HC Energie Karlovy Vary

Žádné světlo na konci tunelu

Z n o j m o - Ani souboj na znojemském ledě nepřinesl do řad karlovarských hokejových příznivců žádnou radost. Reprezentanti lázeňského města už v první třetině čtyřikrát neodolali lépe kombinujícím Orlům, další dva zásahy přidali domácí ve druhé části a zlepšený výkon Energie v závěrečném dějství už nemohl na konečném výsledku nic změnit. Jediný dílčí úspěch Karlových Varů zaznamenal v přesilovce František Ptáček. Po třetinách 4:1, 2:0 a 0:0 podlehli energetici Znojmu 1:6.
Tipsport Extraliga, 30. kolo, út 7.12.2004, Zimní stadion Znojmo
Znojmo
Karlovy Vary
6:1
4:1, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 4. Ludvík (Eliáš), 5. Eliáš (Ludvík), 15. Pucher (Benák), 18. R. Erat (Eliáš, Toman), 30. Ludvík (Eliáš, R. Erat), 32. Barus - 10. F. Ptáček (Alinč, Hurtaj). Rozhodčí: Husička - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:9. Využití: 5:1. Díváci: 4726.
Znojmo: Slávik - Němeček, Bičánek, Soudek, Mojžíš, Benák, Toman, Křetínský - R. Erat, Ludvík, Eliáš - Plášek, Pucher, Uram - Vorel, Haman, I. Rachůnek - Barus, Mikulík, Ondřej.
Karlovy Vary: Z. Šmíd (5. Mensator) - Kutlák, Ptáček, Hlavačka, Krajíček, Harant, Suur, J. Polák - Petr Kumstát, Alinč, Hurtaj - Krátoška, Kraft, Lipianský - Dvořák, Skuhravý, Kraus - Košťál, Bednařík, Pech.

Komentář k utkání

Již od začátku mělo Znojmo otěže zápasu v rukou. Karlovy Vary začaly opatrně a nechaly Orly kombinovat před jejich bránou. Ve třetí minutě se domácímu týmu naskytla první přesilová hra, kterou po patnácti vteřinách využil Ludvík a předznamenal tak vývoj první třetiny, protože za zhruba půldruhé minuty opět Znojmo skórovalo v početní převaze Eliášem. Dva rychlé góly vyhnaly z karlovarské branky Šmída a na jeho místo nastoupil Mensator.

Energie ale napodobila domácí mužstvo a v desáté minutě snížila při vyloučení znojemského hráče, když ranou od modré zakončil přesilovkový ťukec Ptáček. Znojmo tím bylo mírně zaskočeno, ale chvilka oddechu při opravě reklamy na mantinelu a zejména čtyřminutové vyloučení Alinče za krvavé zranění Erata hokejkou do obličeje, pomohlo ke vstřelení další branky. Přesilovkový kolotoč využil Pucher střelou do poloprázdné branky. Tento moment byl pro domácí rozhodující a nedovolili soupeři, aby mohl nějak rozvíjet svoji hru. Vynutili si svým tlakem další vyloučení a opět jej potrestali. A již potřetí to byla útočná první řada Eliáš, Ludvík, Erat. Eliáš naservíroval puk Eratovi mezi kruhy a ten neměl problém chladnokrevně zakončit. Znojmo tak využilo všechny výhody, které se jí v první třetině naskytly.

Karlovy Vary do další části hry nevymyslely nic nového a stále čelily tlaku Orlů. Ti jakoby čekali na další početní převahu, což potvrdili brankou v téměř polovině utkání, kdy se opět zaskvěla první útočná řada a zvláště Eliáš, který přesnou přihrávkou vystihl najíždějícho Ludvíka a umožnil mu podruhé v zápase skórovat. V rozmezí necelých dvou minut srazil do kolen tým Energie Barus, jenž obětavě střelou z rybičky nedal Mensatorovi šanci a poprvé padla branka při rovném počtu hráčů na ledě. Domácí vědomi si svého pětigólového náskoku soupeři příliš nedovolovali, ten naopak pod tíhou rozdílu skóre se nebyl s to už vzchopit.

V poslední třetině nechali znojemští trenéři odpočívat nejproduktivnější útočnou trojici, která si dokázala s obrannou hrou protivníka skvěle poradit a lehce se jí kombinovalo. Karlovy Vary stejně jako Znojmo měly několik šancí, ale pozorná znojemská obrana, kterou jistil vynikajícně brankář Slávik, neumožnila snížení skóre. Energie vyhrála naposled na znojemském ledě před čtyřmi lety a ani toto utkání její nelichotivou bilanci nezměnilo. Současná krize Karlových Varů je asi vážná a zvrat může přinést očekávaný příchod reprezentačního gólmana Málka, který je specialistou na pomoc tápajícím týmům.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Znojmo): První třetina nám vyšla velice dobře, prakticky každou přesilovku, kterou jsem hráli, jsme využili, a to se moc často nestává. Byl pro nás velice důležitý vstup do druhé třetiny, když jsme čekali, že se Vary budou snažit ještě dostat do hry, což jsme úspěšně přestáli. Ve třetí třetině už jsme jen hru kontrolovali, přesto měl soupeř několik dobrých příležitostí. Slávik zachytal skvěle, do branky nastoupil, protože Vokoun je nemocen a bere antibiotika.

Radim Rulík (Karlovy Vary): Zápas jsme začali velmi špatně. V podstatě jsme první dvě třetiny nehráli, jen jsme stínovali. O výsledku utkání rozhodlo využití pěti přesilových her, a to dokreslilo náš výkon v prvních dvou třetinách. V poslední třetině jsme se trochu zvedli, ale to už bylo po zápase. Blahopřeji soupeři, protože vyhrál zaslouženě.