HC Energie Karlovy Vary

Vítězný vstup do nadstavby. Martin Psohlavec vynuloval Hradec

Extraligový dorost má za sebou první nadstavbový duel a lepší vstup do další části soutěže si svěřenci Tomáše Andryse nemohli přát. Z Hradce Králové si přivezli plný počet bodů a brankář Martin Psohlavec čisté konto, když zlikvidoval všech třicet střel hradeckých mladíků. Dvěma góly přispěl Marko Michalov. U tří gólů Energie byl obránce Pavel Kůrka a pod gól a asistenci se podepsal Viktor Wardas.
Extraliga dorostu, 1. kolo, pá 22.12.2023, Hradec Králové, ČPP ARÉNA
Mountfield HK
HC Energie Karlovy Vary
0:5
0:1, 0:1, 0:3
Branky a nahrávky: 08:07 Michalov (Kůrka; 5/5), 31:47 Blažek (Habla; 5/5), 48:18 Kyncl (Wardas; 4/5), 51:59 Michalov (Kůrka; 5/5), 52:51 Wardas (Kůrka; 5/4). Rozhodčí: Kratochvíl – Roischel, Kolář. Diváci: 78. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 0:5.
Rozhodčí: Kratochvíl – Roischel, Kolář
vyloučení6:7
využití0:1
oslabení0:1
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci78
Mountfield HK: Záruba – Pavlík, Vencl, Pánek, Wališ, Janeček, Forejtek, Studnický – Koklar, Šedivý, Václavíček, Šichan, Hornych, Klíma, Hendrych, Páleník.
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Kubík, Horáček, Pelikán, Kůrka, Bednář, Postl – Habla, Blažek, Kváš, Wardas, Slavík, Michalov, Kyncl, Vaníček.

Komentář k utkání

O protažení po cestě se Martinovi Psohlavcovi hned v první minutě postaral David Šichan střelou z kruhu a jeho spoluhráči pak následnou sérií dorážek. Pěknou šanci vytvořil Vojtěch Horáček pro Viktora Wardase, ten však narazil na beton Marka Záruby. Do zápasu opět naskočili hráči z mladších kategorií, kteří o sobě dávali vědět a ukázali, že se nebojí ani hry do těla. O tom se mohl přesvědčit Jan Pánek, kterého Jakub Kyncl zastavil ukázkovým stromem. Chvilku na to se prosadil Marko Michalov, který po přihrávce od Pavla Kůrky otevřel v deváté minutě skóre zápasu.

Srovnat mohl v polovině první třetiny Martin Václavíček, jenomže tváří v tvář Martinovi Psohlavcovi trefil pouze logo Energie na jeho dresu. Na oplátku hradeckého gólmana prověřil Marko Michalov. S jeho střelou měl Záruba kvůli cloně před brankou plné ruce práce. V následné početní výhodě opět zahrozil Viktor Wardas, ale i tentokrát si s jeho střelou domácí gólman poradil. Následně karlovarský útočník do akce přibral Jakuba Hablu, ale i ten narazil na zaklapnuté betony. Do dvou gólového vedení mohl energetiky v první minutě druhé třetiny poslat Vlastimil Blažek, který si vzal na mušku odkrytou část branky. Marek Záruba mu však gólovou radost zkazil bleskurychlým přesunem.

Smáznout nulu z konta karlovarského gólmana zkoušel Josef Janeček. Martin Psohlavec se poté ocitl v centru pozornosti hradeckých mladíků, ale s jejich šancemi si poradil. V následné přesilovce opět Viktor Wardas poslal pozdrav Markovi Zárubovi a na oplátku Josef Janeček ve svém oslabení nenašel mezeru mezi Psohlavcovými betony. Z nepřesné přihrávky si pro sebe vytěžil puk Jakub Habla a naservíroval ho Vlastimilu Blažkovi, který vyrazil do brejku a oblafl Marka Zárubu - 0:2. Ondřej Páleník zůstal nehlídaný před karlovarskou brankou, ale jeho dělovka z kruhu narazila na pozorného Martina Psohlavce.

Do třetí třetiny si energetici přenesli část oslabení a i tentokrát se řídili heslem, že nejlepší obrana je útok a do úniku opět vyrazil Vlastimil Blažek. Tentokrát však pro něj hradecká branka zůstala zavřená. Na beton karlovarského gólmana v početní výhodě narazil Tomáš Koklar. Krátce na to šli energetici opět do čtyř a do třetice brusle v oslabení nastartoval Vlastimil Blažek. Po jeho brejku však měl Záruba pouze o něco bohatší sbírku šrámů na betonu. V tomto oslabení se však přece jenom Karlovarští prosadili. Viktor Wardas si vybojoval puk u hradecké branky a jeho pobídku využil Jakub Kyncl - 0:3.

V polovině poslední třetiny se už už Lvi radovali z branky. Jejich kombinaci zakončoval Josef Janeček, který následně narazil do Martina Psohlavce. Ten skončil v brance, tím došlo k jejímu posunutí a puk přešel přes brankovou čáru. Gól však nebyl uznán. V padesáté druhé minutě vyšla akce Pavla Kůrky a Marka Michalova, který z první vymetl pavučiny v rohu Zárubovy branky - 0:4. Pátá v Hradci odbyla při početní výhodě Energie, kdy si pro svůj gól došel Viktor Wardas, který po přihrávce od Pavla Kůrky prosvištěl do pásma a z kruhu propálil hradeckého gólmana.

Šanci udělat něco s výsledkem zápasu získali Hradečtí díky početní výhodě, tu si však dlouho neužili a do čtyř šli i oni. V padesáté deváté minutě si parádní zákrok připsal Martin Psohlavec, který bleskurychle zareagoval na akci Ondřeje Páleníka. Na toho zírala prázdná branka, ale karlovarský gólman se vrhl zpět do branky a nepustil puk přes brankovou čáru. V poslední třetině to na ledě docela dost jiskřilo, což se podepsalo i pod výměnu názorů Jonáše Vaníčka a Davida Šichana, která vypukla po tomto zákroku. Rozhodčí jejich "debatu" ocenili menším trestem. Energetici si posledních pár minut pohlídali a tak mohli slavit první výhru v nadstavbě a Martin Psohlavec čisté konto.

Ohlasy trenérů

Filip Luňák (Mountfield HK):

Poslední zápas kalendářního roku jsme si určitě představovali jinak. Přišlo mi, že jsme od samého začátku tahali za kratší konec. Vary hrály opravdu dobře, byly silné na puku. My jsme s nimi nestačili tolik bruslit. Padli jsme 0:5, z čehož, si myslím, že tři góly jsme jim dali zadarmo vlastními obrovskými chybami. Utkání se mi těžko hodnotí, nemělo to takovou energii jako poslední zápasy. Daleko více bych čekal od klíčových hráčů, na tom budeme muset zapracovat.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Myslím, že první dvě třetiny jsme viděli naprosto vyrovnané utkání, kdy to mohlo jít na jednu, nebo druhou stranu. Nás podržel gólman. Ve třetí části už jsme přebrali hru a dali jsme nějaké góly. Jsme rádi, že jsme v Hradci byli schopni vyhrát, protože nadstavba nebude lehká. Mountfield je velmi těžký soupeř a jsme rádi za tři body.