HC Energie Karlovy Vary

Na závěr roku debakl, Energie schytala devět gólů v Brně

Karlovy Vary ani zdaleka nezakončily kalendářní rok 2019 ideálně, na ledě brněnské Komety padly v přímém souboji o místo v postupové šestce vysoko 1:9. Domácí zasypávali energetiky brankami již od sedmé minuty hry, nepomohlo ani střídání gólmanů těsně po první přestávce. Jako jediný pak porážku Západočechů korigoval Tomáš Rachůnek.
Tipsport extraliga, 32. kolo, po 30.12.2019
Kometa Brno
Karlovy Vary
9:1
2:0, 4:1, 3:0
Branky a nahrávky: 7. Mueller (P. Holík, Pyrochta), 18. Orsava (Svozil, Hruška), 21. Mueller (Zaťovič, P. Holík), 26. Rákos (Hruška), 28. Zaťovič (P. Holík, Mueller), 31. Mueller (Zaťovič, P. Holík), 45. Plekanec (Mueller), 49. Vincour (Mueller, O. Němec), 50. Baranka (Orsava) – 32. T. Rachůnek (Flek, Plutnar).
Rozhodčí: Šír, Úlehla – Bryška, Rožánek
vyloučení1:2
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku30:18
zblokované střely12:6
hity5:2
vhazování31:32
diváci7700
Kometa Brno: Vejmelka – Malec, O. Němec, Pyrochta, Baranka, Gulaši, Svozil – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Vincour, Plekanec, L. Horký – Hruška, Rákos, Orsava – Dočekal, Kusko, Kucsera – Kunc
Karlovy Vary: F. Novotný (21. Bednář) – Šenkeřík, Graňák (A), Šafář, Plutnar, D. Mikyska, Eminger – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Černoch, Raška I, Vondráček – Koblasa, Skuhravý (C), Kohout

Komentář k utkání

V první třetině zápasu o místo v první šestce extraligové tabulky se hrálo prakticky na jednu bránu. Kometa na svého západočeského soupeře nastoupila a brankář Filip Novotný musel být od prvních sekund ve střehu. Zajímavé šance měli Vincour a Dočekal. První jmenovaný střelou po buly trefil jen lapačku gólmana, jeho spoluhráč pak o chvíli později nebyl daleko od toho, aby se prosadil nahozením z úhlu od mantinelu. Na začátku 7. minuty již Novotný poprvé kapituloval. Petr Holík se efektně prosmýkl do útočného pásma kolem několika hráčů a z levého křídla prostrčil kotouč směrem na Petera Muellera. Americký útočník pak nedal brankáři soupeře šanci rychlým zasunutím kotouče mezi betony – 1:0. Brňané byli i nadále aktivnější a počet střel na Novotného stále narůstal. Jednu takovou vyslal mladíček Stanislav Svozil, Jakub Orsava puk tečoval svou holí na úrovni horní tyče a po zhlédnutí videa a uznání gólu rozhodčím vedla Kometa 2:0. V závěru úvodní části měli svou první velkou šanci i hosté. Tomáš Rachůnek najížděl směrem na Vejmelku, pod tlakem obránce ale svůj únik nezakončil přesně, protože mu klička do forhendu nevyšla.

První část druhé periody se pak nesla v duchu ještě silnější modrobílé laviny. Hned v její první minutě našel kotouč u brankoviště Peter Mueller a poslal jej do brány rozhozeného Novotného – 3:0. Tento moment byl pro karlovarského brankáře posledním v zápase, vystřídal jej Jan Bednář. Ani jeho čisté konto však příliš dlouho nevydrželo. Skvělou přihrávku Hrušky usměrnil Daniel Rákos nejprve jen do betonů, napodruhé si však stáhl kotouč na bekhend a zakončil do prázdné brány. První gól pro zkušeného útočníka v dresu Komety – 4:0. O chvíli později si Brňané zahráli přesilovou hru. Po pěkné kombinaci s Muellerem a Holíkem měl Martin Zaťovič jednoduchou práci s trefením odkryté klece – 5:0. Snad ještě hezčí akci pak první formace Komety vymyslela necelou minutu po polovině zápasu. Petr Holík zamíchal pukem před Bednářem, přihrál volnému Peteru Muellerovi a ten zkompletoval hattrick – 6:0!

Zbývající část prostřední třetiny už však pro modrobílé tak veselá nebyla. Po neshodě Karla Vejmelky s obráncem Němcem nejprve vstřelil první gól hostů Tomáš Rachůnek – 1:6. Ještě horší chvíle však přišla o pár minut později. Petr Holík v souboji Graňákem nehezky upadl kolenem na mantinel a musel být odvezen z ledu na nosítkách.

V závěrečné dvacetiminutovce se vše vrátilo zpět do starých kolejí. Peter Mueller nejprve vyzval ke skórování Tomáše Plekance, který se trefil přesně pod lapačku Bednáře – 7:1. O chvíli později podobná situace. Americká mašina znovu asistovala, tentokrát Tomáši Vincourovi v přesilovce, jenž překonal karlovarského gólmana téměř identickou střelou jako Plekanec – 8:1. Ani to však ještě ze strany Komety nebylo vše. Jakub Orsava pláchl po pravém křídle, předložil puk najíždějícímu obránci Ivanu Barankovi na druhou tyč a ten jej usměrnil do sítě – 9:1. Brňané tak svého soupeře naprosto rozstříleli a vrátili mu porážku z předchozího zápasu na půdě DRFG arény. Jedná se o nejvyšší výhru Komety v její novodobé historii!

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Vstoupili jsme výborně do první třetiny. Pokud pominu jeden únik, tak jsme soupeře k ničemu nepustili. Paradoxně jsme dali pouze dva góly. Ve druhé třetině jsme začali dávat góly po parádních kombinacích. Samozřejmě nás to zvedlo. Podali jsme koncentrovaný výkon po celých 60 minut. Bohužel velkou kaňkou je zranění Petra Holíka, který hrál ve fantastické formě. Budeme to muset zvládnout. Děkuji hráčům za předvedený výkon. Užili si to spolu s diváky. Fanouškům přeji do nového roku pevné zdraví, hodně štěstí a ze sportovního hlediska víc takových zápasů jako dnes.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Odehráli jsme nejhorší zápas v tomto roce. Jak herně, tak výsledkově. Možná nás doběhl těžký program, který jsme museli absolvovat a stále absolvujeme a také zdravotní stav většiny hráčů. Dostali jsme celkem smolný první gól, soupeř šel šťastně do vedení. Druhá branka pak padla z hraniční situace. To byl jeden z klíčových momentů zápasu. Kometa ale byla lepší, vyhrála zaslouženě. My jsme se utkáním protrápili a vybrali si něco podobné jako domácí při minulém zápase tady. Soupeři to tam napadalo, podal dobrý výkon.

Související články

Preview k zápasu | ne 29.12.2019

K poslednímu zápasu tohoto roku do Brna