HC Energie Karlovy Vary

Povedená třetí třetina, starší dorost smazal ztrátu a vyhrál v nájezdech

SDO: HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:4sn (2:1, 1:0, 0:2)
Druhý zápas ve dvou dnech čekal na starší dorostence v podobě duelu s pražskou Spartou. Již po dvou minutách hry se energetici dostali do ztráty a ač ji rychle dokázali smazat, přelom prvního a druhého dějství s přehledem ovládli domácí. Ve třetí třetině však ještě Karlovarští zabojovali o vyrovnání a to se jim minutu před koncem skutečně podařilo. Následné prodloužení nerozhodlo a v nájezdech už triumfovala Energie, další obrat jí tak přináší dva body.
Extraliga staršího dorostu, II. 24, so 3.3.2018
Sparta
Karlovy Vary
3:4sn
2:1,1:0, 0:2 - 0:0
Branky a nahrávky: 3. Flídr (Havlín, Pika), 17. Vitouch (Prymula), 26. Arnošt (Prymula, Bláha) – 7. Novotný (Kořán, Novák), 48. Záruba (Zavřel, Maydl), 59. Jiskra (Klejna), rozh. náj. Novotný. Rozhodčí: Hornáček – Krátký, Karda. Vyloučení: 6:5, navíc Prchal (SPA) 10 min. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 37:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4.
Sparta: Mičán (65. Škorpík) – Bureš, Najman J., Bláha, Tůma, Havlín, Prchal, Pika, Gajdoš – Najman M., Prymula, Pšenička, Dani, Obadal, Rubeš, Flídr, Arnošt, Čech, Vitouch
Karlovy Vary: Kašpar (Horák) – Zavřel, Stejskal, Kořán, Kosina, Klejna, Záruba, Novák – Holub, Novotný, Černý, Šťastný, Maydl, Křemen, Prošek, Karbulka, Jiskra, Fečo.

Komentář k utkání

Na úvodní branku utkání nemusela Tipsport arena čekat dlouho. Hosté sice měli od začátku zápasu na ledě mírnou převahu, jako první se ale prosadili domácí – po dvou minutách hry otevřel skóre prudkou ranou z první Matěj Flídr. Následovali dvě oslabení Sparty, přičemž to druhé bylo pro ní fatální. Během něj totiž ránu Petra Kořána mimo dosah Jana Mičána tečoval David Novotný a bylo vyrovnáno. Stav 1:1 ovšem do konce třetiny nevydržel. V sedmnácté minutě se totiž z prudké akce prosadil David Vitouch a poslal tak domácí do přestávky s jednobrankovým náskokem.

Na Vitouchův zásah na začátku druhé části navázal dělovkou od modré Dominik Arnošt a propast, ve které se hosté nacházeli, tak byla najednou o něco větší. I přes to se však nehodlali vzdát a hnali se za vyrovnáním – v devětadvacáté minutě zahrozil z úniku Radek Prošek, ovšem Mičán byl připraven jeho zakončení čelit. Energii nepomohlo ani následné vyloučení Marka Bláhy za podražení a po dvou třetinách tak v Bubeneči platil stav 3:1.


Pražané ve třetím dějství doplatili na svou nedisciplinovanost. Vykázání Ondřeje Pšeničky z kluziště za sekání přineslo snížení na 2:3, o které se postaral Richard Záruba. Dvě minuty před koncem základní hrací doby, když už to vypadlo, že si domácí nakonec ze zápasu odnesou všechny body, přišla pro Karlovarské obrovská šance – domácí šli kvůli zdržování hry opět do čtyř. Hosté příležitost srovnat chytli za pačesy, odvolali brankáře a obrovský nápor na domácí klec nakonec v branku přetavil Vít Jiskra. Šedesát minut tedy o vítězi nerozhodlo, následovalo prodloužení.

V nastaveném čase měli sice drtivou převahu sparťané, zdaleka největší příležitost skórovat ale měla západočeská dvojice Záruba – Klejna, jenže druhý jmenovaný nakonec těsně před brankou pouze promáchl. Zápas se přelil až do nájezdů, ve kterých byli úspěšnější hosté a ti si tedy z Prahy odvezli bod navíc. Autorem jejich vítězného nájezdu byl Michal Maydl.