HC Energie Karlovy Vary

Milníky, které můžou letos padnout: Rekordman Rohan i kapitánovy tisícovky

Jen málo věcí je pro hráče v jeho kariéře příjemnější než sledovat, jak postupně láme ve svých statistikách jeden kulatý milník za druhým. A i v letošní sezoně má mnoho energetiků zajímavou šanci nějakou takovou stovkovou hranici překonat, ať už na klubové či celoextraligové sféře. Pojďme tedy společně zapátrat v historických pramenech a podívat se na to, které mety by mohly v nejbližších měsících padnout.

Skuhravý na prahu dvou Klubů 1000

Asi nejvýznamnějším milníkem, kterého může hráč v českém hokeji dosáhnout, je meta tisícovky startů v extralize, mezi fanoušky známý jako Klub 1000. A během letošní sezony by se mezi hokejovou smetánku mohl zařadit i legendární karlovarský kapitán Václav Skuhravý, a to rovnou ve dvou různých skupinách - jak v té extraligové, tak ale i té klubové, kterou by vlastně sám založil! V současnosti má totiž jedenačtyřicetiletý borec na kontě 948 startů v nejvyšší české soutěži a o pět méně v dresu Energie; pokud by tedy dokázal odehrát kompletně celou základní část, stal by se teprve dvacátým hokejistou v historii českého hokeje s tisícovkou utkání v extralize. A kdyby k tomu dokázal ještě dotáhnout klub z lázeňské metropole do play-off, nebo alespoň do pětizápasového předkola, mohl by onu magickou tisícovku překonat jako vůbec první hráč v klubové historii! Povede se mu to dotáhnout už letos, nebo si bude muset prodloužit kariéru ještě alespoň o rok?

Když ne zápasy, vyjdou body?

Tím ale ještě nekončíme naše povídání o největší ikoně karlovarského hokeje, Václav Skuhravý má totiž na dosah ještě i významný milník v produktivitě. Pouhých 29 bodů mu chybí k překonání mety 500 bodů v extralize a ještě o jeden méně, aby pokořil stejnou hranici v klubovém měřítku. A obdobně jako v případě odehraných utkání, i zde by slavná čtyřiatřicítka zdolala pětistovku jako vůbec první v historii Energie. Už nyní má na čele klubových tabulek takřka stobodový náskok na druhého Petra Kumstáta, soupeřem Skuhravého jsou tedy již jen čísla...

Rohan útočí na klubový rekord

Je velice pravděpodobné, že alespoň jednou se letos bude klubová historie přepisovat. Zasloužit by se o to pravděpodobně měl dlouholetý dříč Martin Rohan, který karlovarskému hokeji přispívá již od dorosteneckého věku a načíná svou jedenáctou sezonu v seniorském mužstvu. V současnosti má totiž nově ohlášený asistent kapitána na kontě 362 startů v barvách Energie, což ho řadí na druhou příčku v žebříčku karlovarských obránců, pouze za člena mistrovského kádru Michala Dobroně. A na "Almaru" Rohan ztrácí pouze 38 utkání, kromě mety 400 zápasů za Energii by si tak mohl na konto připsat i klubový rekord...

Jako jediný zůstal, teď míří to elitní pětky

Nejproduktivnější lajna loňské sezony v celé extralize se přes léto rozpadla, z jejích tří členů zůstal na západě Čech pouze křídelník Jakub Flek. A nyní má na dosah metu 200 bodů získaných v dresu Karlových Varů, aktuálně mu chybí pouze bodů pouze 36. Tím by se navíc proslavená raketa na bruslích dostala mezi pět nejproduktivnějších energetiků historie po bok Václava Skuhravého, Petra Kumstáta, Lukáše Pecha a někdejšího parťáka z lajny Tomáše Rachůnka; přesněji řečeno, na pátého Jana Košťála ztrácí o tři body méně než na onu dvoustovku, tedy 33. Loni Flek nasázel bodů včetně předkola rovných čtyřicet, obě tyto mety tedy jsou rozhodně na dostřel už letos.

Na dva tahouny čeká pětistovka ve varském

Na ledě oba dirigují obranu, mimo led zase kabinu - akvizice z loňské mezisezony Dominik Graňák nosil na dresu áčko minulý rok, letos si jej převzal novopečený energetik Lukáš Pulpán. A oba defenzivní muži jsou nyní krůček od odehrání pěti set utkání mezi českou hokejovou elitou; Graňákovi na tuto metu schází naskočit jen do 27 duelů, Pulpán se pak potřebuje fanouškům ukázat 39krát. Většinu své kariéry sice oba strávili jinde, ale už nyní se etablovali do struktury karlovarského hokeje, kde jinde tedy oslavit svůj individuální úspěch?

Přes 33 hodin na trestné lavici?

A na závěr se ještě jednou vrátíme ke kapitánovi, tentokrát s trochu úsměvnou statistikou. Na kontě Václava Skuhravého totiž nyní svítí ohromných 1958 trestných minut v nejvyšší české soutěži a s náskokem takřka 200 minut mimo hru na druhého Radka Dudu vede historické tabulky extraligy. A je víc než pravděpodobné, že by během letošní sezony mohl Skuhravý strávit v celkovém součtu za svou kariéru mezi trestoměřiči 2000 minut, tedy více než 33 hodin; naposledy totiž obdržel méně než 42 trestných minut, které mu k oné hranici aktuálně chybí, v jedné sezoně přesně před dvaceti lety v ročníku 2000/01, kdy v dresu Kladna nastřádal za 35 utkání 30 trestných minut.

Významné milníky, které by letos mohly být překonány:

Zápasy

1000 zápasů v ELH - Václav Skuhravý (948)
500 zápasů v ELH - Dominik Graňák (473) a Lukáš Pulpán (461)
400 zápasů v ELH - Tomáš Vondráček (375) a Oldrich Kotvan (349)
300 zápasů v ELH - Martin Rohan (268)
1000 zápasů za Energii - Václav Skuhravý (943)
400 zápasů za Energii - Martin Rohan (362)
300 zápasů za Energii - Jakub Flek (266) a Petr Koblasa (251)

Body

500 bodů v ELH - Václav Skuhravý (471)
100 bodů v ELH - Jakub Flek (94) a Tomáš Mikúš (72)
500 bodů za Energii - Václav Skuhravý (472)
200 bodů za Energii - Jakub Flek (164)
100 bodů za Energii - Ondřej Beránek (95) a Martin Kohout (77)

Trestné minuty

2000 trestných minut v ELH - Václav Skuhravý (1958)