HC Energie Karlovy Vary

Dorost vyšel naprázdno. Body zůstaly Spartě

Omlazená sestava dorostu Energie vyrazila na předposlední výjezd základní části. Hostitelem energetiků byla Sparta. Jako první šli do vedení Sparťané, ale před koncem první třetiny bylo skóre srovnáno. Zápas domácí hráči rozhodli dvěma slepenými góly ve třicáté druhé minutě. Dvougólové manko už energetici nedohnali a tak body tentokrát zůstaly Spartě. Každopádně Energie stále se šesti bodovým náskokem vede, dvě kola před koncem základní části, skupinu Západ.
Extraliga dorostu, 24., út 12.12.2023, Praha - Holešovice, Sportovní hala Fortuna
HC Sparta Praha
HC Energie Karlovy Vary
4:2
1:1, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 07:33 Prichodko (Hrubý, Nestrašil; 5/4), 31:02 Trachta (J. Novák, M. Bolocan; 5/5), 31:50 F. Novák (5/5), 51:20 Hrubý (Novotný, Cichoň; 5/5) – 19:55 Habla (Wardas, Slavík; 5/5), 52:31 Kyncl (Vaníček, Horáček; 5/5). Rozhodčí: Turhobr – Stacho, Dědek. Diváci: 37. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Střely na branku: 34:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2.
Rozhodčí: Turhobr – Stacho, Dědek
vyloučení2:4
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci37
HC Sparta Praha: Makarius – Dufek, Žuffa, J. Novák, Cichoň, Burda, Malínek, Kincl – Novotný, Trachta, Poláček, M. Bolocan, Hrubý, F. Novák, Hlinka, T. Bolocan, Prichodko, Nestrašil.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Čermák, Horáček, Jílek, Kůrka, Bednář, Kubík – Vaníček, Blažek, Wardas, Dobřemysl, Slavík, Michalov, Šedivec, Kyncl, Habla.

Komentář k utkání

Už v úvodu zápasu měli pohotovost oba gólmani. Jako první byl ke kapitulaci v početní výhodě donucen Martin Psohlavec, kterého překonal Sava Prichodko. Následně se oba týmy střídaly v zakládání akcí. Úspěšnější nakonec byli energetici. Ke konci třetiny Viktor Wardas poslal puk od vlastní branky k mantinelu. Tam ho dobruslil Lukáš Slavík. Z pozice nad kruhy pak nahrál do kruhu, odkud v čase 19:56 pálil Jakub Habla, který do pásma projel společně s Lukášem - 1:1.

Ve druhé třetině měli střeleckou převahu Sparťané a tak Martin Psohlavec měl chvílemi plné ruce práce. Ve střehu však musel být i Tomáš Makarius. Jednou z šancí, kterou energetikům spálil byl pokus Jakuba Hably ve dvacáté sedmé minutě. Černá minuta pro karlovarské mladíky přišla v čase 31:02, kdy odražený puk vyletěl do vzduchu a Tadeáš Trachta ho máchnutím své hole poslal do branky - 2:1. V čase 31:50 se puk dostal do mezikruží k osamocenému Filipovi Novákovi, který dobře mířenou ranou vymetl pavučiny v rohu karlovarské branky - 3:1. Ve třicáté páté minutě, během početní výhody, pálil Viktor Wardas, jenomže sparťanský gólman si s jeho střelou poradil. Svůj tlak se energetikům nepodařilo využít a tak do třetí třetiny vstupovali s dvou gólovým mankem.

V poslední části utkání měli karlovarští mladíci asi čtyřicet sekund k dispozici početní výhodu pět na tři, ale gólovou radost jim nevynesla. Rovněž v této třetině byli střelecky aktivnější Sparťané. V padesáté minutě zastavil Martin Psohlavec pokus Václava Nestrašila, který střílel z kruhu. V padesáté druhé minutě se v šanci jeden na jednoho hnal k brance David Hrubý, který i přes snahu Filipa Čermáka zvládl zakončit - 4:1. Zhruba po minutě zažehlo energetikům plamínek naděje trio deváťáků. Nejprve Vojtěch Horáček vyfoukl Václavovi Nestrašilovi u mantinelu puk a přenechal ho Jonáši Vaníčkovi. Ten nahrál nad kruhy Jakubovi Kynclovi, který poslal puk do rohu branky - 2:4. Další branku však karlovarští mladíci už nepřidali a tak body tentokrát zůstaly Spartě.

V tomto utkání se v sestavě opět objevili hráči z mladších kategorií Energie. Poprvé v letošní sezoně si v extralize dorostu zahrál útočník Václav Dobřemysl, který je stejně jako útočníci Marko Michalov, Matyáš Šedivec, obránci Ondřej Bednář a Marek Jílek a brankář Petr Kašpar ze šestnáctky Energie. Prostor i tentokrát dostali deváťáci Vojtěch Horáček, Marek Kubík, Jonáš Vaníček a Jakub Kyncl. V roli kapitána vedl tým do boje Jakub Habla, kterému asistovali Vlastimil Blažek a Viktor Wardas.

Ohlasy trenérů

Jan Hlaváč (HC Sparta Praha):

Za nás to byl povedený zápas, proti prvnímu celku v republice. S výsledkem jsme spokojeni kluci, plnili to, co jsme si řekli. Zápas se nám líbil a povedl se nám.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Ze začátku utkaní jsme neměli špatný pohyb, samozřejmě, byli tam nějaké šance, které jsme nedokázali proměnit. Sparta se dostala do vedení, my jsme byli schopni vyrovnat. Ve druhé třetině ale po našich chybách byla Sparta schopná situace využít. Dostali se do vedení, snažili jsem se poté vrátit do zápasu, ale myslím si, že naší naivitou při zakončení, jsme toho nebyli schopní. Sparta si dokázala utkání pohlídat až do konce. Gratulujeme jim k získání bodů.