HC Energie Karlovy Vary

Junioři slaví první výhru v roce 2020, divoké derby zvládli v prodloužení

Šílené utkání za sebou mají junioři Energie. Proti rivalovi z Plzně vedli ve třetí dvacetiminutovce už 3:0, indiáni však nakonec zápas dokázali vyrovnat a poslat ho do prodloužení. Karlovarští přeci jen zapsali první novoroční vítězství, o bonusovém bodu v jejich prospěch rozhodl mladičký reprezentant Dominik Rymon. V západočeském derby se třemi body blýskl zadák Richard Záruba, jenž zapsal primární asistenci u všech tří domácích tref v základní hrací době. Svěřenci Václava Eismanna navíc zastavili sérii čtyř proher v řadě.
Turnaj O Pohár DHL, 32. kolo, út 7.1.2020
Karlovy Vary
Plzeň
4:3p
1:0, 1:0, 1:3 - 1:0
Branky a nahrávky: 4. Konášek (Záruba), 25. Adámek (Záruba), 42. Novotný (Záruba, Kořán), 62. Rymon (Kořán) – 44. Malát (Kolda, Špaček), 55. Adamec (Špaček), 60. Jiříček (Čermák, Ženíšek).
Rozhodčí: Kostourek – Baxa, Belko
vyloučení7:5
využití2:3
oslabení0:0
diváci85
Karlovy Vary: Horák – Benda, Kořán, Pohanka, Stejskal, Cestr – Záruba "A", Křehlík "A", Jiskra "C", Rozhon, Bačo, Novotný, Rymon, Adámek, Černý, Holub, Seidler, Šťastný, Konášek
Plzeň: Micka – Malák "A", Jiříček, Pánek, Špaček, Kovářík, Vajner – Malát, Čermák, Princl "C", Kvasnička, Ženíšek, Adamec, Kopic, Kolda, Šuhaj "A", Říha, Hollar

Komentář k utkání

Západočeské derby mělo od samého začátku velmi aktivní náboj, mužstva na obou stranách po ledě doslova létala. Více ze hry měli Karlovarští, což také v čase 3:21 přetavili v úvodní trefu večera. Richard Záruba vystřelil od modré a Marek Konášek přesnou tečí pokořil hostujícího Micku. První polovina třetiny patřila Energii, čehož se snažili domácí využít při první nabídnuté početní výhodě, avšak Čermákův prohřešek zůstal nepotrestán. V závěru periody byli více na kotouči indiáni, Adam Horák tak měl plné betony práce. Skóre se ale nezměnilo, oba celky odcházely do šaten za stavu příznivějšího stavu pro domácí.

Plzeňští vstoupili do druhé dvacetiminutovky aktivněji, od prvních vteřin se důrazně tlačili před Horáka. Tlak hostí zastavila nedisciplinovanost, ve 23. minutě usedl na trestnou lavici Jiříček. A nejen to, v oslabení kapitulovali hosté podruhé. Richard Záruba vymyslel další skvělou asistenci, když našel Lukáše Adámka, jenž si sjel do předbrankového prostoru a zakončil k levé tyči. Následně mohli využít početní výhody hosté, nicméně Horákova svatyně stále zůstávala pro plzeňské střelce zakletá. To na druhé straně energetici se mohli dostat už do tříbrankového trháku, nebýt zahozeného úniku Marka Konáška. Střelec prvního gólu Karlových Varů tentokráte mířil mimo tři tyče. Domácí junioři nakonec vedení 2:0 do konce druhé třetiny ubránili.

Energie vstoupila do třetího dějství ve velkém stylu. Po necelých dvou minutách se síť za Mickou rozvlnila celkově potřetí. Znovu u toho nechyběl Richard Záruba, který střílel od modré. Ačkoliv se jeho pokus neujal, k puku se dostal David Novotný, karlovarský forvard ho pohotově přehodil přes beton hostujícího brankáře a energetici rázem vedli o tři branky. Jenže Plzeň nesložila hokejky a již v čase 43:16 se radovala z prvního zásahu. Fantastickou týmovou souhru začali indiáni za vlastní klecí, odkud se sérií přihrávek dostali až před Horáka. Finální pas měl na svědomí Matěj Kolda, role zakončujícího se pak neomylně ujal Sebastián Malát. Západočeské derby pokračovalo ve vysokém tempu. Benda svým pokusem Micku nezaskočil, naopak branky na 2:3 se dočkali hosté. Václav Adamec vzal zodpovědnost do svých rukavic, projel mezi trojicí bránicích energetiků a střelou mezi betony nachytal i Adama Horáka. Indiáni zůstali na koni a dočkali se vytouženého srovnání, utkání poslal do prodloužení v čase 59:38 David Jiříček, jen při hře bez brankáře vypálil od modré a prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

První vítězství v roce 2020 ale Karlovy Vary přeci jen slavily. Pětadevadesát vteřin po začátku prodloužení vyslal Kořán Dominika Rymona, ten se s kotoučem dostal až před bránu a trefil se přesně mezi betony hostujícího gólmana.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Dnes jsme viděli velmi dobré utkání s výborným soupeřem. Nám se podařilo získat tříbrankový náskok, věděli jsme však, že ani to nemusí stačit. My jsme pak udělali fauly, soupeř se díky tomu vrátil do hry. Jsme rádi za cenné vítězství, byť v prodloužení.

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň): My jsme opět nezačali úplně dobře. Dostali jsme góly z oslabení. Do toho jsme se dostali sami naší neochotou tvrdě pracovat, prostě se ušpinit, když se nedá hrát hezký hokej. Ve třetí třetině jsem rád, že jsme vyrovnali v power play. V prodloužení je to pak už o jedné šanci. Za bod jsme ale rádi.