HC Energie Karlovy Vary

Dorost je krůček od finále! Rozhodne pátý duel ve Varech

Ačkoliv by tomu spousta lidí ještě před dvěma dny nevěřila, tak dorost Energie ukázal neuvěřitelnou sílu a bojovnost a dokázal za stavu 2:0 pro Mladou Boleslav, dvěma výhrami na ledě soupeře semifinálovou sérii srovnat. I přestože se nad nimi vznášela hrozba vyřazení, tak energetici ukázali, že je s nimi třeba stále počítat a jejich finálový sen je nyní téměř na dosah. S Mladou Boleslaví se symbolicky rozloučili výhrou 5:2. Nejdůležitější duel série odehrají svěřenci Tomáše Andryse ve čtvrtek 4. dubna v Karlových Varech.
Extraliga dorostu, SF4, út 2.4.2024, Mladá Boleslav, ŠKOENERGO Aréna
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
2:5
0:2, 2:1, 0:2
Branky a nahrávky: 23:11 Hanyš (Zhdanov, Beran; 5/5), 24:36 Vasiak (Hájek, Maxin; 5/5) – 06:52 Slavík (Dyk; 5/5), 18:46 Habla (Wardas, Slavík; 5/5), 38:38 Habla (Kyncl, Postl; 5/5), 48:40 Kyncl (Sedláček, Kváš; 5/5), 56:04 Kůrka (4/5). Rozhodčí: Barek, Micka – Žídek, Maňák. Diváci: 149. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 34:29. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.
Rozhodčí: Barek, Micka – Žídek, Maňák
vyloučení2:3
využití0:0
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci149
Ml.Boleslav: Sklenička – Hájek, Šilhavý, T. Čermák, Doležel, Kovář, Hora – Václavík, Maxin, Zhdanov, Kristek, Beran, Hanyš, Kurka, Matějka, Vasiak, Churáček, Hrouda.
Karlovy Vary: Oršulák – F. Čermák, Dyk, Gombár, Kůrka, Vrzal, Postl – Kyncl, Blažek, Kváš, Sedláček, Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Habla, Tomek.

Komentář k utkání

Už od prvních sekund to ve čtvrtém semifinálovém duelu mezi Mladou Boleslaví a Energií doslova létalo. Oba týmy se předháněly v útočných akcích a gólmani měli plné ruce práce. Energetici se jen těžko přes bránící hráče dostávali před boleslavskou branku. Pokud se jim to podařilo, jako například v šesté minutě Petrovi Tomkovi, přišel ke slovu Marek Sklenička. Ten si smolnou chvíli vybral v čase 6:52. Poté, co Kryštof Dyk vybojoval v kruhu u své branky puk, poslal do akce Lukáše Slavíka. Ten svou střelou z kruhu narazil na Skleničkův beton. Odražený puk se ale nakonec dokutálel kolem brusle boleslavského gólmana až za brankovou čáru - 0:1.

Po vstřelené brance se energetici hnali za dalším gólem, ale Bruslaři jim svým napadáním znemožňovali vytvoření nebezpečnější šance a sami na oplátku zaměstnávali Michala Oršuláka. Blokem energetiků skončila v patnácté minutě akce Adama Kurky a Petra Hanyše a muška zradila krátce na to Sviatoslava Vasiaka.

V osmnácté minutě poslal nahození od modré Kryštof Dyk. Puk však skončil opět v moci Marka Skleničky. Energetiky spálená šance nemusela mrzet dlouho, protože už v čase 18:46 nahrál Viktor Wardas do jízdy Lukáši Slavíkovi, který ihned pálil a odražený puk do odkryté branky zametl Jakub Habla - 0:2. A za tohoto stavu první třetina skončila.

Vedení Energie mohl v úvodu druhé třetiny navýšit David Sedláček, ale proti byl Marek Sklenička. Náskok Energie nakonec boleslavští střelci smázli v rozmezí osmdesáti pěti sekund, kdy nejprve v čase 23:11 Michala Oršuláka o čisté konto připravil Petr Hanyš a Sviatoslav Vasiak v čase 24:36 srovnal skóre.

