HC Energie Karlovy Vary

Skvělý start do nadstavby! Dorost si poradil s Havířovem

Energetiky čekal první zápas nadstavbové části na domácím ledě proti Havířovu. Karlovarští měli od začátku zápasu navrch, což se odrazilo i na výsledku. Hosté sice v závěru vsítili jednu branku, ale to už byla pouze malá náplast na prohru. Dvěma góly se na výhře Západočechů podílel Lukáš März.
ELIOD Extraliga dorostu, 1. kolo, čt 28.11.2019
Karlovy Vary
Havířov
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 14. März (Rymon, Hohl), 24. Bulka (Dorot), 47. März (Anton) – 56. Pavlačka (Kubík, Kubíček).
Rozhodčí: Plachý – Žižka, Hanák
vyloučení5:6
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku33:20
diváci152
Karlovy Vary: Maleček – Bulka, Dorot, Anton, Hohl, Houdek "C", Vogel – Šmajda, Rymon, Šlechta, Kupčo, Botoš "A", Príhoda, Matas, Sapoušek, März "A"
Havířov: Zlatnický – P. Kubíček, Kremnický, Puzoň, Bílek, Wlodara, R. Kubíček – Pavlačka "A", Moškoř "C", Becher, Makovec, Kubík, Bárta, Urbančík, Žák, Vojkuvka, Horváth "A", Belan

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili lépe Karlovarští, ti si hned od začátku vytvořili tlak, ve kterém hosty dlouho drželi, Zlatnický měl plné ruce práce. Zapotil se ale i na druhé straně Štěpán Maleček, který musel čelit několika nebezpečným střelám z protiútoků. Všechny střely však pochytal, což se nepovedlo právě druhému Štěpánovi Zlatnickému. Ve čtrnácté minutě Dominik Rymon našel za obranou volného Lukáše Märze, ten svou kličkou překonal hostujícího brankáře, kterému kotouč propadl za záda až do branky. Zbytek třetiny už měli mírnou převahu Havíři, žádnou větší akci si už ale nevytvořili.

Úvod druhé třetiny se nesl v podobném duchu, gólu jsme se však dočkali mnohem dřív. Ve 24. minutě nabil Ondřej Dorot Kryštofu Bulkovi, jenž dělovkou od modré propálil brankáře Zlatníka. Poté hra nabrala úplně jiné obrátky a nabídla mnohem lepší podívanou, než první část. První velká akce přišla hned po gólu, když se po střele Jana Moškoře z mezikruží kotouč odrazil na Marka Vojkuvku, ten však z bezprostřední blízkosti trefil pouze Malečkův beton.

V polovině třetiny se Ondřej Becher propracoval až k brance domácích, kde trefil jen připraveného Malečka. Ve 33.minutě měl Robert Šlechta na hokejce gól, Zlatnického si kličkou položil, ten však natáhl lapačku a předvedl parádní zákrok. Hrálo se opravdu velmi aktivně, týmy měli spoustu příležitostí, avšak se někdy zapomnělo na obranu. Pět minut před koncem se obraně utrhl Kevin Horváth, střelou z mezikruží ale minul.

Ze začátku třetí dvacetiminutovky mohli vsítit branku Jan Botoš s Ondřejem Príhodou, kteří jeli sami na Zlatnického, střelu druhého jmenovaného však havířovský brankář lapil. Hra se pak přelévala ze jedné strany kluziště na druhou. Neuběhlo ani pět minut a už přišel trest. Robin Sapoušek se provinil vysokou holí a hosté vycítili šanci ke gólu, tu ale nevyužili. Naopak, těsně po skončení Sapouškova trestu se dělovou od modré podruhé v zápase prosadil Lukáš März. Byla to znovu dvojice Botoš – Príhoda, která mohla dát branku, jejich finální přihrávku ale srazil jeden z hostujícíh obránců. Hra se poté ustálila, moc akci vidět nebylo. Ta poslední přišla až čtyři minuty před koncem, kdy se za stranu hostů prosadil jako jediný Martin Pavlačka.

Útočník Lukáš März o zápase

„Zápas jsme nehráli podle našich představ a jsme rádi, že se nám ho povedlo dotáhnout do vítězného konce.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (HC Energie Karlovy Vary): „Přeci jen je to jiná soutěž než základní část, na klucích jde trochu vidět nervozita. První třetinu jsme neodehráli úplně podle představ, i když jsme ji vyhráli 1:0. Jsme velmi rádi, že jsme dotáhli utkání do vítězného konce, že jsme vstoupili pravou nohou do nadstavbové části. To už je ale za námi, v sobotu přijede Liberec, tak chceme pokračovat ve sbírání bodů.“

Tomáš Urbánek (AZ RESIDOMO Havířov): „Gratulace soupeři k jednoznačně zaslouženým třem bodům. Dnes jsme ve všech aspektech hry byli horším týmem. Soupeř výborně bruslil, vyhrával osobní souboje, zdvojoval se. My jsme točili hru bez brzdy, nějakého důrazu, forčekinku, ustupuvali jsme, takže jsme si nezasloužili vyhrát.“