HC Energie Karlovy Vary

Junioři zkrotili Bílé Tygry. Liberecké střelce vynuloval Michal Oršulák

Poslední nadstavbový souboj s juniory Bílých Tygrů byl v podstatě v režii energetiků. Ti nastoupili po delší době s plnou sestavou v útoku. Nutno říct, že oba gólmani odváděli výbornou práci. Liberecký Vojtěch Hambálek si připsal víc jak čtyřicet zákroků. Michal Oršulák v brance Energie si díky dvaceti osmi zákrokům vychytal při svém pátém startu první čisté konto v juniorském hokeji. K tomu mu týmovostí a obětavostí pomohli i jeho spoluhráči. Junioři mají čtyři kola před koncem nadstavby na čtvrtém místě čtyřicet dva bodů, tedy stejně jako třetí Kometa.
DHL Extraliga juniorů, 24. kolo, čt 22.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
Bílí Tygři Liberec
3:0
2:0, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 00:57 Záhejský (V. Váňa, Bulka; 5/5), 04:27 Šlechta (Šmajda, Dorot; 5/3), 41:53 Čihař (Zolnaj, Vogel; 5/5). Rozhodčí: Červenka, Hacaperka – Belko, Maňák. Diváci: 135. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:0. Střely na branku: 45:28. Průběh utkání: 3:0.
Rozhodčí: Červenka, Hacaperka – Belko, Maňák
vyloučení7:9
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci135
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Varvařovský, Galnor, Šmajda, Pastor, Šlechta, Čihař, V. Váňa, Zeman, Steklý, Záhejský, Novotný, M. Váňa, Adámek.
Bílí Tygři Liberec: Hambálek – Jarabko, Meisel, Průšek, Vaněček, Král, Pilíšek, Macháček – Jansa, Pekař, Vološín, Pérez Lisa, Liška, Jenčovský, Prokůpek, Janata, Handl, Kofroň, Křížek, Hois.

Komentář k utkání

Úvodní vhazování vyšlo lépe libereckým mladíkům, jenomže přes bránící hráče se nedostali ke kombinaci. Po dalším otočení hry vyrazil zpoza své branky s pukem na holi Kryštof Bulka. Před obrannou modrou ho nahrál Matyášovi Váňovi, který vyrazil kolem mantinelu k brance. Kousek od ní Matyáš poslal puk před branku, kam dojížděl Vít Záhejský, který ho zametl do odkryté části branky. Jednu z větších šancí Tygrů měl na holi Radek Janata, který se poté co dostal nabito od Radima Handla, zjevil před Michalem Oršulákem. Jeho střela z těsné blízkosti se odrazila od vyrážečky a puk nabral směr mimo tři tyče. V čase 4:07 začala energetikům dvojnásobná početní výhoda, která byla už v čase 4:27 využita.

Ze spodní hranice kruhu nahrával Samuel Šmajda k modré Ondřeji Dorotovi, který puk předal do pravého kruhu. Matyáš Adámek ale kvůli bránícímu hráči místo střely zvolil přihrávku do druhého kruhu na Samuela Šmajdu. Ten si sjel nad kruhy a pálil na branku. Střela po odrazu nejspíš od Hambálkova betonu nabrala směr ke vzdálenější tyčce. Kolem ní puk do branky poslal Robert Šlechta. V sedmé minutě to vypadalo, že by ze závaru po střele Ondřeje Postla mohli karlovarští mladíci vytěžit další gól, jejich šance ale svými hokejkami rozmetali liberečtí mladíci.

V úvodu osmé minuty se na modré přímo proti brance rozmáchl Vojtěch Pilíšek. Puk narazil na betony Michala Oršuláka a od nich se odrazil vedle branky. Blokem jednoho z Tygrů skončila střela Jakuba Galnora z mezikruží. Ve dvanácté minutě se s pukem na holi dostal před brankou do obklíčení Vít Záhejský. Jeho práci chtěli dokončit Vojtěch Steklý a Samuel Šmajda, jenomže Liberečtí si svou branku uhlídali. Ve dvanácté minutě si vzal na mušku libereckou branku Ondřej Dorot a chvíli po něm na beton Vojtěcha Hambálka narazi Jakub Galnor. Parádní dělovku poslal v šestnácté minutě Jakub Vogel, jenomže puk zastavila hradba hráčů před brankou. Na betony karlovarského gólmana narazil v osmnácté minutě Jaromír Pérez. V poslední minutě obkroužil branku Matyáš Váňa, ale mezeru u tyčky nenašel a následný závar liberečtí hráči ustáli a do druhé třetiny se tedy šlo za stavu 2:0.

