HC Energie Karlovy Vary

Baví mě klub propagovat i za hranicemi, říká zástupce německých fanoušků Henry

Karlovy Vary nemají fanoušky pouze v Česku, ale i za hranicemi. Energie je populární především v sousedním Německu a jedním z nadšenců, který klub podporuje, je i Henry Trunk. Muž, který klub pomáhá propagovat i tím, že oživil německou facebookovou stránku, rád by ale přivezl německé fanoušky i přímo na stadion.

Henry, jak dlouho už fandíte Energii?
Poprvé jsem se setkal s karlovarským hokejem někdy v roce 1978 nebo 1979, to mi bylo jedenáct nebo dvanáct let. V bývalé NDR neměl hokej úplně tu správnou kvalitu a v první divizi hrály pouze dva týmy, Berlín a Weisswasser, a byly více či méně kontrolovány státem. A vždy vyhrál Berlín (úsměv). Můj otec rád jezdíval do Československa na prázdniny, a tak léto i zimu jsme trávili právě tam, buď v Tatrách nebo na Lipně. Pokaždé, když jsme do Československa jeli, snažil se najít hokejový zápas, který bychom mohli navštívit. Viděli jsme utkání v Plzni, Olomouci, Popradu i Karlových Varech. Ale opravdovým fanouškem Energie jsem se stal až později.

Proč jste začal fandit Karlovým Varům?
Jak jsem řekl, věděl jsem, že v Karlových Varech se hokej hraje, a to ještě kdysi pod názvem Slavia. Díky mé práci, kdy jsem několik let pracoval v Regensburgu, jsem často navštěvoval zápasy tamního klubu Eisbaren Regensburg, kde jsem potkával i hokejisty Jiřího Lálu a Jiřího Ehrenbergera. V roce 2005 jsem se za prací stěhoval do Plavna. Od té doby jsem pravidelně jezdíval na zápasy do Chomutova a Karlových Varů a od roku 2008 jsem velkým fanouškem Energie.

Co miluji na hokeji v Karlových Varech je jeho filozofie: dává se příležitost mladým hráčům, kteří zde mohou vyrůst v lepší hokejisty. Myslím, že je skvělé, když můžeme sledovat vývoj hráčů jako je Jakub Flek, Jan Bednář nebo Patrik Hamrla.

Já navíc nechci být jen ten fanoušek, co chodí pouze na zápasy. Každý fanoušek by měl svůj klub podporovat kdykoliv a jakkoliv to jen jde.

Jak často navštěvujete zápasy Energie?
Posledních třináct let se snažím jezdit pravidelně, ale kvůli práci se většinou dostanu jen na domácí nedělní zápasy, protože v týdnu pracuji do 18 hodin. Mé dcery, kterým je 18 a 24 let, se mnou také velice rády jezdí. Žijeme v Plavně, asi 80 kilometrů od Karlových Varů.

V minulém roce, jste obnovil německou fanouškovskou stránku na facebooku. Proč?
Stránka HC Energie Karlovy Vary – DeutschTschechische Fanseite fungovala mnoho let, bohužel od roku 2018 už nebyla příliš aktivní. Adminové stránky byli časově velice zaneprázdnění a jeden dokonce zběhl fandit k rivalovi do Plzně (trpký úsměv). Získával jsem tak informace o dění klubu z webu hokejkv.cz či facebookové stránky, ale moje čeština je velice špatná a trvalo mi to vždy nějaký čas, než jsem textu porozuměl. Během zápasů v KV Areně jsem se často potkával s dalšími německými fanoušky Energie, kteří měli stejný problém jako já. A tak jsem napsal adminovi stránky Sebastianu Arnoldovi, jestli bych mohl stránku oživit.

Viděl jsem v Liberci, že mají speciální tým, který se stará o německý překlad stránky a myslím, že to klubu pomáhá získat další příznivce. Rád bych se o totéž pokusil i v Karlových Varech. Lední hokej se v Německu stává čím dál populárnějším a osobně si myslím, že extraliga je stále na vyšší úrovni než německá DEL. Bylo by skvělé, kdyby fanouškovská základna Energie trochu narostla, třeba i o fanoušky z Německa. V rámci svých možností se tak snažím pomoci, což mě velice baví.

Kolik času Vám zabere správa stránky a kdo Vám s ní pomáhá? Jak už jsem zmínil, se stránkou mi pomáhá i kamarád Sebastian. Pokud úplně nerozumím překladu, ptám se svého slovenského kamaráda, který v Praze vyučuje němčinu. Více či méně mi správa stránky zabere každý týden 10–15 hodin, ale je to můj koníček, takže mi to nevadí. Dříve jsem aktivně hodně sportoval, dělal jsem finswimming a vodní rugby. Trénoval jsem pětkrát až osmkrát týdně, ale nyní už jsem na to trochu starý (úsměv). A když už netrénuji, tak mám čas využít čas na něco jiného. Navíc se trochu vylepšuji v češtině (úsměv).

