HC Energie Karlovy Vary

Dorost si připisuje další korálek do vítězné šňůry zápasů!

První tým v tabulce se utkal na ledě s posledním týmem, Kladnem. Ačkoliv to vypadalo, že energetici odehrají lehký zápas, opak byl pravdou. Rytíři byli celkem silným týmem, kteří se sice nedostali moc do útočných šancí, za to si dobře hlídali vlastní brankoviště. Karlovarský dorost ale přeci jen našel recept na jejich brankáře a do sítě zakončil pět branek. Čisté konto v brance si připisuje Martin Psohlavec.
Extraliga dorostu, 11. kolo, čt 10.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
Rytíři Kladno
5:0
0:0, 1:0, 4:0
Branky a nahrávky: 22:28 Michalov (Horáček; 5/5), 42:27 Suchý (Kubík; 5/5), 47:35 Šedivec (Vrzal, Vaníček; 5/5), 48:11 Tomek (Sedláček, Gombár; 4/5), 58:49 Kůrka (Tomek, Jäger; 5/5). Rozhodčí: Turhobr – Deja, Uhlík. Diváci: 78. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 42:13. Průběh utkání: 5:0.
Rozhodčí: Turhobr – Deja, Uhlík
vyloučení2:4
využití0:0
oslabení1:0
střely na branku42:12
zblokované střely13:37
hity0:0
vhazování0:0
diváci78
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Gombár, Vrzal, Kubík, Kůrka – Vaníček, Tomek, Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Jäger, Michalov, Slavík.
Rytíři Kladno: Damašek – Borkovec, Hausner, Zeus, Matějka, Soukup, Mahovský – Hotařík, Sivek, Maulis, Lisý, Trojna, Kozák, Irlbek, Bobek, Pojkar, Hlavsa, Boháček.

Komentář k utkání

Do úvodních minut zápasu nastoupili oba celky s velkou energií. Kotouč jen stěží udrželi v útočném pásmu a hra se tak rychle přesouvala ze strany na stranu. Ačkoliv se první třetina obešla bez branky, šance k zakončení tu byly vidět. První větší šanci prosadit se měl David Sedláček, ale puk se mu přes betony nepodařilo dostat. Vzápětí se do úniku dostali Viliam Sivek a Antonín Lisý. Druhému jmenovanému byl ale před nápřahem kotouč vypíchnut. V osmé minutě se otevřely dveře trestné lavice na straně Kladna. Dvouminutový trest za nedovolené bránění si odpykal Eliáš Hausner. Energetici tak měli příležitost využít přesilovou hru, ale všechny střelecké pokusy vychytal Michal Damašek. Dělovkou se poté pokusil zakončit Lukáš Slavík, ale střela byla vysoká.

Kladenští se poté dokázali na chvíli urvat z vlastního pásma, ale ne nadlouho. Ve 12. minutě šli na dvě minuty opět do oslabení, ale i to dokázali přečkat bez újmy. Do větší šance se dostal David Sedláček, ale jeho střela se odrazila od lapačky na vnější tyč branky. Zbylé minuty měla kotouč na hokejce Energie a Rytíři ze všech sil bránili. Nakonec se podařilo Kladnu dostat se tři minuty před koncem části před Martina Psohlavce. Střela na karlovarskou branku od Františka Maulise se odrazila od betonu a kotouč zůstal chvíli před brankovou čárou. Domácí gólman stihl včas zareagovat a puk poslal mimo bránu, čímž zmařil šanci Kladnu.

Do druhé dvacetiminutovky se hned více vrhli energetici. Po několika vteřinách se pokusil prosadit z mezikruží Šedivec, ale jeho prudká střela jen těsně minula branku. Energie dál tlačila na kladenskou branku, až z toho ve 23. minutě padl gól. O ten se postaral Marko Michalov, který po přihrávce zpoza branky našel skulinku mezi betony a otevřel skóre. O další branku se hned pokusil Jiří Gombár, ale střela do pravého rohu kladenské svatyně nevyšla. Rytíři se pokusili dostat se přes střední pásmo, ale po několika vteřinách museli bránit jejich branku.

