HC Energie Karlovy Vary

Běh, klády, sjezdovka, ale i hry a zábava. Páťáci a šesťáci jsou na sezonu připraveni

Mladí energetici si už užívají zasloužené volno, ale my pro vás máme poslední článek k jejich přípravě. Kdo náš seriál pozorně sledoval, hádá správně, že na řadě jsou nejmladší žákovské kategorie. Protože páťáci i šesťáci mají stejného trenéra, tak pro vás máme tentokrát dva týmy v jednom článku.

V příští sezoně páťáky i šesťáky povede David Šalamoun, kterému u obou kategorií bude asistovat Martin Chodounský. U páťáků pak je druhým asistentem Michal Zikmund. O trénink gólmanů se stará Pavel Kněžický a kondičku má na starosti Aneta Nová. Realizační tým doplňují i vedoucí týmů Bára Břízová a Veronika Jará. Spolupráce celého realizačního týmu funguje na jedničku, což ostatně potvrzuje i David Šalamoun, a také díky tomu proběhla letní příprava v pohodové atmosféře, která panovala nejen na trénincích, ale i na soustředění, které oba týmy absolvovaly začátkem června v Jáchymově.

Páťáky čeká první sezona, kdy budou bojovat v žákovské lize a tak pro ně letní příprava byla hodně důležitá, protože co se v létě natrénuje, v zimě jako když se najde. Stejně jako ostatní mladí energetici měli i svěřenci Davida Šalamouna přípravu hodně rozmanitou a nechybělo ani běhání. A jak je kouč páťáků s letní přípravou spokojený? „Pro kluky je zatím všechno nové, takže hlavním cílem je, aby se naučili k tomu přistupovat zodpovědně a makat. Myslím si, že to zvládli dobře. Je to dobrá parta dětí, které se chtějí zlepšovat a učit se, které poslouchají a vlastě ještě hltají všechny rady, nápady a tak dále. A stejně dobře hltali i tréninkové dávky,“ usmívá se kouč páťáků a dodává, „byla výhoda, že jsme měli k dispozici i led, protože v té letní přípravě se na ledě dělají věci, na které není čas v zimě. Takže jsme jeli jenom dovednosti, bruslení a souboje a hráči se toho zhostili opravdu velmi dobře.“

Páťáci mají před sebou nejtěžší přechod mezi kategoriemi. Čeká je totiž nejen první ostrá soutěž, ale hlavně hra na celé ledové ploše. Takže se nabízí otázka, jestli už během přípravy trénovali na celém kluzišti. „Zatím jsme většinou trénovali na malém prostoru. Bylo to z části i tím, že děti nechodily vždy v plném počtu, protože nás zlomily nějaké nemoci,“ vysvětluje David Šalamoun a doplňuje, „měli jsme ale jeden přípravný zápas se šesťáky na celé ploše a bylo to milé překvapení, že to kluci zvládli. Skončilo to 16:14 pro starší. I když u starších byl v brance pan Vokoun, kterého jsme vytáhli z důchodu“ (dřevěný tréninkový brankář poznámka redakce). „Ale i tak se toho kluci zhostili dobře. Nešlo tam vůbec o ty góly. Hlavní bylo abych viděl, jestli kluci stíhají nebo nestíhají, jak přistupují a tak dále.“

Do první soutěžní sezony povede páťáky nový realizační tým, o kategorii výš s nimi totiž přešel pouze Michal Zikmund. Letní příprava tak byla i ve znamení vzájemného oťukávání a seznamování. „Určitě se ještě sžíváme. Ještě si třeba nepamatuji jména úplně všech. Tady u těch dětí je totiž vtipné to, že když se ptám na docházku, tak mi ji diktuje jeden a já si pamatuju toho jednoho. Vždycky jsem to dělal tak, že u docházky se mi každý kdo byl, ozval a nahlásili mi, kdo není. No a tady to mají tak, že to diktuje ten jeden. Takže ty ostatní zatím ještě podle jména nepoznám,“ směje se David Šalamoun.

