HC Energie Karlovy Vary

Junioři ve vyrovnané bitvě padli s Hradcem

Karlovarští junioři na domácím ledě padli popáté v řadě. Do zápasu s Hradcem šli v oslabené sestavě, se soupeřem ale sehráli vyrovnané utkání, které rozhodl až ve třetí třetině Jiří Klíma.
DHL Extraliga juniorů, 34. kolo, čt 3.2.2022
Karlovy Vary
Mountfield HK
2:3
0:1, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 32. Krajčík (Kusak), 34. Benda (Bulka) – 14. Budina (Pelda, Matěj Beneš), 37. Michal Beneš (Jirků), 44. Klíma (Budina).
Rozhodčí: Jaroš, Glanc - Klouček, Šimánek
vyloučení2:5
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku29:30
diváci78
Karlovy Vary: Bočan – Benda (C), Dorot, Kočí, Vogel (A), Pohanka, Krajčík, Sýkora – Kusak, M. Adámek, Csabi, Bulka, Botoš (A), Šmajda, Šlechta, Šmíd, Pavelec, Skuhravý
Mountfield HK: Kasal – Pelda, Havlíček, Červenka, Boukal, Pavič, Perička (A) – Budina, Šedivý (A), Klíma, Král, Kašpar (C), Beneš Matěj, Idžan, Beneš Michal, Jirků, Novotný, Souček

Komentář k utkání

Úvod utkání se nesl v hodně živelném duchu. Oba týmy se střídaly v držení kotouče, na větší šanci ale diváci v KV Areně museli čekat do závěru 4. minuty, kdy kros Vogela ideálně netrefil Csabi. Hosté se mohli zapsat do dějin zápasu na konci 10. minuty, Kašpar ale před Bočanem neuspěl. Lépe si už vedl v čase 13:12 Matyáš Budina, který přesnou ranou z pravého kruhu otevřel skóre utkání – 0:1. Domácí mohli vyrovnat o chvíli později, kdy po faulu Červenky na unikajícího Matyáše Adámka měli k dispozici trestné střílení, to ale Šmajda neproměnil. Reprezentační forvard s třiatřicítkou na zádech měl další velkou šanci o dvě minuty později v přesilové hře, mezi kruhy ale minul Kasalovu klec. A když se nezadařilo ani v poslední minutě Botošovi, bylo jasno, že s těsným vedením půjdou do kabin veselejší hosté.

Začátek druhé části se nesl v hodně podobném duchu jako start třetiny předcházející. Ve vysokém tempu se hrálo nahoru-dolů, šance ale přišly později. Na začátku 28. minuty mohl vyrovnat obránce Bulka, který ale ze samostatného úniku Kasala nepřekonal. Domácí bek se ale přeci jen po chvíli trefil, byl to však ten s patnáctkou na zádech. Filip Krajčík povedenou individuální akcí na pravém kruhu zmátl všechny protihráče, následnou střelou z otočky pak překvapil i brankáře Kasala – 1:1. Energetiky vstřelená branka povzbudila a o necelé dvě minuty později přišla další. V čase 33:33 byl na konci povedené přesilovkové kombinace, kdy šel puk z modré čáry přes oba kruhy a poslední přihrávkou dokončil pomyslný trojúhelník, další domácí bek Vítek Benda – 2:1. Hosté ale s vyrovnáním dlouho neotáleli. V čase 36:03 našel Jirků z pravého kruhu přihrávkou přes osu volného Michala Beneše, který ranou z první propálil Bočana – 2:2. Po čtyřiceti minutách tak platil vyrovnaný stav.

Do třetí třetiny šli domácí s pokračující přesilovkou, z výhody jednoho muže v poli ale nic nevytěžili. Skóre se ale měnilo jen o pár chvil později. Při hře ve čtyřech, kdy na trestné za vzájemnou potyčku seděli Šmajda a Novotný, sehráli hosté skvěle vhazování v útočném pásmu. Po vyhraném buly letěl puk přihrávkou přes osu do prostoru před brankou, kam si na zadní tyč sjel Jiří Klíma a puk uklidil nad Bočanovým betonem do sítě – 2:3. Energetici se snažili o vyrovnání, jenže na větší šance došlo až v samotném závěru poslední dvacetiminutovky. Necelé tři minuty před koncem nesrovnal z brejku Matyáš Adámek, a tak to domácí zkusili v šesti bez brankáře. Domácí v powerplay zamkli soupeře před jejich brankou, jenže ránu Vogela od modré zastavila tyč. Domácí powerplay ještě zesílilo vyloučení Peldy, jenže Kasal velký tlak a několik obrovských závarů před svou klecí ustál a Hradečtí tak mohli oslavit zisk hodně důležitých tří bodů.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Nejprve bych chtěl pogratulovat soupeři k výhře. My aktuálně nastupujeme, řečeno naprosto upřímně, v sestavě, která postrádá extraligovou juniorskou konkurenceschopnost. Potýkáme se s alarmující neproduktivitou našich útočníků, což se potvrdilo i dnes, protože obě branky dali obránci. To si myslím, že byla hlavní příčina porážky. Ukazuje se, že náš tým stál v průběhu sezony na velice úzkém počtu hráčů a zatím se nám nedaří je nahradit tak, abychom byli konkurenceschopní.

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): Viděli jsme dnes, i díky sestavám na obou stranách, velmi živelné utkání. Bylo velmi rychlé, ale zároveň plné nepřesností na obou stranách. Vary jsou velmi hokejový soupeř, který hrál velmi dobře. Velmi důležitý moment byl, že jsme dokázali rychle zareagovat na gól domácích na 2:1. Ve třetí třetině jsme dokázali odskočit a v ten moment, jakoby to naše mužstvo polilo živou vodou. Zásluhou bojovnosti a vynikajícího výkonu Honzy Kasala v brance jsme utkání dovedli do vítězného konce.