HC Energie Karlovy Vary

Repríza semifinále pro dorost! Boleslav padla ve šlágru kola

Připomínka loňského semifinále mezi oběma týmy opravdu není náhodná. Celky z čela extraligy spolu svedly vyrovnaný a napínavý souboj, který byl reklamou na dorostenecký hokej. Pravdou je, že v první třetině měli o něco navrch energetici, ve druhé pak Bruslaři a ve třetí třetině měli ve svých rukou taktovku opět naši mladíci. Podruhé v letošní sezoně za dorost nastoupil obránce deváté třídy Eliáš Křivánek a pro jeho spoluhráče útočníka Vojtěcha Hüttla šlo o premiéru v dorosteneckém hokeji. Kaňkou na radosti energetiků, bylo to, že v první třetině přišli o svého kapitána. Petr Tomek utkání kvůli zranění nedohrál.
Extraliga dorostu, 13. kolo, so 19.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
HC Energie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav
4:2
3:0, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 10:37 Kůrka (Vaníček; 5/5), 11:52 Slavík (5/5), 19:33 Vrzal (Slavík; 5/5), 50:05 Hájek (Michalov, Vaníček; 5/4) – 24:15 Matějka (Vasiak; 5/5), 27:19 Vasiak (Vrbata, Matějka; 5/5). Rozhodčí: Jiskra – Šimek, Koblížek. Diváci: 67. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 25:34. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.
Rozhodčí: Jiskra – Šimek, Koblížek
vyloučení4:4
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci67
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Hájek, Bauer, Vrzal, Kůrka, Kubík, Křivánek – Vaníček, Tomek, Šedivec, Švejcar, Hüttl, Sedláček, Jäger, Michalov, Slavík.
BK Mladá Boleslav: Beran – Piskač, Hora, Konvalinka, Bednář, J. Dvořák – Matějka, T. Dvořák, Bydžovský, Vovsík, Zhdanov, Hrouda, Vrbata, Novotný, Vasiak, Chaika, Chabada.

Komentář k utkání

Druhý vzájemný duel v sezoně mezi Energií a týmem BK Mladá Boleslav už nebyl s ohledem na loňské semifinále tak emotivní jako ten první, ale i tak byl v mnoha směrech speciální. Za prvé v roli soupeře proti svým bývalým spoluhráčům poprvé nastoupil karlovarský odchovanec obránce Ondřej Bednář. Za druhé chybějící hráče v sestavě trenéři nahradili dvěmi hráči deváté třídy. Zatímco obránce Eliáš Křivánek v dorosteneckém hokeji debutoval v polovině září, tak útočník Vojtěch Hüttl dnes v dorostu nastoupil poprvé. V tomto zápase ale šlo hlavně o přímý souboj o první místo.

Dá se říct, že energetici nic nenechali náhodě a na své soupeře už od úvodního vhazovaní vletěli, ale ani Bruslaři nezůstávali pozadu a tak hráči obou týmů po ledě doslova létali. Jako první musel do akce Denis Beran, který nakonec proti střele Davida Sedláčka zasahovat nemusel. Proti akci Kryštofa Vrbaty musel na oplátku zasahovat Martin Psohlavec. Většinu času se však energetici snažili držet své soupeře dál od branky, ale i přesto si Martin Psohlavec na nedostatek práce nemohl stěžovat. S prázdnou od jeho branky v sedmé minutě odjeli Tadeáš Dvořák a Max Chabada.

V deváté minutě Petr Tomek bojoval o puk s Ondřejem Bednářem. Potom co do souboje vletěl Matěj Bydžovský, skončil karlovarský kapitán na ledě. Sice se zvedl, ale po chvíli si kontroloval ruku a okamžitě vyrazil na střídačku k ošetření. Zranění se ukázalo jako vážné a tak pro něj tento zápas bohužel skončil. I když se dalo poznat, že kluci jsou duchem u Petra, rozhodně na ledě nepolevili a bojovali dál. V čase 10:37 slavili první gól. Ve středním pásmu předal Marko Michalov puk Pavlovi Kůrkovi, ten ho zavezl kolem hrazení do pásma, kde o něj sice přišel, ale Jonáš Vaníček mu ho vrátil. Pavel si sjel k bližší tyčce, kterou si Denis Beran pokryl a tak karlovarský obránce puk zasunul do branky kolem něj na druhé straně - 1:0.

Po další střele Pavla Kůrku se do šance na druhé straně dostal Ondřej Bednář, jeho dělovka od modré skončila v Psohlavcově lapačce. V čase 11:52 pak byla karlovarská střídačka znovu na nohou. Marek Kubík a Matěj Bauer vybojovali puk, který se dostal k Matyáši Šedivcovi. Ten se s ním prohnal do pásma a těsně před brankou ho nahrál na druhou stranu, kde Lukáš Slavík zakončil do odkryté části branky - 2:0. V posledních minutách se o slovo přihlásili také mladoboleslavští hráči. Nejprve Matiáš Piskač zkoušel Martina Psohlavce překonat nahozením. Větší šanci měl vzápětí Adam Konvalinka, který si vzal na mušku mezeru mezi betony, ale ty karlovarský gólman zacvakl včas.

