HC Energie Karlovy Vary

I koučové se musí vzdělávat. Do Varů přišly zámořské inovace v trénování

V hokeji rozhodují detaily. To tvrdí velice uznávaný skills coach Tomáš Pacina, jehož služby již takřka třicet let využívají v zámoří týmy i hráči z NHL. Nyní si jej Český hokej pozval v rámci projektu VTM do srdce Evropy a o jeho přednášku a ukázkový trénink stála i karlovarská Energie. Akce se v KV Areně uskutečnila v pondělí.

„Lidé z projektu VTM jsou moji kamarádi, setkávám se s nimi velmi pravidelně a když jsem viděl, jak se celý projekt rozjíždí, řekl jsem přijeďte i do Varů, pomůžete nám,“ popisuje Jiří Ryžuk, proč se rozhodl pozvat Tomáše Pacinu a jeho kolegy z Českého hokeje. „Vary mají velký zájem na zdokonalování svých trenérů ve všech kategoriích,“ přitakává sportovní ředitel VTM Vladimír Krampol, jenž se celé akce také účastnil.

Přínosné odpoledne zahájila dvouhodinová přednáška od Tomáše Paciny, v níž popisoval svou práci a vysvětloval na příkladech z NHL v kombinaci s vlastními trenérskými zkušenostmi, v čem spočívá přínos hokejových dovedností - skills. Poté se všichni zúčastnění trenéři přesunuli přímo na ledovou plochu, kde na ně čekala více než hodinová praktická ukázka skills coachingu s výběrem Energie U13. Jak by sám dovednostní trenér shrnul, čím se zabývá? „Pracuji na fundamentálních základech bruslení, přihrávek, střelby... Jde o to, aby hráči mohli z takového základu dělat cokoliv, aby jejich kreativita nebyla omezená špatnou výstrojí nebo špatným fundamentem, se kterým se pak nedá hnout.“

„Nejdůležitější je říct si, že musíme věci zjednodušit,“ doplňuje myšlenku skills coachingu Vladimír Krampol. „U dětí se musíme věnovat jen jedné nebo dvěma základním činnostem, to je zásadní věc. Když se budete při takto jednoduchém cvičení zabývat jen opravou detailů, zjistíte, že na tom strávíte klidně celý trénink.“

Princip zlepšování základních dovedností však není určen jen pro hráče v mládežnickém věku, skills trenéry hojně využívají i nejlepší týmy a hráči NHL. „Pracoval jsem s dvaatřicetiletým Jaromem Iginlou, který měl už tehdy asi šest set, sedm set gólů v NHL, ale nedokázal pracovat s vnějšími hranami a neměl dobrý náklek. Chtěl se zlepšit v uvolňování se s pukem, u čehož jsme museli pracovat na vnějších hranách,“ potvrzuje ze zkušenosti Tomáš Pacina.

Sám také vnímá důležitou roli rodičů při výchově svého malého hokejisty. „Rodiče můžou pomoct tím, že budou své dítě podporovat, že se budou informovat o tom, co je správná výstroj - jak velké mají být brusle, jak mají být nabroušené, jak má být dlouhá hokejka... Když jsou brusle moc dlouhé, je to jako kdybychom bruslili v bagančatech, zatímco svět bruslí v tretrách.“

Celá akce se setkala se skvělou odezvou, což ostatně potvrdila vysoká aktivita trenérů v průběhu odpoledne a velké množství praktických dotazů a následně také i Jiří Ryžuk. „My jsme tady v Karlových Varech takoví novátoři, řekl bych v lecčems i průkopníci, takže určitě využijeme nové poznatky v naší práci,“ hodnotí.

Tento netradiční přístup však nemusí být jen v režii trenérů na ledě, semináře se totiž zúčastnil i kondiční kouč Vojtěch Šik a i on si pochvaloval přínos pro svou práci. „V průběhu semináře jsem také pokládal dotazy, jak jde upgradovat práce mimo led a bavili jsme se hodně o cvičeních na přenášení váhy. Myslím si, že využití rozhodně najdeme i v tréninku mimo led. Už mi to šrotuje v hlavě a vymýšlím rozcvičky na suchu,“ uzavírá se smíchem.

Fotogalerie