HC Energie Karlovy Vary

O výhře dorostu nad Slavií rozhodly nájezdy


Svěřenci Tomáše Andryse po pauze odehráli jeden ze dvou posledních zápasů základní části. Už před pauzou bylo jasné, že mají postup do nadstavby v kapse. Tyto poslední zápasy mohou už jenom zamíchat pořadím na čelních místech tabulky. Tam jsou kromě Energie a týmu Slavia Praha ještě plzeňští Indiáni. Toto pořadí již však také není důležité, protože týmy, které postoupí do nadstavby začínají znovu od nuly. I přes tyto skutečnosti nabídlo sobotní utkání podívanou na vyrovnaný souboj dvou ze tří nejlepších týmů tabulky základní části. Zápas nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Svůj nájezd jako jediný proměnil Vít Záhejský a vítězem utkání se tak stal tým Energie.
Extraliga dorostu, 13. kolo, čt 17.11.2022
Karlovy Vary
Slavia
3:2sn
1:0, 0:2, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky:16. Galnor (Zeman), 44. Čihař (Poizl, Šilhan), rozh. náj. Vít – 24. Filip (Hlavička, Chludil), 36. Poletín (Matějovský) .
Rozhodčí: Hacaperka – Matys, Deja
vyloučení6:7
využití1:0
oslabení1:0
střely na branku27:27
diváci79
Karlovy Vary: Oršulák (Psohlavec) – Dyk, Pelikán, Postl, Cipko, Holejšovský (C), Mähler, Čihař, Záhejský, Wardas, Poizl, Pastor (A), Váňa, Šilhan, Zeman (A), Galnor
Slavia: Oršulák (Psohlavec) – Dyk, Pelikán, Postl, Cipko, Holejšovský (C), Mähler, Čihař, Záhejský, Wardas, Poizl, Pastor (A), Váňa, Šilhan, Zeman (A), Galnor

Komentář k utkání

V úvodu první části se oba týmy spíše honily za kotoučem, což jim znemožňovalo dostat se k nějaké větší akci, oba gólmani tak byli bez práce. Změna nastala zhruba kolem páté minuty, kdy kotouč získali hráči Slavie a podařilo se jim zakotvit v pásmu. Oršulák tak musel najet do pohotovostního režimu. Nakonec však proti střele Nikolase Filipa zasahovat nemusel, protože šla kousek nad jeho branku. Dvakrát se dostal do úniku Vojtěch Váňa, ale při prvním mu těsně před brankou sjel kotouč a při druhém mu gólovou šanci zmařil blok jednoho z bránících hráčů. Únik se podařil na druhé straně i Dannymu Chludilovi. Oršulák však před jeho střelou z těsné blízkosti stihl sklapnout betony. Hosté šli po chvíli do čtyř, a i když energetici zkoušeli pozornost Jonáše Bašty ze všech možných stran, tak ten zůstal nepřekonán. Překvapit se ho povedlo Jakubovi Galnorovi, který se před ním s kotoučem zjevil během vlastního oslabení a postaral se o první branku utkání. I když na konci první třetiny měl každý z týmů po jedné početní výhodě, zůstalo skóre nezměněno. Chvilku před koncem to ještě zkoušel Denis Hlavička, ale i ten narazil pouze na Oršulákovy betony.

Začátek druhé třetiny nebyl snadný pro Michala Oršuláka, před nímž se hráči v červených dresech hned po úvodním vhození usadili. Na chvilku ho osvobodil výjezd energetiků před Baštu, ale vzápětí byli hosté zpět. V jednu chvíli se před brankou objevil Nikolas Filip, který prokličkoval mezi bránícími hráči a v tváří tvář Oršulákovi nezaváhal a srovnal skóre. Krásnou akci předvedl Matěj Zeman, jeho snahu však Bašta zmařil svou lapačkou. Vzápětí musel být opět ve střehu Oršulák. Na toho si několikrát vyšlápl Danny Chludil, ale jedna jeho střela proletěla těsně kolem branky a o tu druhou se postaral Oršulák svými betony. Na betonech gólmana ztroskotala na druhé straně i šance Víta Záhejského. Po krátké pasáži, kdy byli průběžně zaměstnáváni gólmani na obou stranách, se hostům podařilo po napadení přihrávky získat kotouč. Ten skončil na holi Artura Matějovského, který ho zpoza branky poslal před ní přesně na hůl Tomáše Poletína a ten okamžitě švihem překonal gólmana energetiků. Stejně jako v předchozí části měl před koncem každý z týmů početní výhodu a stejně jako předtím i tentokrát zůstal stav nezměněn. Velkou šanci měl během oslabení Jakub Galnor, ale kotouč se, již poněkolikáté v tomto utkání, zastavil na betonech hostujícího gólmana.

Úvod třetí třetiny patřil energetiků, kteří se snažili ze všech možných úhlů překonat Jonáše Baštu. Úspěch slavili až během početní výhody, kdy Baštu ke kapitulaci přiměl Vojtěch Čihař. Po této brance si hráči Slavie vyšlápli na Oršuláka a před jeho brankou to bylo několikrát opravdu jako na střelnici. Energetici se však také činili a střely se snažili blokovat anebo napadali přihrávky hostů. I díky tomu se nakonec dokázali osvobodit a Vojtěch Čihař střelou z úhlu prověřil hostujícího gólmana. Pokus Vojtěcha Šilhana skončil na betonech a další Čihařovu střelu zlikvidoval Bašta lapačkou. Ke konci třetiny byli energetici opět na chvíli uzamčeni v pásmu, ale tlak ustáli a zhruba dvě sekundy před sirénou střela jednoho z nich rozezněla tyčku u Baštovy branky. Vzhledem k tomu, že v základní části nebylo o výsledku rozhodnuto následovalo prodloužení.

Poté co, jeho svěřenci vyhráli úvodní buly, odvolal trenér hostů brankáře. Energetici tak měli proti sobě hráče navíc a i přesto se jim dařilo tlaku odolat. Ani ne půl minuty po začátku prodloužení byl vyloučen Vít Záhejský. Jonáš Bašta se tak vrátil do branky. Energetici své oslabení ubránili a Matěj Zeman se dokonce dostal do úniku a hnal se s kotoučem přes celé hřiště, s pronásledovateli v patách neměl čas mířit a kotouč jenom těsně minul branku. Ani jeden z gólmanů se nenechal obelstít a utkání tak dospělo až do samostatných nájezdů. I v nich oba maskovaní mladíci ukázali, že své práci rozumí. Jediným hráčem, který svůj nájezd proměnil byl Vít Záhejský, který jel nájezd jako poslední v páté sérii. Díky jeho parádní akci zůstal bonusový bod v Karlových Varech.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary)

V první třetině jsme nezačali vůbec špatně. Byli jsme docela dobře na puku. Druhá třetina byla z naší strany taková pomalejší. Ve třetí třetině jsme se díky přesilovce dostali zpět do hry. Nicméně zápas byl takový utahaný s mnoha individuálními chybami. Jsme rádi, že jsme rozhodli v samostatných nájezdech a bereme dva body.

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha)

Byl to první zápas po dlouhé pauze. Podle mého názoru kvalitu měl. Věděli jsme, že Vary hrají dobře a my jsme k tomu také nějakým dílem přispěli. Bod je pro nás v této chvíli vlastně nepodstatný. Myslím si, ale že to byla kvalitní hra.