HC Energie Karlovy Vary

Dorostu obrat nevyšel a těsně padl s Boleslaví

K prvnímu utkání po reprezentační pauze vyrazil dorost do Mladé Boleslavi. Do branky se poprvé od listopadového zranění postavil Michal Oršulák. Na ledě byl vidět Lukáš Pech z karlovarské šestnáctky, pro kterého šlo o premiéru v extralize dorostu. První utkání v černobílém dresu odehrál obránce Tomáš Vrzal, který přišel ze Slavie. Energetici od začátku tahali za kratší konec a v polovině utkání prohrávali o tři góly. Své manko postupně snižovali. Ve chvíli, kdy se dostali na dostřel jedné branky však Bruslaři opět skórovali. Svůj náskok dokázali karlovarští mladíci stáhnout na rozdíl jednoho gólu, ale na srovnání už nedosáhli a tak body zůstaly v Mladé Boleslavi. Po dvou gólech si vstřelili David Poizl a Marko Michalov.
Extraliga dorostu, 12. kolo, út 13.2.2024, Mladá Boleslav, ŠKOENERGO Aréna
BK Mladá Boleslav
HC Energie Karlovy Vary
5:4
2:0, 1:1, 2:3
Branky a nahrávky: 04:33 Kurka (Beran; 5/5), 18:03 Hanyš (Kurka, Beran; 5/4), 30:29 Maxin (Václavík, Fink; 5/5), 45:20 Hanyš (Kurka; 4/4), 53:17 Hanyš (Beran; 5/5) – 39:57 Michalov (Dyk, Habla; 5/5), 42:09 Poizl (Habla, Kyncl; 5/4), 53:50 Poizl (Kyncl; 5/5), 55:19 Michalov (Šilhan; 5/5). Rozhodčí: Folk – Gabriel, Kettner. Diváci: 98. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Střely na branku: 28:19. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:4.
Rozhodčí: Folk – Gabriel, Kettner
vyloučení6:6
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci98
BK Mladá Boleslav: Sklenička – Hájek, Piskač, Doležel, Kovář, Hora, Macháček – Kristek, Hrouda, Hanyš, Maxin, Fink, Beran, Kurka, Matějka, Vasiak, Václavík.
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Vrzal, Čermák, Dyk, Pelikán, Postl – Pech, Šilhan, Sedláček, Poizl, Michalov, Šedivec, Žalud, Habla, Kyncl.

Komentář k utkání

Do branky Energie se poprvé od listopadu, kdy se na World Hockey Challenge zranil, postavil Michal Oršulák. Ten už ve čtvrté minutě čelil střele Filipa Matějky. Úspěšnější byl v páté minutě Adam Kurka. V sedmé minutě zkusil puk do branky dostat Lukáš Pech, který v tomto utkání debutoval v extralize dorostu. Sekundu před jejím vypršením využili Bruslaři početní výhodu a druhý gól utkání si připsal Petr Hanyš. Ve dvacáté šesté minutě chtěl kolem tyčky dostat puk do branky David Sedláček, kvůli bránícím hráčům však neuspěl.

Ve dvacáté minutě vznikl před karlovarskou brankou menší závar, ale Michal Oršulák zachoval chladnou hlavu a puk nakonec zabavil a přerušil hru. Bez šance zůstal karlovarský gólman proti střele Imricha Maxina, který v čase 30:29 upravil skóre na 3:0. Krátce na to zastavil Michal Oršulák pokus Vojtěcha Berana. Ve třicáté třetí minutě se do úniku dostal David Poizl, ale dohnal ho Jakub Kristek a připravil ho o puk. Ve třicáté páté minutě měli napilno oba gólmani, ale nebezpečnou situaci ustáli. Ve třicáté sedmé minutě vytvořil výbornou šanci Filip Žalud, jenomže mu chyběl parťák na dorážku.

V čase 39:57 přesně ve chvíli, kdy Bruslařům skončila početní výhoda zakončil Marko Michalov kombinaci Jakuba Hably a Kryštofa Dyka. S gólovou radostí museli energetici chvilku počkat. Puk totiž doputoval do branky ve chvíli, kdy byla posunuta a nebylo zřejmé, zda neprošel pod přizvednutou brankovou konstrukcí. Po poradě však rozhodčí gól uznali - 3:1. V úvodu poslední třetiny dostali energetici k dispozici početní výhodu. Puk do mladoboleslavské branky nakonec dostali pět sekund po jejím vypršení. O snížení se postaral David Poizl, kterému asistovali Jakub Kyncl a Jakub Habla. Následně si museli karlovarští mladíci na chvíli nechat zajít útočné choutky, protože je čekalo pětiminutové oslabení. Dlouhou početní výhodu si Bruslaři zkrátili vlastním vyloučením. Hra čtyři na čtyři vyšla nakonec lépe domácím, když v čase 45:20 skóroval Petr Hanyš - 4:2. Krátce na to se síly na ledě znovu vyrovnaly, ale zasahovat musel opět Michal Oršulák.

Po polovině poslední části se energetici přes bránící hráče nedokázali probojovat k brance. V padesáté čtvrté minutě se naopak radovali Bruslaři, když Petr Hanyš uspěl s dorážkou a vstřelil pátý gól. Už po zhruba třiceti sekundách pak lovil puk ze své branky Marek Sklenička, když po nahrávce Jakuba Kyncla pálil David Poizl. Útočné snahy energetiků přinesly ovoce v čase 55:19, kdy Šimon Šilhan předal před brankou puk Markovi Michalovovi, který trefil mezírku mezi Skleničkovými betony a dostal Energii na dostřel jedné branky - 5:4. Honbu za srovnáním karlovarským mladíkům zkomplikovalo v padesáté osmé minutě oslabení, ale vzápětí šli do čtyř i Bruslaři a tak byly síly v posledních minutách utkání vyrovnané. Energetici se zvládli tlaku svých hostitelů ubránit, ale sami neměli prostor, aby mohli srovnat skóre a tak se z těsné výhry nakonec radovali Bruslaři.