To, že se svými novými svěřenci rozhodně nenudí, a že všechny čeká v sezoně i zábava ilustruje i historka z kabiny, o kterou se kouč páťáků podělil. „Taky jsme založili kasičku na sprostá slova, tak jako u každého týmu. Říkal jsem, že tam bude dost peněz, hned po dvou měsících ani ne. No a oni udělali dokonce snad rekord. Na začátku června tam bylo už kolem dvou tisíc,“ směje se David Šalamoun a dodává. „To se jim ale vrátilo v tom, že si mohli zaplatit na soustředění saunu. Ale jo, je to fajn. Začínáme si zvykat na ty naše standardy a je to opravdu dobré. Mají pořád úsměv na tváři,“ uzavírá také s úsměvem, David Šalamoun ohlédnutí za letní přípravou páťáků.

To šesťáci už první soutěžní sezónu mají za sebou a vyšla jim na výbornou. Skončili na čtvrtém místě, přičemž až do poslední chvíle bojovali o stříbrnou příčku. Stylově se tak rozloučili s Ondřejem Leštinou, který je vedl tři roky. Pomyslnou štafetu v rozvoji jejich hokejového vývoje převzal David Šalamoun. A jak nový kouč hodnotí první společnou letní přípravu? „Formát byl stejný jako u páťáků. Obě skupiny měly vlastně stejné rozložení tréninků, akorát tady se nás ještě víc dotkly ty nemoci, kvůli kterým jsme se nebyli schopni se sejít v plném počtu. Na druhou stranu musím říct, že výsledky těch, kteří trénovali byly dobré a bylo vidět zlepšení. Takže v tomhle směru panuje spokojenost,“ usmívá se kouč šesťáků.

Spokojenost realizačního týmu je jistě důležitá, ale zajímavý je vždy i pohled druhé strany, tedy mladých hokejistů. „Přípravu bych hodnotil dobře, protože jsme hodně běhali a já jsem si máknul na fyzičce. Bylo to náročnější než loni, protože jsme víc běhali kvůli tomu, že jsme ve vyšší kategorii a zápasy budou těžší,“ říká Lukáš Říha. To že příprava nebyla procházka růžovou zahradou potvrzuje i Pavel Vorel. „Bylo to samozřejmě náročné a úplně jiné než v minulé sezoně. Mnohem mnohem víc jsme běhali, ale i víc jsme hráli hry. Bylo to super, ale hodně náročné.“ Skoro stejně hodnotí přípravu také Tobiáš Kosina. „Asi bych to hodnotil tak, že to bylo těžší než v minulé sezoně, ale bylo to zábavné, protože jsme i hodně hráli různé hry,“

Speciálně u nejmladších kategorií je důležité, aby tréninky byly vyvážené a nešlo jenom o makačku v posilovně a běhy. To potvrzují i sami hráči. „Líbilo se mi to, protože jsme si mohli i zahrát. Bylo to dobrý. Nejvíc mě bavil basketbal a fotbal,“ usmívá se Lukáš Říha a Pavel Vorel doplňuje, „bylo to příjemnější, že se nám to střídalo, a že jsme chodili i hodně ven.“„Asi nejvíc mě bavila vybíjená a fotbal, ten jsme měli i někdy jako rozcvičku, takže to bylo fajn,“ uzavírá Tobiáš Kosina.

Obzvláště u páťáků a šesťáků bylo velmi dobré to, že energetici měli během přípravy k dispozici led, což David Šalamoun potvrzuje. „Na ledě jsme se stejně jako s páťáky věnovali hlavně dovednostem, bruslení a soubojům, abych viděl, jak vypadají a věděl do čeho na sezonu jdeme.“ A ledy si samozřejmě užili i kluci a holky. „Tréninky na ledě se mi hodně líbily, protože jsme dělali většinou skills a hodně jsme bruslili,“ říká Lukáš Říha. „Led? To bylo hodně dobré,“ má jasno Pavel Vorel. Se svými spoluhráči souhlasí rovněž Tobiáš Kosina, „bylo to fajn. Myslím si, že to bylo lepší než loni, když jsme na led museli jezdit.“

Jak probíhalo vzájemné seznamování? „Se sžíváním je to taky stejné jako u páťáků, zatím znám podle jména většinou ty, kteří mi hlásí docházku,“ usmívá se trenér šesťáků.