Nedávno jste také založil instagramovou stránku. Plánujete i další novinky?
V Německu je to tak, že mnoho starších lidí používá hlavně facebook, mladší lidé ale využívají hlavně Instagram. Chtěl jsem tak informovat fanoušky o Energii i na této síti, která je pro ně atraktivnější. Stále se ale na Instagramu trochu učím, ale myslím, že do začátku sezony to vše vyladím.

Aktuálně bych rád vytvořil nabídku pro německé fanoušky, které Karlovy Vary zajímají, chtějí poznat město jako takové a třeba by i rádi navštívili hokejové utkání. Máme už pár fanoušků, kteří by město chtěli vidět, ale žijí v Berlíně, Frankfurtu a dalších městech. Nyní tak pracuji na vícedenní nabídce na několik dní, která by zahrnovala kromě hokejového zápasu třeba i návštěvu wellness, lázní a dalších služeb.

Rád bych také překládal videa a podcasty, které vychází. Je pro mě obtížné jim rozumět, bylo by skvělé, kdyby byly i s německými titulky. Pokud by mi s tím chtěl někdo pomoci, ať se nebojí mě kontaktovat (úsměv).

Jste v kontaktu i s někým z managmentu klubu?
Ze začátku jsem si myslel, že se o německé fanoušky klub nezajímá. Napsal jsem první email, ve kterém jsem žádal, zda bych mohl využít logo, fotografie a další věci, ale ukázalo se, že jsem napsal na špatnou adresu. Když jsem napsal další email letos na jaře Danielu Kubelkovi, tak ten už mi rychle odpověděl. Od té doby jsem s ním pravidelně v kontaktu, když cokoliv potřebuji já nebo někdo z ostatních německých fanoušků. Myslím, že ta spolupráce funguje velice dobře a je přínosná pro obě strany. Jen doufám, že ho příliš nezaneprazdňuji (smích). Každopádně věřím, že pokud to opatření dovolí, budu v Karlových Varech častěji a budu schopen tvořit i vlastní obsah.

Jste v kontaktu i s ostatními německými fanoušky?
Ano, čím dál tím více. Myslím, že to jde správným směrem. Například jeden z fanoušků, kterého jsem neznal, bydlí jen tři minuty ode mě. A těším se, až se se všemi znovu společně potkám přímo v KV Areně. Ale pozor, nemáme pouze fanoušky v Německu, ale také v Itálii, Rakousku, Bulharsku nebo i Dánsku.

Jak obtížná pro Vás byla loňská sezona, kdy jste nemohl na hokej?
Bylo to zvláštní. Koukat na hokej jen v televizi není prostě ono. Obzvlášť během těch skvělých zápasů, kdy jsme vyhráli derby s Plzní nebo parádně otočili utkání se Spartou. Stejně jako jsem nemohl být u 1000. zápasu Václava Skuhravého v extralize…Bylo to hodně zvláštní, ale naše facebooková stránka mi v tom alespoň trochu pomohla. Chybělo mi i město jako takové, mám rád místní prostředí, Krušné hory. Často sem jezdím na cyklovýlety. Od doby, co se znovu otevřely hranice, jsem tu byl už čtyřikrát.

Jak moc se těšíte na přípravné utkání Energie s Norimberkem?
Pro mě osobně je to vždy hodně zajímavé, když hraje Energie zápas s jakýmkoliv německým týmem. Když jsem se dozvěděl, že se Karlovy Vary utkají v přípravě s Norimberkem, byl jsem nadšený. Ice Tigers jsou v Německu velice populární a známí tím, že mají skvělé fanoušky. V Norimberku je opravdu parádní atmosféra.

Plánujete na tento zápas něco speciálního?
Když se objevila informace, že se utkání odehraje, hned jsem kontaktoval fanoušky Norimberku. Pokud bude možnost, aby diváci utkání v KV Areně viděli osobně, byla by to pro německé fanoušky znovu po roce možnost, jak podpořit své hráče. V té době jsou navíc v Bavorsku stále letní prázdniny. Učinil jsem tak nabídku, že by sem fanoušci mohli přijet a strávit tu i noc. Myslel jsem si, že by mohlo dorazit tak 30–50 fanoušků, ale jak se ukázalo, ten zájem je o mnoho větší., aktuálně se mi jich přihlásilo už 200! Osobně si tak myslím, že celkem by na zápas mohlo dorazit až 500 fanoušků z Norimberku, nicméně otázka je, zda to aktuální opatření dovolí. Pokud ano, někteří by tu rádi zůstali přes noc a lépe se poznali i s fanoušky Karlových Varů. Rezervoval jsem tak už i místa v restauraci Evropák, kde by se mohla udělat menší party fanoušků obou táborů.

Děkuji za rozhovor!