HC Energie Karlovy Vary

Mládežnická challenge! Malí energetici dřou na novou sezonu

Dřepy na nohou, žonglování, posilování svalstva. Ne, mladí energetici teď rozhodně nezahálí. Kvůli současné situaci sice společně trénovat nemohou, díky originálnímu individuálnímu tréninku se ale i tak připravují na novou sezonu.

Jak připravit malé hokejisty na novou sezonu v situaci, kdy není možný společný trénink? S takovým problémem se aktuálně potýkají snad všechny sportovní kluby v Česku. S originálním nápadem však přišli trenéři v Karlových Varech, kde fyzičku svých svěřenců vylepšují pomocí zadaných „domácích úkolů“, jejichž plnění pak trenérům mladí energetici prezentují natočenými videozáznamy nebo na Instagramu.

„V těchto těžkých chvílích není příprava malých hokejistů vůbec jednoduchá, ale není neřešitelná. V době karantény přichází řada na individuální trénink a díky moderním technologiím je možné, aby hráči své počínání zasílali trenérům pomocí aplikací ze svých mobilních telefonů. Konkrétně hráči kategorií U12 a U14 dostali od trenérů týdenní výzvu, kdy každý den plní jeden úkol,“ komentuje „trénink“, který v Karlových Varech vede hlavní trenér 5. a 7. třídy Martin Gombár.

Dřepy na jedné noze

Ten se přitom neskládá ze žádných složitých cviků, ty se však každý den mění. Energetici trénují doma, v přírodě, na plácku před barákem, prostě všude, kde to jen jde. „V pondělí dostali hráči úkol založit skupinu a vyfotit se v roušce, v úterý měli jeden druhého inspirovat, jak na sobě pracovat, ve středu plnili první úkol, a to 10 dřepů na jedné noze. Ve čtvrtek měli hráči za úkol vytvořit sestavu na posilování svalů rukou, nohou a břicha. Páteční úkol je dovednostní, kdy hráči musí poslat video, jak 10 vteřin žonglují se třemi tenisovými míčky. Za splnění úkolu obdrží hráči 3 body do bodovací soutěže, pokud úkol splní částečně dostanou body 2 a pokud pošlou alespoň video, že se o úkol pokusili, dostanou bod 1,“ popsal mladý kouč energetiků, jak probíhal úvodní týden individuální přípravy.

A ta jeho svěřence extrémně baví! „Kluky výzva velice nadchla, účastní se s nadšením a dobrovolně. Soutěž přispěla také k vzájemné motivaci, kdy se kluci mezi sebou hecují a předhánějí, kdo zvládne víc opakování. Bodovací soutěž u nás v klubu není nic nového nebo neobvyklého, naopak měla v klubu dlouhá léta tradici. Bohužel se od ní upustilo, ale vzniklá situace nahrála k jejímu oprášení. Takže momentálně funguje jako prostředek tréninkové činnosti,“ dodává.

Posilovací cviky

A jak celkovou situaci ve společnosti způsobenou epidemií koronaviru vnímá bývalý obránce Sokolova po pracovní i osobní stránce? „Za normálních okolností bychom se momentálně připravovali na ledě a čekalo by nás závěrečné utkání sezóny, kterou jsme měli dobře rozehranou (obě družstva okupovala první místa ve svých tabulkách, kategorie U12 dokonce bez ztráty bodu). Jenomže všechno je teď jinak. Sezóna je ukončena, nová je zatím v nedohlednu a my nesmíme zahálet, protože štěstí přeje připraveným. Nastala nová situace, se kterou nemáme zkušenosti a je jen na každém z nás jak tuto příležitost dokážeme využít. Buďme k sobě navzájem ohleduplní, zodpovědní a v neposlední řadě musíme být trpěliví, protože společně to všechno zvládneme,“ vyzývá závěrem.

Práce s holí