Před 30. minutou se přece jen Kladenští dostali do útoku a chtěli i toho využít. Sám na bránu ujel David Mahovský, ale před nápřahem byl nakonec připraven o puk. K další šanci se dostal Eliáš Hausner, ale jeho střela minula branku. Hra se poté opět rychle přesouvala od jedné branky ke druhé. Ve 34. minutě se otevřela trestná lavice i na straně domácích, kam si šel odpykat dvouminutový trest za podrážení Pavel Kůrka. Rytíři toho chtěli využít a usadili se před Psohlavcem. K větší šanci se dostal David Pojkar, ale mezi betony se mu nepodařilo zakončit. Do konce této části se dařilo Kladnu držet v útočné třetině, ale domácí brankář dokázal pochytat nebezpečné střely od Václava Trojny či Marka Hotaříka.

Úvodní minuty poslední části patřili karlovarskému dorostu, který to i potvrdil. Půl minuty po vhazování se do úniku dostal David Sedláček, ale jeho dělovku z pravého kruhu dokázal zneškodnit Michal Damašek. Ve 43. minutě se pak energetici radují z druhého gólu. O ten se postaral Josef Suchý, který si zpracoval vystřelený kotouč a nasměroval jej za záda hostujícího gólmana. Rytíři se pokoušeli dostat se přes střední pásmo, ale neměli šance. Do kladenské sítě se pokusil dvakrát nebezpečně zakončit David Sedláček, ale jeho první střelu nejprve zblokoval soupeř a později druhá prudká střela z mezikruží minula klec.

Třetí branku zakončil do sítě v čase 47:35 Matyáš Šedivec, kterému se po vhazování dostal puk na hokejku a od modré propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně brankáře. O deset vteřin později se Energie dostává na dvě minuty do oslabení, kvůli trestu Vratislava Švejcara za držení. Ale ani to nezastavilo rozjetý vlak a v čase 48:11 skóruje Petr Tomek. Jemu se podařilo zachytit kotouč ve středním pásmu, se soupeřem v zádech ujet na Damaška a zakončit do levého rohu branky. Kladno se dostalo na chvíli z vlastního pásma, ale ke střele se přes domácí obranu nedostalo. Další větší šance poté měli opět David Sedláček či Josef Vaníček, ale kotouč se jim nepodařilo dostat do sítě. Rytíři i přes velkou snahu byli bez šancí. Karlovarští však slavili ještě jeden gól, a to v 59. Minutě, kdy střela Pavla Kůrky od modré po vhazování proplula pod lapačkou.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (hlavní trenér HC Energie Karlovy Vary): Dnešní zápas byl pro nás těžký tím, že podle tabulky to mělo vypadat "jednoduše", ale opak byl pravdou. Kladno bylo připravené bojovat a musím říct, že se jim to dařilo až do začátku třetí třetiny, kde se nám podařilo využít šance a tím jejich odpor zlomit. Klukům musím dát kredit, že jsou pořád schopni se udržet na vlně, která nás dostává do šance zápasy vyhrávat, i když ne vždy do vypadá ladně. Jsme rádi za další tři body, které nás posouvají směrem k playoff.

Petr Procházka (hlavní trenér Rytíři Kladno): Hodnocení utkání bych rozdělil na dvě části. Prvních čtyřicet minut jsme podávali velice dobrý výkon, protože jsme věděli, že proti nám stojí velice kvalitní soupeř. Snažili jsme se hrát obětavě a bojovně. Klukům tak nemůžu vyčíst, že se nesnažili. Za to jsem vděčný, že to odmakali a nechali tam všechno. Bohužel ve třetí části ukázal soupeř svoji kvalitu, kdy nám tam ty branky napadaly a těžko se poté ten zápas vedl. Z celkového hlediska si kluci zaslouží za bojovnost, píli, snahu i za snahu jeden pro druhého bojovat pochvalu, ačkoliv je výsledek 0:5.