Také v úvodu druhé třetiny šli liberečtí mladíci do tří, ale tentokrát se ubránili. Už v klasické přesilovce pálil Matyáš Adámek, jeho střelu jeden z hostů zblokoval. Na Hambálkově betonu skončila dělovka Ondřeje Postla od mantinelu. Následně se v oslabení ocitli energetici. Šanci na skórování sebral Patrikovi Křížkovi pozorný Michal Oršulák. Tomu ostatně při hájení branky pomáhali i jeho spoluhráči. Ve druhé třetině se liberečtí drželi před karlovarskou brankou častěji a Michal Oršulák měl plné ruce práce. Pod tlak se karlovarští mladíci dostali před polovinou třetiny, kdy nejprve pálil opět Patrik Křížek, jeho šanci Michal Oršulák odmávl svou holí.

Do náruče chytil karlovarský gólman střelu Radima Handla a s prázdnou od karlovarské branky odjel také Daniel Pekař. V polovině třetiny nevyšla akce Tadeáše Vološína a Radima Handla. A podpis na Oršulákově betonu nechal Pavel Průšek. V další početní výhodě kombinaci Matyáše Adámka a Ondřeje Dorota zakončoval střelou z kruhu Samuel Šmajda, dal však do střely velkou sílu a puk proletěl kousek nad brankou. Necelých pět minut před koncem třetiny skončily akce Tygrů na pozornosti bránících hráčů. Šanci skórovat po návratu z trestné lavice překazil Jaromírovi Pérezovi pěkným zákrokem Kryštof Bulka. V posledních minutách druhé třetiny se musel mít na pozoru Michal Oršulák, na kterého se nejprve vypravil Radim Handl a těsně před sirénou hledal skulinku u tyčky Daniel Pekař.

Po přetahované o puk ve středním pásmu se v úvodu poslední části do akce dostali energetici. Hra se stihla párkrát otočit, když za svou brankou Jakub Vogel a Petr Zolnaj získali puk. Pro něj si sjel Vojtěch Čihař, který se otočil a vyrazil do pásma. Společnost mu dělal Jakub Vogel. Vojta se proháčkoval až k brance a i přes bránící hráče se dostal k zakončení a poslal puk ke vzdálenější tyčce - 3:0. Vzápětí šli energetici do čtyř. Gólovou šanci Radka Janaty zastavil Michal Oršulák svou lapačkou. Karlovarští se obětavě bránili a tlak Tygrů párkrát uvolnili vyhozením. Kvůli bránícím hráčům se až na druhý pokus ve čtyřicáté sedmé minutě ke střele dostal Jakub Galnor.

Jak ubýval čas tak se přiostřovaly osobní souboje. Díky tomu v poslední desetiminutovce nebylo vidět tolik vyložených šancí, ale i přesto museli být oba gólmani ve střehu. O to víc že hra se v poměrně rychlém sledu otáčela. V závěru utkání Tygři hodně tlačili a po jedné jejich akci zůstal Michal Oršulák ležet u své branky. To se samozřejmě neobešlo bez odpovědi energetiků. Michal Oršulák byl naštěstí v pořádku a po chvilce už opět stál ve své brance. Vyrovnávání účtů ocenili rozhodčí vyššími tresty pro Jakuba Vogela a Daniela Pekaře. A i když chvilku poté šli energetici do čtyř, tak už si výsledek pohlídali. Michal Oršulák si připsal dvacet osm zákroků a vychytal si tak první čisté konto v juniorském hokeji.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Náš tým se doplnil a zkompletoval. Po dlouhé době jsme hráli v kompletní sestavě. Myslím spíš v útočných řadách než v obranných. Podle mého názoru jsme měli kvalitu ve všech čtyřech útocích. Koncentrovaným výkonem, který byl podpořený velmi dobrým výkonem brankáře jsme zápas dotáhli do vítězného konce.

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec):

Tak my jsme sem přijeli s tím, že se chvćeme ještě porvat o tu první čtyřku, ale vůbec jsme nebyli v hlavě připraveni. De facto jsme si ten zápas prohráli v první třetině, kdy jsme dostali strašně brzy gól a pak jsme hloupě udělali faul do tří. soupeř si ten zápas vzal už v úvodu první třetiny a my jsme potom marně dotahovali. Šance jsme ta měli, ale dnes naše efektivita a produktivita byla naprosto žalostná a vůbec jsme se s tím nepopasovali. Soupeř dobře bránil, k ničemu nás nepustil a zaslouženě vyhrál. A my se soustředíme na závěr sezony.