HC Energie Karlovy Vary

Závěrečný spurt náskok Sparty nesmazal

P r a h a - Ani branková smršť Karlových Varů v posledních pěti minutách přípravného střetnutí na ledě pražské Sparty nemohla napravit dvě úvodní nepovedené třetiny zápasu. Pražané vedli již 5:0, pak se však v rychlém sledu trefili Kumstát, Bednařík a Milan Procházka, kteří alespoň trochu napravili dojem z poslední zkoušky před ostrým začátkem extraligy. Po třetinách 2:0, 2:0 a 1:3 podlehla Energie Spartě Praha 3:5.
Přípravné zápasy, přát., pá 10.9.2004, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
5:3
2:0, 2:0, 1:3
Branky: 7. Kratěna (Marek, Řezníček), 19. Kotrla (Kratěna, Broš), 35. Kratěna (Marek, Kotrla), 39. Ton (Marek), 49. Chabada (Ton) – 54. Kumstát, 55. Bednařík, 57. Procházka (Dvořák). .
Sparta: Pöpperle (57. Valent) – Melichar, Pilař, Dobroň, Řezníček, Richter, Hanzlík – Vrbata, Šindel, Netík – Ton, Marek, Chabada – Hlaváč, Nedvěd, Olesz – Kotrla, Broš, Kratěna
Karlovy Vary: Masalskis (41. Šmíd) – Ptáček, Kutlák, Krajíček, Polák, Bauer, Hlavačka, Suur, Kivoň – Hurtaj, Lipianský, Tomík – Košťál, Skuhravý, Kumstát – Procházka, Alinč, Dvořák – Bednařík, Polák, Míka

Komentář k utkání

Hned na začátku utkání se sparťané pustili do soupeře, nejprve ve třetí minutě ujela dvojice Hlaváč – Nedvěd, ale druhý jmenovaný nedokázal přehodit přemisťujícího se Masalskise, stejně jako o chvíli později Richtrova střela nenašla skulinku mezi betony lotyšského reprezentanta. O minutu později se po pravém křídle probíjel Netík, avšak také neúspěšně. V sedmé minutě usedl na trestnou lavici Bauer a tak dal příležitost domácím hráčům zúročit mírný tlak ze začátku zápasu. Po pár vteřinách nahrál Řezníček Markovi , ten poslal puk najetému Kratěnovi a posledně jmenovaný pohotovou střelou mezi brankářovy betony poslal domácí tým do vedení. Vzápětí zkoušel Košťál prostřelit Pöpperleho, ale sparťanský gólman včas sklapl betony. V osmé minutě usedl na trestnou lavici karlovarský Krajíček, Hlaváč si v přesilové hře nabruslil zleva do útočného pásma, ale tvrdou střelou hostujícího brankáře nepřekvapil. V patnácté minutě Pöpperle zlikvidoval zatím největší šanci hostí , když se ke střele prodíral hbitý Košťál. V téže minutě usedli na trestnou lavici nejprve Chabada za sekání a o chvíli později Bauer za podražení. Hra 4 na 4 více vyhovovala domácímu celku. Nejdříve Hlaváč v souboji jeden na jednoho střelou vystrašil Masalskise. Vzápětí po buly se kotouč dostal k mladému Oleszovi a ten nasřelil pouze konstrukci hostující branky. V přesilové hře v závěru prvního dějství předvedl Markův útok nádhernou kombinaci na jejíž konci stál pohotový Masalskis. V poslední minutě rozvlnil síť za hostujícím gólmanem Kotrla , který zužitkoval kombinaci Kratěny s Brošem střelou nad brankářovo pravé rameno.

