HC Energie Karlovy Vary

Tygři zmrazili nažhavené energetiky

P r a h a - Sérii vyhraných střetnutí Karlových Varů v přípravě na novou sezónu ukončil až soupeř ze zahraničí. Nürnberg Ice Tigers vyrukovali na Energii s příslovečnou německou důsledností a výbornou hrou při nestejném počtu hráčů v poli rozhodli o svém vítězství. Den po úspěšném souboji se Slavií Praha nedokázali karlovarští hokejisté, oslabení o Skuhravého formaci, ubránit přesilovky Norimberka, navíc opět jednou inkasovali i ve vlastní početní výhodě. Jediný úspěch Západočechů zaznamenal obránce Richard Bauer, jeho kolega ze zadních řad Lukáš Krajíček doplatil na soupeřovu tvrdost poraněním v obličeji, po kterém musel ze souboje odstoupit. Po třetinách 0:0, 1:3 a 0:1 podlehla Energie na stadionu v pražském Edenu norimberským Tygrům 1:4.
Přípravné zápasy, přát., pá 13.8.2004
Norimberk
Karlovy Vary
4:1
0:0, 3:1, 1:0
Branky: 23. Mauer (T. Martinec, Schauer), 30. Petermann (Bombis), 33. Mauer (Green, T. Martinec), 42. Šťastný – 38. Bauer (Tomík, Lipianský). Vyloučení: 9:6, navíc Firsanov (Norimberk) 5 minut + do konce utkání . Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Rozhodčí: Florián. Diváci: 100.
Norimberk: Lang – Bannister, Franc, Kopitz, Petermann, Schauer, Sekeráš, Trepanier – Barz, Bombis, Firsanov, Green, Leeb, T. Martinec, Mauer, Menauer, Šťastný, Tailaire, Tapper.
Karlovy Vary: Šmíd – Ptáček, Kutlák, J. Polák, Krajíček (od 41. Kivoň), Bauer, Hlubúček – Tomík, Lipianský, Hurtaj – Dvořák, Pech, Bednařík – Milan Procházka, Alinč, Košťál – V. Polák, Šinágl, Pražák.

Komentář k utkání

K pátému přípravnému zápasu nastoupila Energie v omlazené sestavě a proti důraznému stylu německého soupeře to bylo znát. I když si karlovarští hokejisté zahráli během první třetiny čtyřikrát v početní výhodě, ani jednou síťku za osmnáctiletým českým gólmanem Langem nerozvlnili. Český reprezentant Adam Svoboda zůstal jen na střídačce a ujal se role zapisovatele. Velkou šanci měl po chytré Alinčově přihrávce v 9. minutě mladý Pražák, ale v tísni minul. O čtyři minuty později zahrozili i norimberští Tygři, když Kopitz perfektně prostrčil puk Šťastnému a Zdeněk Šmíd musel vytasit skvělý zákrok. Jinak se němečtí hosté řídili heslem „bojovnost a důraz především“, a tak místo pohledného hokeje spíše duněly mantinely slávistického stadionu v Edenu.

Druhé dějství nezačalo pro energetiky vůbec šťastně. Hned první oslabení znamenalo puk ve Šmídově síti. Ještě při ponechané výhodě před vyloučením juniorského obránce Hlubúčka se karlovarský brankář natřikrát zaskvěl proti Barzovi, ale po necelé půlminutě početní výhody se projel jako nůž máslem Mauer a jednoduše zavěsil, psala se 23. minuta. Odpovědět mohli Pražák s Vojtěchem Polákem, ale jejich únik dvou na jednoho obránce v poslední chvíli zmařil. Následovala vyloučení na obou stranách během nichž bylo patrné, že norimberské přesilovky jsou mnohem nebezpečnější než ty karlovarské.

Skóre se ale změnilo při plném počtu hráčů na ledě, když ve 30. minutě Šmíd přišel o puk při výjezdu za branku a proti pohotové střele Petermanna od modré čáry už byl krátký. Milan Procházka, který následně bekhendem nepřehodil ležícího Langa, alespoň vykoledoval faul. Jenže po chybě Hlubúčka se sám na branku řítil Green a Šmíd se musel opět předvést. Chuť si Norimberští spravili na konci 34. minuty, kdy už na 3:0 zvýšil v další povedené přesilovkové kombinaci svým druhým gólem Mauer. Pasáž plná vyloučení pokračovala trestem pro Kopitze, při kterém se Energii povedlo alespoň několikrát vypálit na Langovu svatyni. Další příležitost nabídl českému týmu Firsanov, který v závěru třetiny oprávněně zamířil předčasně do sprch, když se Milanu Procházkovi pomstil za čistý bodyček krosčekem do krční oblasti. Do druhé sirény se Karlovarákům podařilo hrubý zákrok potrestat a využít konečně početní výhody tečovanou Bauerovou střelou.

Do závěrečné třetiny už nenastoupil s roztrženým rtem Lukáš Krajíček. Pokračující přesilovku nevyužil v jasné pozici navrátilec z Norimberka Tomík, a tak hokejový bůh Vary potrestal čtvrtou obdrženou brankou. Šťastným střelcem se stal ve 42. minutě Šťastný, který ujel Kivoňovi a jeho střela do tyče se od Zdeňka Šmída odrazila za brankovou čáru. Boj o každý milimetr ledu pokračoval, šancí bylo poskrovnu. V 52. minutě neproměnil Tomík, na druhé straně z protiútoku dvou na jednoho ani Leeb. Norimberk předvedl ještě jednu povedenou přesilovou hru, ale skóre už se neměnilo. Ani po Tomíkově gólu neuznaném dvacet sekund před závěrem pro postavení v brankovišti.

Související články