A co na nového kouče říkají mladí hokejisté? „Pan trenér je velmi dobrý a baví mě s ním trénování na ledě, ale i středeční tréninky a procvičování angličtiny,“ usmívá se Lukáš Říha. „Myslím si, že nás trénuje dobře. Jak byl v USA tak má hodně zkušeností se skills, s koučováním a tak,“ přidává se Pavel Vorel a stejný názor jako jeho spoluhráči má také Tobiáš Kosina, „jo dobrý. Jak přijel z Ameriky, tak toho hodně zná. Skills, střelbu a takové ty únikové kličky. Tak se těším až nás to všechno naučí. Je to dobrý trenér,“ usmívá se mladičký energetik.

Páťáci a šesťáci jako první absolvovali soustředění. Užili si krásné prostředí Krušných hor a společně s ubytováním jim realizační tým objednal i skvělé počasí. „Na soustředění jsme byly oba týmy společně na Můstku v Jáchymově. Týmy a pokoje se losovaly, takže to bylo namixované. Tradičně jsme tam byli bez mobilů. Kluci a holky poznali sjezdovky a bylo to všechno v pohodě,“ ohlíží se za společným víkendem David Šalamoun.

Soustředění bylo sice náročné, ale panovala na něm dobrá nálada a pochvalují si ho i naši žáčci. „Bylo to výborné a moc jsme si to tam s klukama užili. Měl jsem trošku špatný pocit ze sjezdovky, ale nakonec jsme to zvládli,“ culí se Lukáš Říha. S úsměvem na soustředění vzpomíná i Pavel Vorel. „Bylo to fajn. Skončili jsme druzí. Šampioni jsme nakonec nebyli, i když se náš tým tak jmenoval. Hodně náročná byla sjezdovka.“ Na sjezdovku ostatně vzpomíná rovněž Tobiáš Kosina, „bylo to dobrý. Náš tým Šampioni, skončil druhý. Hodně těžká byla sjezdovka, hlavně když jsme běhali štafetu a taky to, když celý tým běhal na čas.“

Osobně mě, kromě sjezdovky, zaujal ještě pochod s kládami. Zajímavé bylo, že i když tu kládu nemuseli mít při cvičení povinně, tak každý z energetiků si to alespoň jednou vyzkoušel. „Za prvé je to láká a za druhé je to tak, že někteří nechtěli před ostatními vypadat hloupě, že to nezkusili. Bylo to ale nastavené tak, že kdyby jim to vadilo, tak tu kládu můžou položit a myslím si, že tam nebyl jediný hráč, který by si to nevyzkoušel,“ je na své svěřence hrdý David Šalamoun.

Jak na cvičení s kládou vzpomínají kluci?

Lukáš: Kládu jsem měl jednou. Byla docela těžká, ale zvládl jsem to. Pavel: Kládu jsem nesl třikrát, ale pak už mě bolely záda. Tobiáš: Jo, dobrý. Nesl jsem ji jednou, akorát jsem měl poškrábaný krk, protože jsem neměl tričko.

V týmu jsou i dívky a během přípravy i soustředění vlastně nebyl vidět rozdíl, protože makaly stejně jako kluci. „To je pravda, některé jsou i hlasitější než kluci. Nebojí se mluvit a samozřejmě mají i jiné povahy, což je dáno tím, že dívky dospívají v pubertě dříve než kluci. Ale všechno to je v pohodě a tým je dobře namíchaný,“ říká kouč šesťáků.

Článek vznikal na konci přípravy a tak samozřejmě nechyběla otázka na to, jak se kluci těší na zasloužené volno.
Lukáš: Na volno se těším hodně.
Pavel: Samozřejmě se těším, ale budu i běhat a trénovat doma.
Tobiáš: Těším se, ale jak říkal trenér, nebudu sedět doma, ale budu pro sebe něco dělat. Abychom měli formu na první přípravný zápas, který máme s Chomutovem.

A na poslední dotaz, jestli se kluci těší na první přípravný zápas se ozvalo pouze třikrát „jóóó.“