HC Energie Karlovy Vary

Další demolice! Energie po Kometě rozstřílela také Třinec

Hokejisté karlovarské Energie porazili poprvé od sezony 2015/16 Třinec. Svěřenci Martina Pešouta zapsali ve WERK ARENĚ historicky nejvyšší výhru nad Oceláři, tři body si vysloužili za výsledek 6:1. Dvěma góly v rozmezí pouhých deseti vteřin se na cenném skalpu podílel Tomáš Vondráček.
Tipsport extraliga, 21. kolo, ne 24.11.2019
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
1:6
1:1, 0:3, 0:2
Branky a nahrávky: 11. Zahradníček (M. Stránský, O. Kovařčík) – 11. Koblasa (Skuhravý, V. Polák), 32. Gríger (T. Rachůnek), 37. Vondráček (Kohout), 37. Vondráček (Graňák, Skuhravý), 48. T. Kubalík (Raška I, Kohout), 57. T. Mikúš (O. Beránek, V. Polák).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Jindra, Zíka
vyloučení3:2
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku27:29
zblokované střely9:7
hity11:6
vhazování25:35
diváci5008
Oceláři Třinec: Malík – Kundrátek, Gernát, M. Doudera, Zahradníček, D. Musil, Galvinš – O. Kovařčík, M. Kovařčík, M. Stránský – Hrňa, Marcinko (A), Dravecký (A) – Adamský (C), Polanský, Martynek – Chmielewski, Hladonik, Hrehorčák
Karlovy Vary: Novotný – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák (A), Eminger, M. Rohan, D. Mikyska – Flek, Gríger, T. Rachůnek (A) – O. Beránek, T. Mikúš, V. Polák – T. Kubalík, Raška I, Kohout – Vondráček, Skuhravý (C), Koblasa

Komentář k utkání

Podle zápisu o utkání to vypadalo, že by mohlo dojít k souboji brankářských nadějí ročníku 2002. Jako startující brankáři totiž v protokole figurovali Nick Malík a Jan Bednář, nakonec se v brance Karlových Varů objevil zkušenější Novotný. Zato Třinečtí mladičkého brankáře dopsali na seznam hráčů, kteří si v jejich drese zkusili extraligu. Malík se v sedmnácti a půl letech stal nejmladším brankářem, který v barvách Ocelářů debutoval v extralize. Utkání Třinec – Karlovy Vary k takovým událostem tíhne, letos v lednu zde totiž při stejné příležitosti debutoval v nejvyšší soutěži právě jmenovaný Bednář.

První třetina nabídla svižný hokej. Hned na začátku diváci sledovali snad sedm minut v kuse trvající pasáž bez přerušení. Hra se přelévala ze strany na stranu, střední pásmo neexistovalo. Domácí ukazovali, že jsou v herní pohodě, hosté zase svou hrou zdůvodňovali, proč jsou postrachem extraligy, kamkoliv přijedou. První šanci otevřít skóre měli Karlovarští v polovině deváté minuty, to byl vyloučen Hladonik. Hosté hráli přesilovku výborně, Petr Koblasa dokonce svou bombou otevřel skóre, ale rozhodčí rozpažil a až po přerušení se k situaci vrátil při konzultaci s videem. Domácí prohrávali ale pouhých 17 sekund. Hned po buly se Oceláři nastěhovali do pásma a přesnou ránou od modré vyrovnal svou první třineckou i extraligovou brankou Jan Zahradníček. Ve zbytku první části hry diváci sledovali svižný a dynamický zápas. Největší šanci změnit skóre měl v patnácté minutě Michal Kovařčík. Bekhendový blafák mu ale Novotný vychytal.

V prostřední dvacetiminutovce se Oceláři viditelně trápili. Nemohli se dostat do svého tempa, Karlovarští naopak hráli důsledně svou hru postavenou na vysoké intenzitě a dobrém pohybu. V této pasáži zápasu se začalo projevovat, že hosté měli přeci jen více času na odpočinek než třinečtí hokejisté – vždyť od posledního zápasu Energie domácí stihli odehrát dvě těžká utkání s Kometou Brno a Vítkovicemi! Již v první minutě v dohrávané přesilovce Karlových Varů z první třetiny zachránil Oceláře od druhého gólu v jejich síti Malík. Výtečným zákrokem levým betonem zastavil rychlou kombinaci, když střílejícímu Šenkeříkovi nabil na pravý kruh zpoza branky Gríger.

