HC Energie Karlovy Vary

Dorost obral Spartu! Premiérovým gólem přispěl Tomáš Vrzal

Ve čtvrtek vyrazili dorostenci do Prahy k předehrávce šestého kola, v níž je hostil tým Sparty. Energetici už od úvodního vhazování proháněli domácího gólmana. Ten poprvé kapituloval kolem poloviny úvodní části utkání. Karlovarští mladíci nakonec skórovali šestkrát a svým soupeřům dovolili pouze dvě branky a tak si připsali další výhru v řadě. Svou neporazitelnost budou svěřenci Tomáše Andryse znovu hájit už v pátek, kdy do Karlových Varů zavítá dorost Bílých Tygrů.
Extraliga dorostu, 6. kolo, čt 19.9.2024, Praha - Holešovice, Sportovní hala Fortuna
HC Sparta Praha
HC Energie Karlovy Vary
2:6
0:2, 2:2, 0:2
Branky a nahrávky: 30:34 Cvikl (Kadlec, Nejedlý; 5/5), 34:47 Nejedlý (Trachta, Cvikl; 5/5) – 10:27 Tomek (Jäger; 5/5), 12:54 Suchý (Vaníček, Kyncl; 5/5), 23:23 Vaníček (Tomek, Kůrka; 5/4), 31:38 Sedláček (Kůrka, Jäger; 5/5), 55:10 Vrzal (Kyncl, Vaníček; 5/5), 55:48 Sedláček (Tomek, Kůrka; 5/5). Rozhodčí: Pastier – Kučera, Kopřiva. Diváci: 53. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Střely na branku: 25:39. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:6.
Rozhodčí: Pastier – Kučera, Kopřiva
vyloučení2:1
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci53
HC Sparta Praha: Makarius – Hoznourek, Žuffa, Michálek, Černý, Toms, Reisnecker, Trachta – Kolupaev, Kalčev, Blažek, Heřman, Cvikl, Holoubek, Čížek, Kadlec, Nejedlý, Strachota.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Gombár, Vrzal, Křivánek, Kůrka – Slavík, Kyncl, Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Jäger, Vaníček, Tomek.

Komentář k utkání

Energetici na nic nečekali a do dobývání branky svých hostitelů se pustili hned po úvodním vhazování. Sparťané sice nezůstávali pozadu, ale aktivnější byli přece jenom naši mladíci. Nejčastěji skulinku v domácí svatyni hledal David Sedláček. Ale v pozoru drželi Tomáše Makariuse i jeho spoluhráči. Od gólové radosti dělily Makariusovy betony třeba Jonáše Vaníčka nebo Vratislava Švejcara. Jásot vypukl na střídačce Energie těsně po polovině třetiny, kdy po nepřesné přihrávce od útočné modré střílel Jan Jäger. Jeho střela se odrazila od betonů před opuštěného Petra Tomka, který puk stihl poslat pod Makariusovým betonem do branky - 0:1.

Na druhý gól nečekali energetici dlouho. Ve třinácté minutě vedl přečíslení tři na dva Jakub Kyncl. Kousek před brankou se však síly srovnaly a tak Jonáš Vaníček po přihrávce zajel až do rohu kluziště. Po pár ťuknutích s Jakubem Kynclem poslal Jonáš puk před branku, kde Josef Suchý oblafl gólmana a zasunul puk ke vzdálenější tyčce - 0:2. Sparťané se snažili na inkasované branky odpovědět, ale proti byl nejen Martin Psohlavec, ale i karlovarská obrana. Krůček od kontaktního gólu byl v osmnácté minutě Jonáš Cvikl, který nakonec ani nadvakrát puk do branky nedostal. Ke konci třetiny šance na skórování zvýšila domácím mladíkům početní výhoda, ale i tentokrát byli nejen karlovarští obránci ve střehu. V jednu chvíli musel do práce i gólman Sparty.

Do druhé třetiny se vstoupilo za stavu 2:0 pro Energii. Hned v úvodu se protáhl Martin Psohlavec, který musel krotit puk po střele Jakuba Čížka. Z gólu se poté opět radovali energetici. V početní výhodě měl k brance najeto Petr Tomek. Kolem něj se však stahovalo několik soupeřů. Karlovarský útočník ze sevření proklouzl a puk na modré předal Pavlovi Kůrkovi. Ten si ho vyměnil s Davidem Sedláčkem a pak ho vrátil Petrovi Tomkovi. Karlovarský kapitán poslal z hranice kruhu mezi Jonášem Vaníčkem a ramenem sparťanského gólmana do horních pater branky takovou pumelenici, že se halou rozlehlo drnčení zadní konstrukce - 0:3.