V devatenácté minutě do střely Eliáše Křivánka skočil Nicolas Vovsík. O gól do šatny se svým hostům v čase 19:33 postaral Tomáš Vrzal. Ten se společně s Lukášem Slavíkem snažil získat v rohu kluziště puk, který tam poslal Matyáš Šedivec. Tomáš se s kotoučem nakonec proháčkoval do mezikruží a z kruhu, který kolem něj vytvořila celá pětka Boleslavi pálil do mezery mezi mezi gólmanem a tyčkou - 3:0. V posledních sekundách třetiny akci Sviatoslava Vasiaka zastavil Pavel Kůrka.

Hned v prvních sekundách o fous utekl premiérový bod Vojtěchovi Hüttlovi, který nabil Eliáši Křivánkovi na modrou, ale šance mladičkého obránce skončila na blokujícím hráči. Proti střele Filipa Matějky musel vzápětí zasahovat Martin Psohlavec. Po šanci Lukáše Slavíka, která skončila v Beranově lapačce by se možná dalo říct, že zaúřadovalo nepsané “nedáš, dostaneš”. Filip Matějka se dostal do brejku v jehož závěru blafákem poslal puk do rohu karlovarské branky - 3:1.

Ještě před polovinou třetiny se Bruslaři dostali na dostřel. Filip Matějka u mantinelu získal puk, který se přes Kryštofa Vrbatu dostal k Sviatoslavovi Vasiakovi, který z pozice nad kruhy prostřelil jednoho z bránících hráčů, přes kterého Martin Psohlavec viděl střelu na poslední chvíli - 3:2. Jen o fous utekla Vojtěchovi Hüttlovi šance navýšit vedení a vstřelit si premiérový gól. Po polovině třetiny skončila šance Pavla Kůrky v Beranově lapačce. Ne pozoru se musel mít také gólman energetiků, který ve třicáté osmé minutě zlikvidoval únik Tomáše Novotného.

V závěru třetiny vyfasovali energetici první trest, ale své oslabení ubránili. Pomohly k tomu i zákroky Martina Psohlavce. Zatímco v předchozích částech zápasu zely trestné lavice prázdnotou, tak v poslední části už na nich bylo poměrně živo. Během svého druhého oslabení měli energetici slibnou gólovou šanci, pod níž se podepsal Marko Michalo téměř přesně v polovině třetiny v přesilovce udeřili energetici. Puk se po ose Jonáš Vaníček, Marko Michalov dostal do mezikruží k Lukášovi Hájkovi - 4:2.

Jak ubíhal čas, měli energetici plné ruce práce s bráněním své branky. V čase 57:40 šli navíc do čtyř a po oddechovém čase, který si vyžádali trenéři Boleslavi zůstal Denis Beran na střídačce. Po jednom ze zákroků Martina Psohlavce došlo u jeho branky k rvačce a oba kohouti putovali za kart. I poté pokračovala boleslavská power-play. Přestože se karlovarští mladíci několikrát dostali k prázdné brance, tak Bruslaři si puk střežili dobře. V padesáté deváté minutě si na karlovarského gólmana opět vyšlápl Filip Matějka. Dorost Energie napínavý závěr zvládl a oslavili tak třináctou výhru v řadě.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Věděli jsme že nás bude čekat těžký zápas, kde nám budou soupeři chtít vrátit prohru z domácího prostředí. Bohužel hned na začátku zápasu jsme přišli o kapitana nicméně kluci se s tím poprali výborně a v první třetině se nám podařilo odskočit na 3:0. Ve druhé třetině jsme nadělili hostům dva dárky, které si s chutí rozbalili a tím se dostali zpět do zápasu. Ve třetí třetině to bylo o tom, kdo da ten kýžený gól a to se povedlo nám a tím jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Klíčem zápasu bylo že jsme se věnovali vlastní hře a budovali jsme si dobré návyky do budoucna. Jsme rádi za tři body, které nás posouvají o krůček blíž k první pětce.

Martin Škaloud (BK Mladá Boleslav):

Myslím, že byl k vidění velmi kvalitní hokej z obou stran. Bohužel jsme v první třetině třetině trestuhodně darovali soupeři tři góly a od té doby jsme byli v krajně nepříjemné pozici. Ve druhé třetině jsme se, myslím zaslouženě, dostali na dostřel. V průběhu zápasu nás ale trápila nekvalita v koncovce. Proto se nám už vyrovnat nepodařilo. Mrzí nás zranění domácího kapitána, kterému přejeme brzké uzdravení.