Třinečtí pak nevyužili přesilovku, dobrou šanci měl v tandemu s Chmielewskim Marcinko a klíčový okamžik přišel dvacet sekund před druhou brankou hostí. Kundrátek z vrcholu levého kruhu trefil tyč Novotného branky a o pár okamžiků později vyjel zpoza branky s pukem na holi Dávid Gríger a překonal podruhé třineckého brankáře. Nevídaná věc se pak podařila Tomáši Vondráčkovi na začátku sedmatřicáté minuty. Nejprve zakončil přesně akci dva na jednoho po Gernátově ztrátě puku ve středním pásmu, načež hned po vyhraném buly vložil přesně hůl do milimetrové přihrávky Graňáka od levého mantinelu. Oceláři měli ještě před koncem třetiny šanci hrát přesilovku, ale odehráli ji v křeči a šanci si nevytvořili.

První narušení plánu třineckého trenérského týmu se zápasem ještě něco udělat přišlo už v první minutě. Ve středním pásmu se ohnal po Šenkeříkovi Marcinko a dostal za tento zákrok trest na dvě plus deset minut. Oceláři se sice ubránili, ale uteklo jim dalších sto dvacet sekund utkání. V dalším průběhu třetí třetiny si však Třinečtí nedokázali vytvořit nějakou větší šanci nebo souvislejší tlak. Naopak na konci osmé minuty závěrečné dvacetiminutovky vykopl Malík betonem tvrdou střelu Raška z levého křídla a Tomáš Kubalík pohotově poslal puk do odkryté sítě popáté.

Zápas byl v podstatě rozhodnutý, i když za dvanáct minut hry se samozřejmě čtyři branky dají stihnout. Co ale bylo zásadní, neměnil se obraz hry. Hosté výborným pohybem nedávali domácím hokejistů v útoku moc prostoru, naopak na své ofenzivní straně kluziště neustále hrozili. Jako při rychlém protiútoku tři minuty před koncem, který zakončil přesnou střelou k tyči Tomáš Mikúš. Nick Malík tedy v třinecké brance zažil velice krušný start extraligové kariéry. Naopak karlovarští hokejisté se vezou na vysoké vlně. Poté, co před týdnem vyplenili brněnskou arénu, uštědřili vysokou porážku i dosud nejlepšímu týmu na domácím ledě.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Nevstoupili jsme do utkání dobře. Už v prvním střídání jsme propadli a během úvodních deseti minut šel soupeř dvakrát třikrát v přečíslení dva na jednoho. Malda to chytil výborně a několikrát nás v této fázi podržel. Soupeř hrál velmi dobře, výborně bruslil. Měl pěkné akce, dal pěkné góly. Je na vlně a ukázal, že výsledek v Brně nebyla náhoda. My se musíme zlepšit, všude jsme byli o krok pozadu. Nedařilo se nám je držet u mantinelu a vyjížděli nám z každého souboje, jak tomu bylo třeba u druhého gólu. Poté vstřelily dva slepené góly, dostaly se na koně a hrály nadále velmi dobře. Musíme si to rozebrat, poučit se a v úterý hrát úplně jinak."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Připravovali jsme se na soupeře, který má teď velkou formu a který měl výborné výsledky v předchozích utkáních. Byli jsme rádi, jak jsme vstoupili do utkání. Zhruba prvních devět deset minut jsme si dokázali vytvořit několik gólových šancí a škoda, že jsme jich nevyužili víc. Dali jsme jednu branku, na kterou domácí hodně rychle odpověděli a druhá polovina úvodní třetiny byla asi naše nejslabší pasáž. Domácí ukazovali svoji ohromnou sílu a s vypětím všech sil a podpory Filipa Novotného jsme jejich tlak ustáli. Druhou třetinu jsme odehráli opravdu parádně, dobře jsme se pohybovali, hráli jsme týmově a obětavě. K tomu přišly některé výborné individuální akce, po kterých jsme vstřelili rozhodující branky. Ve třetí třetině jsme už domácí nepouštěli do nějakých zásadnějších šancí. Týmovým výkonem podpořeným Filipem Novotným jsme byli zaslouženě odměněni třemi body."

Související články