HC Energie Karlovy Vary

Ondřej Šafář je po operaci, kariéru dočasně přerušuje

Karlovarský obránce Ondřej Šafář další starty v českých hokejových soutěžích v nejbližší době nepřidá. Čtyřiadvacetiletý bek se rozhodl dočasně přerušit hokejovou kariéru, na vině jsou přetrvávající zdravotní potíže. S klubem se neústupný bojovník domluvil na ukončení smlouvy ke 30. červnu.

Rodák ze Sokolova sice s karlovarským A-týmem zahájil letní přípravu na nadcházející extraligový ročník, během tréninků ho ale stále více omezovaly zdravotní potíže, se kterými se potýkal již delší dobu. Šafář se tak místo přípravy na novou extraligovou sezonu rozhodl jít na operaci kolene, která by mohla jeho stav vyřešit.

„S přerušením kariéry čtyřiadvacetiletého beka přichází Energie nejen o výtečného defenzivního obránce, ale také o neústupného bojovníka a dříče, který na ledě nic nevypustil. Vedení klubu, trenéři i spoluhráči přejí Ondřejovi brzké uzdravení a úspěšnou rehabilitaci,“ věří v Šafářův návrat na led klub, který zároveň děkuje za jeho neocenitelné služby, které v karlovarském dresu odváděl.

„Kariéru končit úplně nechci. Prognóza od doktorů je 50/50 tak věřím, že když to bude dobré, že třeba za rok bych se mohl někde objevit a ještě si zkusil zahrát,“ doufá Šafář s tím, že na ledě ještě neodehrál svůj poslední zápas.

Obránce, který pochází z hokejové rodiny, je odchovancem západočeského hokeje. Žákovskou kariéru začal v nedalekém Sokolově, v jejím průběhu ale přesídlil do Karlových Varů, kde postupně prošel dorostem i juniorkou, se kterou si ve dvou sezonách zahrál i v mezinárodní mládežnické MHL. V sezoně 2014-15 si Šafář odbyl extraligovou premiéru, když jen pár dní po svých devatenáctých narozeninách nastoupil v domácím utkání proti Třinci (2:4). V následujících sezonách hráč, který v mládežnických reprezentacích posbíral celkem 38 startů, získával zkušenosti s dospělým hokejem především ve druhé nejvyšší soutěži, kde nastoupil Litoměřice, Jihlavu, Prostějov či Kadaň.



Do povědomí fanoušků se bek, který nastupoval s číslem 63 na zádech, zapsal především v sezoně 2017-18. V té sice nejprve pravidelně střádal starty v tehdy druholigovém Sokolově, v závěru ročníku ale patřil k nejlepším karlovarským bekům v 1. lize a následné baráži, ve které týmu pomohl vybojovat návrat do extraligy.

V uplynulé sezoně Šafář pravidelně střídal karlovarský a sokolovský dres, za Energii ve své poslední sezoně odehrál včetně play-off 22 zápasů a dočkal se konečně i své premiérové branky v nejvyšší soutěži, když se v utkání 46. kola trefil na ledě Sparty. V dresu Karlových Varů nastoupil celkem do 100 soutěžních duelů, v nichž zapsal jeden gól a šest asistencí.