Následně energetici statečně čelili tlaku Bruslařů, kteří se snažili získat vedení. Velkou šanci měl Adam Kurka, jeho dělovka však nakonec byla tečována a nenašla ten správný cíl. O slovo se přihlásil také Imrich Maxin, ale ani on neuspěl. Po polovině druhé třetiny energetici zvládli ubránit dvě oslabení a Bruslařům snahu o dobývání branky Energie komplikovaly nepřesnosti v zakončení a v přihrávkách. V čase 38:38 na karlovarské střídačce vypukla neskutečná gólová radost. Puk který Bruslařům utekl zachytil na modré Daniel Postl a hned ho předal Tomášovi Vrzalovi do kruhu. Jeho střela narazila na Marka Skleničku přes kterého puk přeskočil do strany, kde se zjevil Jakub Habla, který ho poslal přes brankovou čáru a sám poté skončil v brance také - 2:3.

Obraz hry se neměnil ani ve třetí třetině. Útočné snahy obou týmů nepřinášely ovoce až téměř do poloviny třetiny. V čase 48:40 se k puku u své střídačky dostal Michal Kváš a předal ho přesně na střed kluziště Davidovi Sedláčkovi, který ho po ose poslal na Jakuba Kyncla. Tomu přihrávka sice nesedla a puk skončil na jeho brusli, ale mladičký útočník zachoval chladnou hlavu, puk zkrotil a z hranice kruhu namířil k bližší tyčce - 2:4. Inkasovaná branka Bruslaře trochu zmrazila, čehož se energetici snažili využít. Až v padesáté třetí minutě pak Michala Oršuláka prověřil Ondřej Hrouda. Karlovarský gólman zasáhl a svým zákrokem přerušil hru. Necelých pět minut před koncem šli energetici do čtyř.

Trenéři Bruslařů si v tu samou chvíli vybrali oddechový čas a po jeho vypršení zůstal Marek Sklenička na střídačce. Poté co první pokus zasáhnout prázdnou branku střelcům Energie nevyšel, uspěli v čase 56:04. U hranice kruhu v obranném pásmu se k puku dostal Pavel Kůrka, který ho parádním švihem poslal až do prázdné branky a zpečetil tak výhru 5:2. Energetici neskutečným nasazením, které předvedli ve třetím a čtvrtém utkání srovnali stav série na 2:2 a rozhodující bitva o vstupenku do finále se odehraje v Karlových Varech.

Ohlasy trenérů

Martin Škaloud (BK Mladá Boleslav):

Myslím si, že dnes jsme do toho utkání vstoupili daleko lépe než včera. Vypracovali jsme si zase několik příležitostí, které jsme nedokázali proměnit. První gól jsme soupeři spíše darovali, protože jsme si ho dali naprosto sami. I ten druhý gól byl laciný, bylo to ze situace, na kterou jsme se dobře připravovali. Bohužel ani tentokrát to nedopadlo tak, jak bychom si představovali. Od druhé třetiny jsme začali soupeře přehrávat především fyzicky, donutili jsme tým formátu Varů odhazovat kotouče z obraného pásma a dokázali jsme vyrovnat. Byli jsme na koni a byl jsem přesvědčený, že v tu chvíli dáme i vedoucí branku, ale bohužel jsme se nevyvarovali zbytečných ztrát, které si tady opakujeme celou sérii dokola a umožnili jsme jít soupeři zpátky do vedení a soupeř si to už bohužel ve 3. třetině pohlídal. Čeká nás rozhodující zápas ve Varech a my se teď na vlastní kůži přesvědčili, že ten poslední krok je nejtěžší. Myslím si, že se teď dostávají pod tlak Vary, který ho musí udělat taky. My tam jedeme určitě sebevědomě, jelikož jsme tam oba dva zápasy dokázali vyhrát.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím, že se nám povedl vstup do utkání, kde jsme odskočili o 2 góly. Do 2. třetiny jsme nenastoupili úplně ideálně, domácí se toho opravdu chytli a okamžitě srovnali. Nic méně nás to tentokrát nepoložilo, na rozdíl od zápasů doma a dali jsme ten 3. gól. Ve 3. třetině to bylo de facto o tom, kdo z koho dá první gól. To se povedlo nám a ten gól do prázdné už znamenal rozhodnutí výsledku.