HC Energie Karlovy Vary

Varáci, derby je naše! Bitvu s Plzní rozhodl David Varvařovský

První den podzimních prázdnin vyrazili karlovarští junioři do Plzně, aby si potřetí v sezoně změřili síly v západočeském derby. Do zápasu naskočili David Vařvařovský, Pavol Cipko a Petr Zolnaj a naopak chyběl Adam Ebenstreit. Toho v brance nahradil Michal Oršulák, který si tak připsal první start v juniorském hokeji. Celý zápas museli plzeňští mladíci dotahovat náskok svých rivalů z Energie. Vedení si poprvé junioři Plzně vzali na svou stranu před polovinou třetí třetiny. Zápas do prodloužení v čase 56:42 poslal David Varvařovský, pro kterého šlo o první zápas po zranění z úvodu sezony. To, že má zpět svou formu ukázal šikovný útočník i v prodloužení, kdy svou střelou ukončil zápas a získal pro svůj tým bod navíc.
DHL Extraliga juniorů, 19. kolo, čt 26.10.2023, Plzeň, LOGSPEED CZ Aréna
HC Škoda Plzeň
HC Energie Karlovy Vary
3:4p
1:1, 1:1, 1:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 19:53 Šiler (Mazanec, Benák; 5/5), 35:23 Mazanec (Tchaliov, Šiler; 5/4), 48:19 Řehoř (Hromádka, Cícha; 5/5) – 15:05 Čihař (M. Beran; 5/5), 27:26 Galnor (Adámek; 4/5), 56:42 Varvařovský (Šlechta, Vogel; 5/5), 61:44 Varvařovský (Váňa, Dorot; 4/3). Rozhodčí: Valenta, Zeliska – Malý, Maňák. Diváci: 68. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4.
Rozhodčí: Valenta, Zeliska – Malý, Maňák
vyloučení4:4
využití1:1
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci68
HC Škoda Plzeň: Lokajíček – Hromádka, Prošek, Čančura, Cícha, Tolar, Houdek, Dolhý – Řehoř, Hála, Šiler, Tchaliov, Sabiniok, Benák, Hořejší, Matějka, M. Beran, Pešek, Šimák, Mazanec.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Cipko, Anton, Zolnaj, Postl, M. Beran, Dorot, Vogel, Holejšovský – Váňa, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Šilhan, Adámek.

Komentář k utkání

Už v první minutě vyfasoval Adam Benák dvojitý menší trest za hru vysokou holí. Jeho spoluhráči však nedovolili Energii založit přesilovkové kombinace téměř do konce svého oslabení. Až v šesté minutě Jana Lokajíčka překvapil Vít Záhejský, ale plzeňský gólman přece jenom na poslední chvíli stihl sklapnout betony. Živěji bylo na ledě po polovině třetiny, kdy se i přes obklíčení protihráči zkusil prosadit Vojtěch Steklý. Na druhé straně pak musel do akce Michal Oršulák. Velkou šanci měl Vojtěch Váňa, ale kotouč vylovil Jan Lokajíček ze své výstroje. Další pokus si připsal Ondřej Dorot.

Energetici se ale přece jenom radovali z branky jako první. V čase 15:05 získal Matyáš Beran kotouč za svou brankou a z kruhu ho poslal do středu hřiště Vojtěchovi Čihařovi, tomu se sice na záda pověsili dva soupeři, ale i přesto karlovarský útočník dokázal poslat kotouč z mezikruží do branky. V osmnácté minutě pálil od modré Petr Holejšovský, domácí gólman však kotouč pouze vyrazil betony. Tobiáš Pastor sice zkusil dorážku, ale bez úspěchu. Když už to vypadalo, že si energetici do kabin vezmou jednogólový náskok, udeřil sedm sekund před koncem třetiny Jakub Šiler - 1:1.

Vedení mohl Energii vrátit Petr Zolnaj, který mířil k tyčce, ale Jan Lokajíček dokázal zasáhnout. Energetici nakonec udeřili ve vlastním oslabení. Jan Lokajíček chtěl pomoci s rozehrávkou, ale zdržel se za svou brankou, kde ho o kotouč obral Matyáš Adámek a poslal ho na Jakuba Galnora, který si sjížděl do mezikruží a trefil odkrytou část klece. Před polovinou třetiny to na Michala Oršuláka zkusil Ondřej Pešek, ale bez úspěchu. Ke srovnání skóre využili plzeňští mladíci početní výhodu, kdy šest sekund před jejím koncem uspěl se svou střelou Aleš Mazanec. V závěru třetiny se k větší šanci dostal David Varvařovský. V poslední minutě museli energetici bránit oslabení, jehož část si přenesli i do poslední části utkání.

Úvod třetí části kouskovaly technické prohřešky obou týmů. Ve čtyřicáté šesté minutě to na Michala Oršuláka opět zkusil Ondřej Pešek. Úspěšná byla až akce Denise Řehoře, který v čase 48:19 mířil přesně pod víko. Šanci na srovnání dostali energetici v následné početní výhodě, ale domácí se i tentokrát ubránili. To se ostatně o něco později povedlo i energetikům, ti ustáli i tlak svých hostitelů poté, co už byli v plném počtu. První zápas po zranění a první gól. David Varvařovský srovnal skóre, když mu tentokrát vyšla jeho střela z osy hřiště. Ve zbývajícím čase se oba týmy hnaly za třemi body. Nejprve Michal Oršulák zastavil Daniela Hálu a následně Jan Lokajíček ustál dorážky po střele Matyáše Berana. A tak se západočeské derby přehouplo do prodloužení. Do toho si energetici přenesli početní výhodu.

V první minutě střílel Ondřej Dorot, ale jeho střelu Jan Lokajíček zachytil v náruči. Vzápětí karlovarští junioři opět potvrdili svou pověst králů nastavovaného času. Matyáš Váňa poslal kotouč před branku, odkud ho za záda Jana Lokajíčka dostal David Varvařovský a rozhodl utkání ve prospěch Energie. K výhře karlovarských mladíků přispěl nejen výborný týmový výkon, ale i brankář Michal Oršulák, který si při svém premiérovém startu v juniorském hokeji připsal úspěšnost 91,18 % a třicet jedna zákroků.

Ohlasy trenérů

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň):

Těžko komentovat, obrovskými individuálními chybami jsme se připravili o vítězství. Zápas nebyl hezký a byl poznamenaný tím, že soupeř výborně bruslí. My pak měli stále málo času na všechno, takže ta nekvalita tam byla větší. Ale tři minuty do konce už to prostě musíme uhrát. Tam jsme udělali chybu, kdy dva hráči najeli do pěti. A náš úplný konec už vůbec nemá cenu komentovat...

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Plzeň - Karlovy Vary je západočeské derby a obraz hry tomu odpovídal. Myslím si, že jsme podali bojovný a týmový výkon. V závěru jsme dokázali zápas dostat na svou stranu a můžeme být za dva body spokojení.