HC Energie Karlovy Vary

Severská bouře udolala Energii, dorost těsně padl s Lillehammerem

HC Energie Karlovy Vary - Lillehammer IK 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Další ze série přátelských utkání postavil karlovarskému dorostu do cesty velice zajímavého soupeře, norský Lillehammer. Ač měli Seveřané věkovou převahu, domácí s nimi drželi celých šedesát minut krok a dokonce měli navrch v osobních soubojích. Ovšem hokej se hraje na góly a v této oblasti byli lepší Norové, kteří nakonec zvítězili v nesmírně agresivním utkání těsně 2:1.
Příprava dorostu, přát., út 28.8.2018
Karlovy Vary
Lillehammer IK
1:2
0:1, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 21. Korčmaroš (März) – 14. Odegaard, 27. Koblar (Bekkelund). Rozhodčí: Glanc – Juránek, Mráz. Vyloučení: 11:7, navíc Bílek 10 min a Benda (oba KVA) 10+10 min. Využití: Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Karlovy Vary: Bajgar (Kubát) – Benda, März, Bílek, Mareček, Korčmaroš, Ouhranka, Bockstefel, Vogel, Dimitrov, Blecha, Hrůša, Prošek, Kosina, Pohanka, Krutina
Lillehammer IK: Ingwaldsen (Walker) – Lowdal, Nikolaisen, Sorle, Johansen, Koblar, Munksgaard, Fremming, Malman, Nilsen, Hova, Bjerke, Bekkelund, Sjovold (C), Mankerud, Odegaard

Komentář k utkání

Energii se vstup do zápasu povedl podstatně lépe než Norům. Domácí si již v prvních okamžicích utkání vytvořili ofenzivní tlak a i díky svým povedeným kombinacím naháněli soupeře jako kočka myš. Lillehammer se poprvé pořádně nadechl až po třech minutách hry, kdy si vybojoval první přesilovou hru. Jenže Seveřané se v úvodu utkání trápili, což bylo vidět i při této početní výhodě, jelikož Karlovy Vary poměrně snadno drželi kotouč daleko od své branky. V pěti už byli domácí znovu lepším týmem, nicméně oproti dřívějším minutám jim zvlhnul střelný prach a Ingwaldsen neměl příliš práce. Postupně se začali do hry dostávat i hosté, kteří pomaličku nahlodávali karlovarské hokejisty a kolem poloviny třetiny již měli převahu. Tu pak završlili ve čtrnácté minutě, kdy při vlastním oslabení ujel jako rychlovlak Sander Odegaard a poprvé rozvlnil síť v domácí brance. Energie se sice chvíli snažila vyrovnat, ale dál než na tyčku hostující svatyně to nedotáhla. Ke konci první dvacetiminutovky utkání výrazně ztratilo na své někdejší ofenzivní parádě, jelikož obě mužstva začala předvádět výbornou obrannou práci a kotouč nikde nepobyl příliš dlouho. Tomu nedokázal učinit přítrž nikdo z hokejistů a další gól již před sirénou nepadl.

Druhá třetina začala velice zostra, diváci se ještě ani nestačili pořádně uvelebit na sedačkách a už bylo vyrovnáno. Karlovarští hned po buly vletěli na soupeře a po 28 sekundách hry puk za Ingwaldsenova záda dotlačil Jan Korčmaroš. Lillehammer dostal okamžitě příležitost vrátit se do vedení v podobě dvojnásobné přesilovky, avšak branková konstrukce pomohla i energetikům a z výborné možnosti nebylo nic. Naopak energetiky vyrovnání povzbudilo a pokračovali ve své převaze, leč se trápili s finální fází svých akcí. Že se hokej hraje na efektivitu, to se ukázalo o chvíli později, když prakticky první pořádnou akci Norů v prostřední periodě skvělou fintou zakončil Tjus Koblar. Po druhém gólu Seveřanů se také začala v hráčích probouzet agrese - osobní souboje se častěji a tvrději dohrávaly, přibývalo i kontaktů za hrou. Kvůli tomu se prakticky úplně přestalo hrát v pěti proti pěti a až překvapivě střídavě se oba celky dostávaly do početní výhody, leč ani jedno jediné vyloučení nedokázal žádný bruslař potrestat. Spolu s přesilovkami se přelévaly i střelecké pokusy, kterých již bylo o něco více než v předchozí dvacetiminutovce a pravidelně museli zasahovat oba gólmani. Ti ale odmítali připustit další změnu skóre, a i podruhé tak šli do šaten spokojenější hosté.

Závěrečné dějství se již od prvních okamžiků neslo ve znamení nepřesných kombinací a pevně semknutých defenzív. Kotouč prakticky neopustil prostor středního pásma a když se už přeci jen došoural k nějaké z branek, nepředstavoval žádné ohrožení aktuálního skóre. Trvalo dobrých pět minut, než na ledové ploše konečně vznikla nějaká pořádná akce. Tu měli na svědomí energetici, kteří se po několika neúspěšných pokusech dokázali probít skrz obranu Norů a ujeli do přečíslení 3 na 2, jenže v klíčovém okamžiku akce zcela selhala. Nepřílišná atraktivita duelu trvala až do 49. minuty, kde se po tvrdém hitu Bendy strhla na ledě bitka! Po několikaminutové diskusi u boxu trestoměřičů se mohl z přesilovky těšit Lillehammer, navíc iniciátor celé šarvátky Vítek Benda vyfasoval dva osobní tresty a byl vykázán do šaten. Ani to však nijak znovu neprobudilo v hokejistech střelecké pudy, zato agresivita nadále vzrůstala a vyloučení přibývala. Energie se v samém konci zápasu snažila vyrovnat při hře bez gólmana, odhodlaní Seveřané ale už svůj hubený náskok nepustili a dokázali zvítězit 2:1.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrýs (HC Energie Karlovy Vary): Zápas byl pro nás těžký, protože jsme tým poskládali z kluků z dorostu, z varské juniorky a ještě nám přijeli pomoct i kluci ze sokolovské juniorky, takže se mužstvo vidělo vlastně poprvé. Co bylo z naší strany špatně, to byl jednoznačně pohyb a agresivita. Ta byla možná prvních a posledních pět minut, ale zbytek zápasu jsme v podstatě prospali a pročekali. Soupeř nám vnutil svou hru, nahodil puk, postavil se do středního pásma a čekal na naši chybu. My jsme jim na to skočili, vůbec jsme neposouvali puk a nehráli to, co jsme potřebovali.

Jiří Kovka (Lillehammer IK): Hráli jsme naše třetí utkání s velmi mladým týmem, ale soupeř na tom byl velmi podobně. Karlovy Vary byly kvalitativně lepší, ale my jsme odehráli defenzivně slušné utkání, proměnili jsme nějaké šance a nakonec to ubojovali do vítězného konce.