak, byli to spíše domácí, kdo udával hře tempo. Náznaky šancí Štryncla ani parádní otočka Račanského Pavelce v kladenské kleci ohrozit nemohly. Několik desítek věrných fanoušků mohlo jásat až ve 12. minutě. Domácí kapitán Jan Bauer zavezl do třetiny, počkal si na Zmeškala najíždějícího ze druhé vlny, jenž se střelou neotálel a poprvé rozvlnil kladenskou síťku. Další úspěchy mohly přijít vzápětí. Vrstevníky převyšující Bauer nejprve proklouzl kolem obránců jako úhoř, později naservíroval do vyložené pozice Kuběnovi, jenže ani jednomu střelecké štěstí příliš nepřálo. Na druhé straně musel dalekým vyjetím ve stylu Rudolfa Pejchara řešit Čermákovu dělovku z pravého kruhu pozorný Závorka.

Kladenští si za svůj výkon v první části asi příliš pochvalných slov nevyslechli, a tak se po přestávce objevil na ledě zcela nový tým. Neškodné pudlíky vystřídali rozzuření buldoci. Již z prvního útoku zahrozil Látal. Karlovarští jen s oddychem sledovali, jak kotouč těsně míjí pravou tyčku brány bezmocného Závorky. Domácího chlapce s maskou zle prověřil také od modré mířící Mizera. Překvapivě se znovu prosadili energetici. Ve vlastním oslabení ujeli do přečíslení Kuběna s Bauerem. První jmenovaný ještě úspěšný nebyl, zato kapitán Bauer měl situaci značně ulehčenou a pohotově doklepl za brankovou čáru. S vědomím dvoubrankové ztráty rozpoutali Kladenští útočnou válku. Útoky se valily ze strany na stranu. Pavelec uklidil do lapačky pokus Hájka ukázkově spolupracujícího s Hartmanem. Vtipně přihrávající Hartman se neprosadil ani jako střelec, když sám před brankářem minul jen o vlásek. Do utkání se hosté vrátili ve 33. minutě. Jaroslav Ibl volil místo očekávané přihrávky střelu po ledě, která překvapenému Závorkovi propadla mezi chrániči. Před další pohromou uchránil Energii obětavým skokem do Sedlákovy rány Chotaš. Oba gólmani se činili i nadále. Nepřehledné závary na obou stranách ale ke změně skóre nevedly.

Třetí dějství se změnilo v urputný souboj o střední pásmo. K nebezpečnému zakončení se dostal po chybě domácí obrany Kubát. Vše musel hasit výborný Závorka. Příliš práce dlouho neměl ani jeho protějšek. Snad jen projektil Jana Kalouska zasloužil pozornost brankářovy vyrážečky. Více vzruchu přišlo při dlouhé domácí přesilovce. Potvrdit těsné vedení mohl z první střílející Hájek, Petružálek se od zadního mantinelu prosadil až před samotného gólmana, z kruhu nezamířil přesně ani Kuběna. Vrcholným zákrokem večera vychytal Pavelec lapačkou rovněž Bauera. Když už se zdálo, že by mohlo zůstat u jednobrankového vedení domácích až do konce, napřáhl z pravého kruhu kladenský Stieler a nad ramenem nešťastného Závorky nechytatelně vyrovnal. Na světelné tabuli v té chvíli zářil čas 59:05. Dorostenci HC Energie tak přišli o tři měsíce trvající sérii domácích vítězství, přesto je jeden bod získaný nad silným Kladnem jistě úspěchem.