Poté co energetici bavili domácího gólmana musel do akce také Martin Psohlavec, který nejprve před polovinou utkání dvakrát zakročil proti Danilovi Kolupajevovi. Ale v čase 30:34 si svého gólu konečně dočkal Jonáš Cvikl, který bleskurychle využil přihrávku v mezikruží a než karlovarský gólman stihl dokončit přesun už lovil ze své sítě puk - 1:3. Šedesát čtyři sekund. Tak dlouho trvalo než si naši mladíci vzali třígólové vedení zpět. Nejprve se nad kruhy rozmáchl Jan Jäger, ale jeho střelu zblokoval Daniel Kolupajev. Karlovarský útočník si dojel k hrazení pro odražený puk a předal ho na hranici pásma, odkud z první pálil Pavel Kůrka, jehož střelu pod břevno přizvedl svou holí David Sedláček - 1:4.

Následovalo několik minut v nichž se hra otáčela a po osobních soubojích hráči končili dost často na ledě. Po jednom takovém souboji měli parádní šanci Ondřej Kadlec a Radek Nejedlý, kteří zůstali před karlovarskou brankou sami, ale před její odkrytou částí nakonec druhý jmenovaný nedosáhl na přihrávku. Krátce potom co Martin Psohlavec vyřešil před svou klecí jeden závar, si jeho branku vzal na mušku Denis Trachta. Jeho střelu tečoval Denis Nejedlý, ale ta se pouze odrazila od karlovarského gólmana. Než se energetici stihli zorientovat, tak puk jako první objevil Denis Nejedlý a poslal ho na druhé straně do branky - 2:4. Do konce třetiny se ani jeden z brankářů rozhodně nenudil, ale stav utkání se neměnil.

Stejně aktivní hokej byl k vidění i v závěrečné pasáži zápasu. Snahu o skórování Sparťanům sice zkomplikovalo vyloučení, ale energetici tentokrát přesilovku neproměnili. Čekání na gól skončilo v čase 55:10, kdy opět slavili karlovarští mladíci. Po zakázaném uvolnění domácích se vhazovalo po pravici Tomáše Makariuse. Buly vyhrál Jonáš Vaníček od něhož puk putoval rovnou k Jakubovi Kynclovi. Ten ho předal Tomáši Vrzalovi, který od modré střelou z první poslal parádní dělovku rovnou do branky - 2:5. Pro Tomáše šlo o první gól v dresu Energie.

Střeleckou listinu utkání uzavřeli energetici výbornou kombinací v té samé minutě. K puku, který vyletěl z pásma Sparty se u mantinelu nejrychleji dostal Jiří Gombár a stáhl se s ním do svého pásma. Tam ho přenechal Pavlovi Kůrkovi, který svou nahrávkou poslal do akce Petra Tomka. Ten se však v mezikruží dostal mezi trojici a po chvíli čtveřici Sparťanů a tak místo střely zvolil přihrávku na souběžně dojíždějícího Davida Sedláčka. Po Davidově střele bylo slyšet drnčení bližší tyčky od níž se puk odrazil za záda bezmocného Tomáše Makariuse - 2:6. Krátce na to předvedli pěknou kombinaci Lukáš Slavík a Vratislav Švejcar. Vráťa ale střílel z velkého úhlu a puk skončil v moci domácího gólmana.

V padesáté sedmé minutě se u modré rozmáchl Sean Žuffa a provětral Psohlavcovu lapačku. I přes nepříznivé skóre a ubíhající čas snaha Sparťanů o skórování nepolevovala. Zhruba dvě minuty před závěrečnou sirénou se přes obranu Energie nedostal k přesnému zakončení na spodní hranici kruhu Jiří Strachota. V samém závěru se pak hra více méně držela v pásmu Sparty a domácí gólman zasahoval ještě v posledních sekundách proti střelám Jonáše Vaníčka a Lukáše Hájka. Pod poslední střelecký pokus zápasu se podepsal Jiří Gombár. Dorost Energie si ziskem bodů sice upevnil první místo ve skupině, ale na záda mu doslova dýchá Plzeň, která ztrácí jeden bod.