HC Energie Karlovy Vary

Bartejs: Od začátku se tu cítím výborně

Šest sezon oblékal dres brněnské Komety, s níž vyhrál dva mistrovské tituly. Po letošní sezoně krátce nakoukl do národního mužstva, v němž stihl odehrát dva přípravné duely. Řeč je o nové posile, obránci Tomáši Bartejsovi, jenž přichází do Energie s cílem probojovat se minimálně do čtvrtfinále play off.

Tomáši, vítejte v Karlových Varech. Jak se zrodil váš přesun na západ?
Zrodilo se to docela už před dlouhou dobou. V Brně jsem byl šest let a cítil na sobě, že potřebuji změnu. Proto když jsem dostal od Varů nabídku, nebylo co řešit. Na příští sezonu tady bude kvalitní tým a já věřím, že uděláme nějaký úspěch.

Podepsal jste roční smlouvu a s následnou dvouletou opcí. Bylo to takhle dle vašich představ?
Já si myslím, že je takto nastavená smlouva výhodná pro obě strany. Osobně to vnímám hodně motivačně. Udělám vše pro to, aby na mě klub následně uplatnil opci.

Potkáte se tu s Tomášem Vondráčkem, jehož znáte z Třebíče a následně Komety. Jak moc velké je to pro vás plus?
Určitě jsem za to rád. Tomáše znám velmi dobře, dokonce naši tátové jsou v Třebíči skoro sousedé. Ale znám tady i plno dalších kluků. Takže co se týče kabiny, vše je zatím super.

Dosavadní kariéru jste odehrál převážně na Moravě, ale na rok jste si odskočil do Běloruska. Proč zrovna tam?
Já jsem tenkrát skončil v Chomutově. A v létě mi z ničeho nic napsal Martin Kadlec, jestli to tam nechci jít zkusit. Takže se to upeklo vlastně takto jednoduše, ale jsem za tu štaci rád. Poznal jsem jinou zem, naučil se tam jazyk… Život tam byl zajímavý. Člověk občas koukal, co se tam děje, ale já si tam celých osm měsíců užil.

Následovalo šest sezón v Kometě, z toho dva tituly…
To byl skvělý návrat. Přišla nabídka od Komety, první dva roky hned titul, to byl sen. Byla tam super kabina. Hráči jako Čermák, Erat, Kvapil, asi nejlepší kádr ve kterém jsem doposud hrál.

V uplynulé sezoně jste vypadli už v předkole. Následně jste nakouknul do národního týmu. Jak hodnotíte tu sezonu?
Předkolo bylo pro nás jednoznačně málo. Celkově ta sezona byla taková nahoru dolů a určitě ji nelze hodnotit jako úspěšnou. Nároďák mě pak velmi potěšil. Odehrál jsem sice jen dva zápasy, ale i tak je to veliká zkušenost a zážitek na celý život.

Potkal jste se tam s několika spoluhráči z Energie. Bavili jste se už třeba o budoucím angažmá?
Něco málo proběhlo, ale nešlo o nic zásadního. Spíš jsem rád, že jsem tam ty kluky mohl potkat a více je poznat. Pomohlo mi to pak v rychlejší adaptaci tady v karlovarské šatně.

Kometa měla ty nejvyšší ambice. Je tady třeba cítit, že ten tlak není takový jako byl v Brně?
Nevím, jestli jsem pocítil menší tlak. Já jsem původem z Třebíče, což je malé město a od začátku se tady cítím výborně. De facto jako doma (smích).

S jakými ambicemi jste do Karlových Varů přišel?
Tady je mladý tým, plno šikovných kluků. Už ale všichni máme něco odehráno. Proto si myslím, že postup do play-off je minimálním cílem.

Máte za sebou úvodní tréninky. Jaké byly? A jak vůbec vnímáte letní přípravu?
Letní příprava mi nevadí. Začátek je samozřejmě, po tom posezónním volnu, vždycky těžší. Ale jedeme v režimu pondělí až pátek, víkendy máme volné, takže super.

Děkuji za rozhovor.