HC Energie Karlovy Vary

Juniorům závěrečný drtivý tlak k vítězství nepomohl

K a r l o v y  V a r y - Ani ve druhém domácím utkání nedokázali karlovarští junioři vstřelit více než jednu branku. Tentokrát jim to však stačilo k jednobodovému zisku. Přestože duel s pražskou Spartou skončil remízou 1:1, po třetinách 1:1, 0:0 a 0:0, shlédla skupinka nejvěrnějších diváků pohledné střetnutí s množstvím šancí a především s výbornými výkony obou brankářů. Karlovarský Jirkův podržel svůj tým hlavně v první třetině, hostující Valent byl zase hlavním hrdinou dějství posledního.
Extraliga juniorů, 5. kolo, čt 16.9.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
1:1
1:1, 0:0, 0:0
Branky: 8. Zaťovič (Jakub Bauer) - 10. Handlovský (Šindel, Kratěna). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 60.
Karlovy Vary: Jirkův - Tašner, Mašek, Kocek, Štourač, Kloz, Karpíšek, Hlubuček - Kalousek, Jan Bauer, Jakub Bauer, Bušta, Hamerle, Gasparik, Račanský, Zaťovič, Sedláček, Pražák, Kuběna, Petružálek, Chyba
Sparta: Valent - Cunik, Kučera, Klouček, Mikala, Žlůva, Vojta, Protivný, Míka - Hertl, Pešek, Handlovský, Dušátko, Kratzer, Fišer, Ton, Kratěna, Culka, Šindel, Schejbal, Řepík

Komentář k utkání

Sparťané přijeli do Karlových Varů bojovat o druhou letošní výhru posíleni o nejlepšího juniora loňské sezóny Jakuba Šindela a už od prvních minut dělali domácímu brankáři Jirkůvovi pořádné starosti. Dravý individuální průnik kolem pravého mantinelu zakončil dlouhým forhendovým blafákem do brankářových betonů obránce Vojta, podobně si vedl Michal Řepík najíždějící z levého kruhu. Karlovy Vary udeřily nečekaně a velmi šťastně. Jakub Bauer si najel na parádní přihrávku z hloubi vlastního pole. Tvrdou střelu z kruhu Valent pouze vyrazil před dojíždějícího Zaťoviče, který sice puk holí nezasáhl, ale společně s bránícím sparťanem doklouzal i s pukem do sítě. Odpověď Pražanů přišla už v 11. minutě, kdy v přesilovce tečoval Šindelovu střílenou přihrávku těsně před bezmocným gólmanem Energie Handlovský. Vyrovnání svěřence bývalého reprezentačního brankáře Jaromíra Šindela povzbudilo k mohutné ofenzívě, ještě více povzbuzené několikerými početními výhodami. A byl to pouze posledním karlovarský muž Jirkův, který podržel naděje svého týmu. Na jeho chrániče si totiž nepřišel Handlovský pálící bez přípravy z prostoru mezi kruhy, ani bek Žlůva troskotající na jeho vyrážečce. Ojedinělý kontr domácích zneškodnil Valent, když chytrou Sedláčkovu přihrávku zpoza branky nasměroval Pražák pouze do brankářových betonů.

Do druhé části vstoupili energetici aktivněji. Rostoucí tlak vyústil ve faul Protivného na ujíždějícího Jakuba Bauera. V početní výhodě mířil švihem Kocek od modré čáry až příliš přesně a po zadunění spojnice tyčí mohl jen smutně pohledět k výšinám. Osudnou chybu málem vytvořil ve stejné přesilovce na útočné modré domácí obránce Tašner, jehož o puk obral Řepík a vydal se k sólu přes celé hřiště. Výtečný Jirkův však dobře provedený bekhendový blafák odhalil a pevným chráničem u pravé tyče zabránil jisté brance. Horko bylo před Valentem i ve 33. minutě. Energie se v další přesilové hře usadila v pásmu, jenže Pražák nedokázal zužitkovat ideální Gasparikovo vybídnutí z rohu kluziště a později ani Gasparik v roli střelce z bezprostřední blízkosti neuspěl. Sparťané se v závěru druhé dvacetiminutovky omezili pouze na dravý průnik Řepíka. Ač tísněn a v pádu, pálil nejaktivnější hokejista v černém dresu jen o centimetry vedle nehlídané karlovarské tyče.

Závěrečné dějství probíhalo v duchu velké zodpovědnosti v obranné fázi. Oba týmy se nehnaly zběsile před branku, ale povětšinou pouze zkoušely pozornost gólmanů z větší vzdálenosti, nebo po individuálních akcích. V jedné takové se ocitl kapitán Západočechů Hamerle, který se krásnou stahovačkou zbavil obou beků, ale sám proti brankáři mířil nad Valentovu klec. Mladá brankářské naděje Sparty, která nastoupila na několik minut i v posledním přípravném zápase holešovického klubu proti „A" týmu Energie, odolala nebezpečné teči Jakuba Bauera, stejně jako křižnému bekhendu Hamerleho. Velké starosti si hosté přidělali v předposlední minutě, kdy se jich v poli v jednu chvíli objevilo hned šest. Energie sice na chvíli mocně ždímala zuby nehty se bránící Spartu, ale nakonec týmy odešly do kabin se spravedlivou remízou.