HC Energie Karlovy Vary

Dorost: O play-off až do posledního dechu

K a r l o v y  V a r y - Až závěrečné střetnutí základní části dorostenecké extraligy rozhodne o posledním postupujícím do vyřazovacích bojů. Famózním výkonem k tomu dnes přispěl brankář Marek Benda, který pochytal všechny střelecké pokusy Sparty Praha. Dva body za vítězství 3:0, po třetinách 2:0, 0:0 a 1:0, zajišťují před posledním kolem Energii slušnou výchozí pozici. O konci či pokračování sezóny se rozhodne ve čtvrtek na ledě největšího soupeře z Českých Budějovic.
Extraliga dorostu, 55., po 8.3.2004
Karlovy Vary
Sparta
3:0
2:0, 0:0, 1:0
Branky: 11. Petružálek (Hájek), 15. Hájek (Petružálek), 46. Smolík (Schmidt, Jan Bauer). Rozhodčí: Grech - Fiala, Havelec. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 100.
Karlovy Vary: Benda (Krejzar) - Mašek, Mrkvička, Štryncl, Tollinger, Změškal, Boguský, Schmidt, Chotaš - Bauer, Kalousek, Hájek, Dudek, Petružálek, Smolík, Sláma, Slovák, Kuběna, Pfist, Račanský, Hartman.
Sparta: Neuwirth (Heinz) - Procházka, Mikala, Vejvar, Kanov, Slezak, Hanzl - Rajnoha, Kratzer, Regner, Kupec, Morkes, Vach, Ton, Kafka, Loutocký, Rybecký, Řepík, Hron, Krch.

Komentář k utkání

Do posledního domácího střetnutí základní části vstupovali karlovarští dorostenci s vědomím, že jedině vítězství nad silnou Spartou udrží i nadále všechny trumfy v boji o play-off v jejich rukou. Jednobodový náskok na rivaly z Plzně a Českých Budějovic, kteří se dnes utkávají ve vzájemném duelu, dává souboji s Pražany zcela zásadní význam.

Sparta, která si již s předstihem zajistila místo mezi elitní čtveřicí české extraligové skupiny, v prvních minutách spíše vyčkávala, s jakou taktikou do zápasu vstoupí svěřenci Vladimíra Bednáře. Zatímco se domácí jen s obtížemi prokousávali černým obranným valem, sparťané postupem času začali vystrkoval drápky. Samostatný únik Hrona zbrzdil odvážným skokem Petružálek, Vacha rozesmutněl u tyče hbitě zasahující Benda. Jaké to bylo překvapení, když se vyhecovaným ale nervózním energetikům podařilo otevřít skóre. Za soupeřovou brankou si Petružálek vzpomněl na Nagano, ve stylu Roberta Reichla zamotal brankáři hlavu a zasunutím zpoza branky rozjásal stovku přítomných fanoušků. Domácí vedení uklidnilo, jenže obraz hry nadále zůstával stejný. Z pražského sevření osvobodil svůj tým vysokým dloubákem Sláma. Příkladnou bojovností získal za hostující svatyní zdánlivě ztracený kotouč, který si pak přes hole střílejícího Petružálka a dorážejícího Hájka našel cestu až do sítě podruhé. V závěru třetiny měli možnost zkorigovat nepříznivý vývoj v přesilové hře Holešovičtí, ale ani jedna ze tří Hanzlových dělovek pozorného Bendu nepřekvapila.

Hlavním motivem druhé části bylo hledání klíče ke karlovarské kleci. Na famózního Bendu si nepřišli bekhendovou střelou z buly Regner, skrytou ranou přes obránce Vach ani Kanov zakončující z mezikruží pohlednou souhru celé řady. Snahy Západočechů často troskotaly na zbytečných chybách v rozehrávce. Nejblíže k úspěchu měl z kruhu mířící Račanský a ve 40. minutě při přesilové hře zle dotírající dvojice Bauer - Kuběna.

Více klidu na hole Energie dodal Jindřich Smolík ve 46. minutě. Mladé křídlo si pohotově vědělo rady s doražením Schmidtova projektilu od modré čáry. Když v obrovské formě chytající Benda znemožnil najíždějícího Regnera a z bezprostřední blízkosti hrozícího Tona, bylo o výsledku rozhodnuto. Vše mohl ještě vyšperkovat po vtipné přihrávce Bauera Hartman, ale rovněž Neuwirth potvrdil své nesporné kvality.

Bojovný výkon zajistil Karlovým Varům nesmírně důležité dva body a možnost zápolit o play-off až do posledního zápasu. Parádní výkon předvedl brankář Benda, jenž se již v žákovském věku stal ústřední postavou týmu. Tradiční oslavný rituál odhalil ve tvářích mladíků bojové barvy a velkou radost z udržení postupových nadějí.