V první minutě druhého dějství dvakrát před Pöpperlem dorážel exsparťanský obránce Ptáček, avšak mladý náhradník byl stále bezchybný. Poté co se zabouchly dvířka trestné lavice za Markem, ujeli v oslabení Netík s Oleszem, ale puk mezi betony karlovarského brankáře neprošel. V čase 26:06 si odpykával již třetí trest v zápase obránce Bauer, když po ukázkové přihrávce Broše střílel zcela osamocený Nedvěd. Jeho pokus rychlým přesunutím zlikvidoval Lotyš v dresu Energie. Na trestné lavici seděl Chabada, když se Košťál snažil projet mezi sparťanskými beky, únik zakončil střelou, se kterou domácí brankář moc starostí neměl. Ve 35. minutě předvedl,v dnešním zápase náš čtvrtý útok, nádhernou kombinaci na jejíž konci stál úplně osamocený Kratěna, který neměl problém zasunout kotouč do soupeřovy branky potřetí. O minutu později se Polák z postu obránce natlačil až před Pöpperleho, ten mu ale šanci lapil. V závěrečné minutě prostředního dějství zachytil v přesilové hře Řezníček puk na modré, poslal ho Markovi, který našel před brankou osamoceného Tona a ten přehodil rameno brankáře Energie počtvrté.

Do závěrečné třetiny nahradil Masalskise druhý gólman Šmíd, který se hned blýskl rozklekem při střele Hlaváče. Ve 43. minutě po chybě Hanzlíka se do šance dostal Skuhravý, Pöpperle však srazil betony včas. V minutě pětačtyřicáté si po přihrávce Kratěny nabruslil před Šmída Chabada, ale tísněn obráncem ležícího gólmana nepřekonal. V polovině třetí třetiny se znovu radovali domácí, když po střele Richtra vyrazil před sebe puk Šmíd, který zachytil Chabada a rychlou kličkou k tyčce nedal hostujícímu gólmanovi šanci. V 53. minutě vypíchl Chabada puk ve středním pásmu soupeřově obraně, poslal ho Markovi který mu přihrávku vrátil, ale Chabada nedokázal zamířit do odkryté branky. V 54.minutě si Kumstát zleva podél mantinelu nabruslil do útočného pásma a střelou k protější tyči překvapil Pöpperleho v domácí kleci. O minutu později Netík z rohu vybídl ke střele Tona, který z první trefil pouze připraveného Šmída do betonů. Když zbývalo zhruba pět minut do konce utkání, využil chybu v domácí obraně Polák, když vypíchl puk na obranné modré čáře a střelou na Pöpperleho rameno rozvlnil síť podruhé v zápase. O další dvě minuty později zamknuly Vary Spartu v obraném pásmu a po skrumáži před brankou se po přihrávce Dvořáka radoval z třetího úspěchu hostů M. Procházka. Sparta vystřídala gólmana, do domácí branky se místo Pöpperleho postavil junior Valent, který se hned po pár sekundách ukázal učebnicovým rozklekem při střele Tomíka. V závěru zápasu si již Sparta výsledek pohlídala.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas (asistent trenéra Sparty): Pro nás se ten zápas vyvíjel dobře, akorát jsme podcenili pár minut ke konci zápasu, což se nám vymstilo a poučení z toho ke že se musíme soustředit celý zápas a ne jenom 50 minut. Kluci hráli dnes velice dobře, opravdu je už vidět že spolu již dlouho trénují. Předváděli jsme výborné kombinace, dobré bruslení, takže samá chvála.

František Ptáček (obránce, Karlovy Vary): Sparta začala velice dobře, je vidět že je to dobrý mančaft, dali spoustu gólů. Myslím si ale že třetí třetinu podcenili a my jsme si řekli že aspoň tu třetí třetinu neprohrajeme. Pak z naší strany byla již hra lepší, ale ty první dvě třetiny nebyly dobré.

Jakub Šindel (útočník, Sparta): Já si myslím že jsme dnes měli celkově navrch, přehrávali jsme od začátku skoro až do konce. Ten konec se nám trochu nepovedl, přestali jsme bruslit a nezachytili jsme nástup Karlových Varů. Poté jsme se ale oklepali a závěr zápasu si ohlídali. Já jsem hrál na začátku zápasu v prvním útoku s Vrbatou a Netíkem, neboť trenér nám řekl že jsme mladí a ať na ně vlítnem. Šlo nám o to abychom určovali tempo a dirigovali rytmus utkání.