HC Energie Karlovy Vary

Kouzelník Hotěk! Pěti góly vystřelil Energii čtyři body v Olomouci

Svůj životní zápas prožil v sobotu karlovarský junior Michal Hotěk, v Olomouci totiž do hanácké klece nasázel hned pět gólů a na zbylé dvě branky nahrával! Díky jeho fantastické kanonádě si energetici došli pro tři body za výhru 6:3 a v následném nadstavbovém prodloužení devatenáct vteřin před koncem vybojovali i čtvrtý bonusový bod.
DHL extraliga juniorů, 11. kolo, so 12.1.2019
Olomouc
Karlovy Vary
3:6
0:1. 2:4, 1:1 - N 0:1
Branky a nahrávky: 28. Kořenek (Rutar), 30. Podlaha (Hlaváč, Kalač), 52. Matiaško – 20. Hotěk (Křehlík), 32. Hotěk (Prošek), 36. Hotěk (Prošek, Kořán), 37. Bernáth (Prošek, Hotěk), 40. Hotěk (Bernáth, Novotný), 42. Hotěk (Křehlík), 65. Bernáth (Hotěk, Jiskra).
Rozhodčí: Škach – Novák, Šimčík
vyloučení8:5
využití3:1
oslabení0:0
střely na branku37:47
diváci36
Olomouc: Hasala – Bahounek (A), Mader, Hlaváč, Vosátko, Rutar, Pírek, Dajčar – Kalač (C), Handl, Matiaško, Štefka, Tomajko, Mácha, Horký, Kořenek, Štědrý, Podlaha (A), Ministr
Karlovy Vary: Bednář – Bernáth, Kořán, Pohanka, Tureček, Novák – Záruba, Novotný, Berčík, Prošek (A), Rozhon, Halberštát, Jiskra, Hotěk, Křehlík (A), Holub (C), Černý, Křemen, Remeš

Komentář k utkání

Po pátečních bojovných výkonech Hanáků s Chomutovem a Energie s Havířovem, měly oba celky jen několik hodin na odpočinek, než se postavily proti sobě v olomoucké plecharéně, ale především hosté to na sobě nedali nijak znát. V prvních minutách měli nad Olomoucí převahu a tlačili se do jejího obranného pásma, zatímco domácí spoléhali na pevnou obranu a pečlivě bránili předbrankový prostor.

Větší šance se začaly objevovat až v druhé polovině třetiny. Jako první ujížděl Černý sám na brankáře, ale Hasala jeho střelu vyrazil tak šikovně, že vyslal do přečíslení Tomajka s Handlem. Také Bednář však před nimi zavřel svou bránu. Jen o několik okamžiků si přečíslení dvou proti jednomu vyzkoušeli také hosté, ale Hoťkova střela zamířila jen do tyče.

Ve 14. minutě si mohli Karlovarští vyzkoušet přesilovou hru, kterou Hanáci s jedinou výjimkou ubránili bez větších potíží. Tou výjimkou byl opět Michal Hotěk, který se protáhl mezi domácími obránci a dostal se až k zakončení, které však skončilo v lapačce Hasaly. Před domácím brankářem však bylo dusno hlavně několik vteřin po návratu vyloučeného Hlaváče, když se hned tři karlovarští hráči snažili natlačit s pukem do branky. Nicméně neuspěli ani tentokrát a poté se začalo zdát, že Kohouti začínají svého soupeře lehce přehrávat. Dvakrát za sebou ujížděli v přečíslení tří proti dvěma, v tom druhém případě nechybělo mnoho, aby skóroval Podlaha. S aktivnější hrou se ale otevřela i obrana a Michal Hotěk poslal jen pět vteřin před první přestávkou hosty do vedení.

Druhá třetina začínala v podobném duchu jako ta první končila a na obou stranách se střídaly šance. Tomajko dokonce dvakrát dostal nabídku na střelu z první z bezprostřední blízkosti Bednářovy klece, ale hostující brankář stál vždy včas na místě. To se změnilo až na konci 28. minuty, kdy Hanáci hráli přesilovku pěti proti třem. V ní se totiž Rutarova střela odrazila od zadního plexiskla přímo k Matěji Kořenkovi, kterému stačilo poslat puk do odkryté sítě. Stěží o minutu později hráli Hanáci další přesilovku a tu dokázali využít během pouhých pěti vteřin! Kalač vyhrál buly na Hlaváče, který předal puk Josefu Podlahovi a ten dělovkou prostřelil Bednáře.

Energetici se nicméně nenechali obratem zlomit a o další dvě a půl minuty později už bylo vyrovnáno, když Michal Hotěk na dvakrát dorazil puk za záda Hasaly. A tentýž hráč Karlovým Varům rovněž vrátil vedení, když na začátku 36. minuty poslal puk pod horní tyč. Hosté vzápětí hráli přesilovou hru, v níž Hanákům vrátili rychlý gól a jen po dvaadvaceti vteřinách je Filip Bernáth poslal do dvoubrankového vedení. Kdo ale myslel, že tím gólová show hostů končí, ten se spletl. I ve druhé třetině si hosté nechali gól na poslední chvíli, a tentokrát to bylo dokonce jen 1,2 vteřiny do konce třetiny, když Michal Hotěk tečoval Bernáthovo nahození do sítě.

Třetí třetinu Karlovarští zahájili rychlým gólem, a kdo by to mohl být jiný, než Michal Hotěk, kdo překvapil Hasalu střelu z úhlu. Olomouc mohla odpovědět z další dvojnásobné početní výhody, ale tentokrát měli na její využití jen 34 vteřin a branky nakonec nedosáhli. Radovat se mohli paradoxně až při vlastním oslabení v 52. minutě, když Michal Matiaško vystihl rozehrávku Energetiků, protlačil puk přes posledního obránce, kličkou na forhend si položil Bednáře a poslal puk kolem jeho pravého betonu do branky. Zbytek zápasu už se spíše dohrával a hráči šetřili síly na boj o čtvrtý bod v prodloužení. V závěru si ještě Karlovarští vyzkoušeli přesilovou hru pěti proti třem, při níž mohl přidat sedmou branku Křehulík, ale Hasala se proti němu bleskurychle přesunul a sebral mu gól z hokejky. Ani hosté tak v této herní situaci neuspěli a po šedesáti minutách vyhráli 6:3.

Kohouti do prodloužení vtrhli jako smečka hladových psů a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Ve druhé minutě nastaveného času se dostali dokonce všichni tři olomoučtí hráči za soupeře a šli proti brankáři! Hostující obrana je ale zezadu rychle stíhala a tak Podlaha zvolil raději střelu do betonu, která se odrazila k jeho spoluhráčům, těm ale v dorážce zabránili právě vracející se hráči Karlových Varů. Rutar si poté ještě vyzkoušel samostatný únik zakončený povedenou kličkou, ale Bednář se dokázal přetočit a zastavit jeho střelu. Hosté pak dvacet vteřin před koncem z ojedinělého přečíslení dvou proti jednomu vybojovali bod navíc, poté co Hotěk předložil puk před prázdnou branku Filipu Bernáthovi, který dělovkou překonal přesouvajícího se brankáře Hasalu.