HC Energie Karlovy Vary

Finálový sen se sice rozplynul, ale dorost vybojoval bronz

Poté, co dorost Energie předvedl v Mladé Boleslavi výborný výkon a srovnal semifinálovou sérii, která se do města automobilů přesunula za stavu 2:0. Došlo na pátý rozhodující zápas. Energetici za podpory svých fanoušků bojovali statečně, ale téměř od začátku utkání museli na své soupeře dotahovat. Což se jim skoro podařilo, ale na poslední gól odpověď nenašli a tak pro ně letošní extraligová sezona v semifinále skončila. Útěchou jim však může být to, že si svými výkony v sezoně vybojovali bronzovou medaili. Hoši, děkujeme a gratulujeme!
Extraliga dorostu, SF5, čt 4.4.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
2:3
1:2, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 12:19 Wardas (Tomek, Blažek; 5/5), 49:58 Slavík (Tomek; 5/4) – 02:52 Hanyš (Matějka, Beran; 5/4), 05:52 Vasiak (Maxin, Zhdanov; 5/4), 32:09 Kurka (Matějka, Beran; 5/4). Rozhodčí: Valenta, Kosnar – Gerát, Rubáš. Diváci: 89. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:3. Střely na branku: 39:25. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.
Rozhodčí: Valenta, Kosnar – Gerát, Rubáš
vyloučení3:6
využití1:3
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci89
Karlovy Vary: Oršulák – F. Čermák, Dyk, Gombár, Kůrka, Vrzal, Postl – Kyncl, Blažek, Kváš, Sedláček, Wardas, Šilhan, Poizl, Slavík, Habla, Tomek.
Ml.Boleslav: Sklenička – Hájek, Šilhavý, T. Čermák, Doležel, Kovář, Hora – Václavík, Maxin, Zhdanov, Kristek, Beran, Hanyš, Kurka, Matějka, Vasiak, Churáček, Hrouda.

Komentář k utkání

V zápase o všechno udeřili jako první hráči Mladé Boleslavi, když Petr Hanyš skóroval dvě sekundy před koncem početní výhody. Na časomíře svítil teprve čas 2:52. Obrana Bruslařů krátce poté spálila ještě v zárodku šanci Petra Tomka. Druhý gól Bruslařů padl opět z početní výhody, když v čase 5:52 puk po odrazu od Oršulákova betonu do odkryté části branky dostal Sviatoslav Vasiak. Následnou akci Energie stopl svým zásahem Marek Sklenička. Po několika šancích na obou stranách se o kontaktní branku v čase 12:19 postaral Viktor Wardas, který udělal gólovou tečku za souhrou Petra Tomka a Vlastimila Blažka. Na ledě docházelo k postupně k jiskření různé intenzity, ale zásah rozhodčích si nevyžádala. V závěru třetiny se stupňovala snaha energetiků o srovnání, ale nedokázali puk napasovat do branky. Případně si vylámali zuby na Markovi Skleničkovi.

Ve své snaze o srovnání pokračovali energetici i po pauze, ale Marek Sklenička se nachytat nenechal. Na jeho beton narazil ve dvacáté třetí minutě Jiří Gombár. A rameno hostujícího gólmana trefil o pár minut později David Sedláček. Jen těsně proletěl puk kolem branky Bruslařů po střele Viktora Wardase, který byl na konci přesilovkové kombinace Energie. Na druhé straně zahrozil David Churáček. I třetí gól Bruslařů padl opět z početní výhody, když v čase 32:09 uspěl po pár sekundách Adam Kurka. Velkou šanci měl před brankou Bruslařů Tomáš Vrzal, ale nakonec nedostal puk přes Skleničkův beton.

U Michala Oršuláka skončila střela Petra Hanyše. Do šance se dostal znovu Jiří Gombár, ale střela neprošla přes hráče u branky. V této části zápasu hra hodně přitvrdila. V závěru třetiny si Michal Oršulák připsal důležitý zákrok proti střele Sviatoslava Vasiaka. V posledních sekundách se na Marka Skleničku opět snažil vyzrát Jiří Gombár.

Ve stejném duchu pokračovali energetici i ve třetí třetině, ale přes všechnu snahu nedokázali puk dostat do boleslavské branky a to ani v početní výhodě. Poté, co nevyšel únik Vojtěcha Berana, se do parádní šance dostal David Sedláček, před nímž byla odkrytá branka, ale v rozhodující chvíli mu puk vypíchl jeden z obránců.

Ve třetí třetině energetici trávili před brankou hodně času, ale Marek Sklenička a bránící hráči se ukazovali jako nepřekonatelná překážka pro karlovarské střelce. Druhý gól nakonec karlovarští mladíci vstřelili v pětiminutové početní výhodě, když Pavel Tomek našel Lukáše Slavíka, který propálil Marka Skleničku. Zbývající část oslabení i přes velký tlak Energie hráči Mladé Boleslavi ubránili a tak honba energetiků za srovnáním pokračovala. V padesáté šesté minutě na Oršulákův beton narazil Jakub Kristek.

Rychle ubíhající čas přinášel stále další útočné akce Energie, jenomže jim v cestě vždy stála nějaká překážka. Ať už to byla brusle bránícího hráče u Jiřího Gombára nebo beton při akci Jakuba Kyncla. V posledních minutách sáhli trenéři Energie po hře bez brankáře. Už to vypadlo, že tento risk potrestal Vojtěch Beran, jenomže gól nebyl uznán kvůli hře vysokou holí. Ani závěrečný tlak energetikům nevynesl kýžený gól a tím i prodloužení a tak se z těsné výhry radovali hráči Mladé Boleslavi.

Energetici jako vítěz nadstavby a tudíž nejlepší tým play-off měl jistý zisk bronzových medailí. Ty jim po utkání slavnostně předali Pavel Patera a David Moravec.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Soupeři gratulujeme k postupu do finále. Disciplinovaně a obětavě to utloukli do vítězného konce. Asi takto bych to shrnul. Věděli jsme od začátku play-off, že nebudeme v nejsilnější sestavě a kluci k tomu přistoupili výborně. Nicméně jsme si to prohráli sami v prvních dvou zápasech doma, kde jsme nehráli úplně naplno a to se nám nakonec vymstilo.

Martin Škaloud (BK Mladá Boleslav):

Byla to kvalitni série, ale náš postup vnímám, jako naprosto zasloužený. Soupeři gratulujeme k vydařené sezoně i bronzovým medailím. Z postupu máme obrovskou radost, ale už teď máme v hlavě finále.

Související články