HC Energie Karlovy Vary

Vítězná série dorostu končí na ledě západočeského rivala

Karlovarští dorostenci pocítili po sedmizápasové šňůře výher pachuť porážky. Energetici nevyzráli na svého západočeského rivala z Plzně, kde i přes skvělý vstup do utkání nakonec padli 3:5. Indiáni se díky tomuto skalpu posouvají do čela tabulky, Karlovy Vary jsou o tři body na druhém místě.
ELIOD Extraliga dorostu, 14. kolo, so 26.10.2019
Plzeň
Karlovy Vary
5:3
0:1, 3:1, 2:1
Branky a nahrávky: 21. Marcel (Hodinář, D. Soukup), 22. Hodinář (D. Soukup, Marcel), 26. Marcel (Špaček, Dáňa), 42. Hauser, 60. D. Soukup (Marcel, Dáňa) – 9. Príhoda (Kupčo), 36. Kupčo (Rymon), 55. Botoš (Sapoušek). Rozhodčí: . Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: .
Rozhodčí: Malá - Sedláček, Sýkora
vyloučení3:2
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku28:23
diváci66
Plzeň: Bočan – Schindler, Houdek, Kanta, Hodinář, Špaček (A), Jánský – Steinbrücker, Šiler, Dáňa, Hauser, D. Soukup, Korčák, Marcel (C), M. Soukup, Kreuzman, Holý
Karlovy Vary: Maleček – Bulka, Dorot, Hohl (A), Prošek, Vogel, Houdek (C), Zolnaj – Šmajda, Rymon (A), Černý, Kupčo, Botoš, Prihoda, Matas, Sapoušek, Marz, Šlechta

Komentář k utkání

Souboj o první místo začal ve velkém stylu. Hned v první minutě se dral do šance hostující Rymon, ale z dobré pozice těsně minul plzeňskou branku. Plzeň odpověděla šanci Jakuba Holého, který získal před hostující svatyní kotouč, ale poté puk netrefil dle svých představ. První branku netrefil ani explzeňský Lubomír Kupčo, který se dostal za záda plzeňských obránců, bekhendovou střelou trefil jen připraveného gólmana. První velkou šanci nakonec měli indiáni, po rychlé přihrávce z vlastní třetiny ujížděli dva na jednoho, po přihrávce Dominika Soukupa pálil z první Marcel Marcel, nicméně trefil jen vyrážečku Malečka. Vzápětí přišla na řadu první početní výhoda Varů, při které se Bočan v bráně pořádně zapotil. Bohužel pro Plzeň krátce po jejím skončení našel Lubomír Kupčo na ose hřiště Ondřeje Príhodu a jeho přesná rána k levé tyčce poslala hosty do vedení. 0:1. Zdvojnásobit hostující vedení mohl velmi aktivní Lubomír Kupčo, který sám před prázdnou bránou trefil jen horní tyčku. Poté si obě mužstva vyzkoušela hru ve čtyřech, ale větší ohrožení branky se diváci nedočkali. Dvě minuty před odchodem do šaten mohl ve vlastním oslabení vyrovnat Petr Hauser, jenž se dostal až před gólmana, jeho betony proti ráně ale sklaply včas. Po dvaceti minutách tak odcházeli do šaten mírně spokojenější hráči Energie.

Nadšení hostů ve druhé periodě ovšem netrvalo ani minutu. Po čtyřiceti vteřinách hry druhé části si najel do pásma Marcel Marcel a přesnou ranou do horního rohu vyrovnal stav. 1:1. Uběhlo pouhých 62 vteřin a indiáni už vedli. V přesilové hře našel Dominik Soukup přesně hokejku Jana Hodináře, jenž se trefil přesně k levé tyči. 2:1. Vstřelené branky vlily plzeňským hráčům spoustu krve do těla a na ledě začali vládnout. V další šanci měl spoustu prostoru mezi kruhy Jakub Šiler, ale trefil jen prostředek brány. Lépe si vedl kapitán Marcel Marcel jenž do brány uklidil pas Davida Špačka a domácí už vedli o dvě branky. 3:1. V polovině utkání před brankou tečoval puk Matěj Korčák, bohužel pro něj o kousek vedle. Karlovy Vary se do útočného pásma pořádně podívali až ve 32. minutě, ale rána Šmajdy nepatřila do kategorie vyložených. Z rychlého brejku jeli plzeňští opět dva na jednoho, Milan Steinbrücker se rozhodl pro střelu k bližší tyči, tu si ale Maleček pohlídal. Hosty vrátila do hry parádní hokejová akce. Dominik Rymon už měl před sebou jen brankáře, nicméně zpětnou přihrávkou ještě oslovil Lubomíra Kupča, jenž byl za svou aktivitu v dnešním utkání odměněn brankou. 3:2. Poslední vyloženou šanci druhé periody měl po skvělé přihrávce Korčáka zpoza branky Dominik Soukup, plzeňský šikula ovšem jen nechal vyniknout gólmana Varů.

Poslední třetinu odšpuntoval střelou Marek Soukup, jenž pálil po rychlém brejku, avšak nepřesně. O půl minuty později už se ale mohl se svými spoluhráči začít radovat. Petr Hauser si vzal pod svá bedra kotouč u pravé tyče a černý nesmysl poslal na místo určení. 4:2. Karlovy Vary mohly bleskově odpovědět, po chybě v domácí rozehrávce zůstat uprostřed kruhu zcela sám Samuel Šmajda, avšak po jeho střele se blýskl Bočan efektním zákrokem lapačkou. Definitivní tečku plzeňského vítězství mohl dát Jakub Šiler, jenž se proháčkoval až před hostujícího muže s maskou, toho však nepřekonal. A tak přišel trest. Nejprve ještě neuspěl Petr Houdek, který se krásně dostal až před Bočana, ale rána Jana Botoše z pravého kruhu zapadla přesně pod víko. 4:3. Hosté poslali všechny síly do útoku a po dorážce Lubomíra Kupča bylo vyrovnání doslova na vlásku. Po střele Robina Sapouška už dokonce nějací hráči zvedali ruce, avšak předčasně. V poslední minutě Energie sáhla k riskantnímu kroku hře bez brankáře, neúspěšně. Čtyři vteřiny před závěrečným hvizdem získal puk Dominik Soukup a trefit prázdnou bránu nebyl až tak velký problém. 5:3 Plzeň si tak díky tříbodovému vítězství pojistila první pozici ve skupině Západ právě před Energií.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Skvělé utkání, hrálo se o první místo. První třetina byla z naší strany horší, prohrávali jsme. V prostřední části jsme se o sto procent zlepšili, tlačili jsme soupeře, dostali jsme se do vedení 3:1. Tam jsme ale měli velké šance a kdyby se nám podařilo ještě jednou skórovat, tak by zápas byl asi rozhodnutý. Místo toho jsme zbytečnou chybou vrátili soupeře zpět do hry. Ve třetí třetině už to byl takový vabank. Jsme moc rádi, že jsme to dnes zvládli, byl to opravdu infarktový zápas."

Tomáš Andrýs (HC Energie): "Do zápasu jsme vstoupili poměrně dobře. Nám to dneska ale prohrál laxní přístup hráčů do druhé třetiny, tam nám Plzeň za pět minut dala tři branky a to téměř zápas rozhodlo. Nicméně jsme ještě dali kontaktní gól, ale opět vstup do třetí třetiny a po minutě a půl jsme dostali další branku. Pak už se to proti týmu jako je Plzeň těžko dotahuje. Gratuluje soupeři a my jdeme dále."