HC Energie Karlovy Vary

Černá série přerušena, Málek prožil vítěznou premiéru!

K a r l o v y  V a r y - Hokejisté Energie slaví po deseti kolech tříbodový úspěch. Premiéra Romana Málka vyšla v karlovarském dresu prvotřídně, když několika důležitými zákroky proti litvínovským ostrostřelcům přispěl k vítězství Karlových Varů nad Litvínovem v poměru 5:3 (0:2, 3:0, 2:1). Hosté zmrazili domácí naděje dvěma góly ze 17. minuty, ale druhá třetina znamenala nečekaný obrat. K dramatickému a nadprůměrnému utkání přispěl dvěma přesnými trefami i kapitán mužstva, obránce František Ptáček.
Tipsport Extraliga, 31. kolo, pá 10.12.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
5:3
0:2, 3:0, 2:1
Branky a nahrávky: 22. Kraft (Lipianský, Bauer), 36. Ptáček (Kraft, Hlavačka), 37. Ptáček (Dvořák), 50. Petr Kumstát (Skuhravý), 58. Krátoška (Kutlák, Alinč) - 17. Čaloun (Šlégr, Ručinský), 17. V. Hübl (Ťupa), 46. Čaloun (Branda). Rozhodčí: Minář - Pospíšil, Unzeitig. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:0. Diváci: 2920. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 5:3.
Karlovy Vary: Málek - Ptáček, Kutlák, Hlavačka, Bauer, J. Polák, Suur, Krajíček - Dvořák, Alinč, Hurtaj - Krátoška, Kraft, Lipianský - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Pech, Bednařík, Košťál.
Litvínov: Jarina - Šlégr, Škoula, Ťupa, Skuhrovec, Hranáč, Poživil, Klobouček - Čaloun, Branda, Ručinský - Balázs, V. Hübl, Zálešák - L. Havel, Kubinčák, Trávníček - Kůrka, Heinisch, Sklenička.

Komentář k utkání

Změny v kádru HC Energie, zdá se, zafungovaly. Karlovarští hokejisté nastoupili s novou brankářskou hvězdou Romanem Málkem i jediným trenérem na lavičce proti Litvínovu v obrovském tempu, ze kterého nechtěli slevit až do konce oboustranně pohledného duelu. Ukončení desetizápasové řady neúspěchů se však nerodilo snadno.

Energetici se do svého rivala z úpatí Krušných hor pustili zostra, jenže střelecká muška zůstávala buď vychýlená, nebo své brankářské triky předvedl výborný Jarina. Když se neprosadil domácí Kutlák mířící svým projektilem přímo do lapačky brankáře Severočechů a poté ani Skuhravý se svou křížnou střelou, zasadil Litvínov svému hostiteli jindy smrtelný úder. V průběhu 16 vteřin rozšířil své brankové konto ostrostřelec Čaloun a těsně po buly ukryl Málkovi z dohledu svou ránu švihem i Viktor Hübl.

Karlovarší neváhali s vybráním oddychového času, pokračovali i nadále v nastaveném kurzu a v samém závěru úvodní části vybojovali i početní výhodu za faul Ručinského. Ještě než se zkušený litvínovský křídelník stačil po odpykání trestu vrátit do obranného pásma, využil svých centimetrů před brankou Milan Kraft, na jehož důrazné zakončení Lipianského přihrávky zpoza branky byl Jarina krátký. Jeden z rozhodujících momentů celého souboje nastal ve 26. minutě. V oslabení ujel po levém křídle Ručinský, jenže jeho dělovku vytáhl výborný Málek lemem lapačky. Energetici byli k vyrovnání blízko chvíli na to, když v pokračující přesilovce nastřelil Kraft dobře povyjetého brankáře hostí. Stoprocentní šanci zahodil i Martin Hlavačka, který si sám proti Jarinovi nepočínal v zakončení dostatečně důrazně ani přesně.

A tak se věci musel ujmout odborník z nejpovolanějších. Nerovzitu a přehnaný důraz na obou stranách barikády vyřešil sudí Minář častějším vylučováním, z čehož jasně profitovali domácí. V přesilovce 4 na 3 využil Hlavačkovu přihrávku do ideální palebné pozice František Ptáček, a když trefu stejného hráče potvrdil o minutu později i videorozhodčí, propuklo na karlovarském stadionu dlouho nevídané nadšení.

Útočný hokej přinášel mnoho krásných kombinací a také napětí takřka do konce. Nálada v sále zhoustla o to více, když se v úvodu závěrečného dějství trefil těsně po buly do levé Málkovy šibenice střelcky disponovaný Jan Čaloun. Domácí ovšem šli vstříc vítězství a za své odhodlání byli odměněni. V 50. minutě žádný z bránících hráčů nezachytil Skuhravého přihrávku od zadního mantinelu, do puku se opřel Petr Kumstát a počtvrté uklidil puk do litvínovské klece.

Komplikace mohly přijít takřka z protiútoku. Rychlonohý Ručinský opět ujel do brejku, jenže jeho blafák do forhendu zastavil svým neopakovatelným rozklekem Roman Málek. Definitivní vítěznou pečeť zajistil Karlovarským Aleš Krátoška. Subtilní útočník, zapůjčený do západních Čech do reprezentační přestávky ze Slavie, zakončil svůj únik parádní střelou švihem nad Jarinovo rameno. Oslavné chorály domácích fanoušků mohl ještě utlumit Tomáš Kůrka, Málek byl ovšem pozorný a tak si mohl se svými novými spoluhráči poprvé vychutnat tradiční karlovarské křepčení s fanoušky po závěrečném hvizdu.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Dnes jsme odvedli maximálně bojovný výkon a hráči se vydali ze všech sil, za což jim musím všem včetně Romana Málka poděkovat. Od první minuty jsme šli za tím, abychom vyhráli a podařilo se nám otočit zápas i ze stavu 0:2.

Robert Reichel (Litvínov): "Karlovy Vary dnes byly bojovnější a zasloužily si vyhrát. Přehrávaly nás celých šedesát minut."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 11.12.2004

Roman Málek - přišel, viděl a zvítězil